Sivil toplum kuruluşları STK’lar günümüzde sosyal gelişmenin göstergesi olarak kabul ediliyor.
Bir toplumun gelişmiş olup olmadığını oradaki gönüllü ve sivil oluşumların varlığı ve etkinliği ile ölçülüyor.
Başlayan yeni dönemde toplumun ilk ve en önemli hedefi, kendi kendisiyle uzlaşmaktır.
Bu uzlaşmanın yolu demokrasidir, yöntemi barıştır, çözümü anlayıştır.
DEMOKRASİ, barış anlayış: Bunlar göze ve kulağa hoş gelen, herkesin kolaylıkla sahip çıktığı kavaramlardır.
Ancak, bunları sadece kendi açımızdan, kendi yararımıza ve kendimize yontarak ele alıyorsak, her birine gönül koymak, emek vermek, her birinin bedelini ödemek gerekir.
Bilindiği gibi 1996 yılında Mehmet Balduk Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi odası başkanlığını kazanmıştı! Balduk’un karşısına hiçbir aday çıkmadı. Çünkü Balduk yeri doldurulmayan bir başkanlık yaptı. İlimizin sanayide bu kadar gelişmesine öncülük etti. Vizyonu çok geniş bir isim olarak belleklerde yerini aldı. Ne zamanki 19 Kasım 2022 tarihinde KMTSO gerçek seçimleri yapıldı. Bu tılsım bozuldu. Bu bir seçim değil er meydanı havasına bürünmüştü. Her iki grupta genel seçimleri aratmayacak kadar çaba sarf ettiler. Sonuç olarak demokrasinin gereği yerine getirildi ve İbre Buluntuyu gösterdi.
KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı olarak Mustafa Buluntu, depremle yüzleşmek zorunda kaldı. Bu depremde hem il hem de ülke olarak büyük kayıplara neden oldu. 12 binin üzerinde can kaybı yaşandı. Fabrikalarının büyük kısmı hasar gördü aradan 5 aya yakın bir süre geçti. Esnafların büyük bir kısmı konteynerlerde iş yapma imkanı buldu. Fabrikalarında büyük bir kısmı tekrar üretim geçti. Hala üretime geçmeyen fabrikaların olduğunu biliyoruz.
12 binin üzerinde kayıtlı bir odayı yönetmek böyle bir zamanda hiçte kolay değil. Esnaf, sanatkârlar ve fabrikaların ilk başvuracağı yer Ticaret ve Sanayi Odası. Ekonomiyi yöneten bir kurumun başı olarak her başvuranın sorunlarını en kısa zaman da çözmek durumunda...
Önceki dönemde hep bunun mücadelesini veren birisi olarak. Yalnız sanayiciler konuşulurken sanayicilerin sözü geçerken bu kadar serbest meslek sahiplerinin de konuşulması ve korunması için hem mecliste hem de 20‘nci meslek komitesinde bunun mücadelesini verdik. Ama sonuç olarak pek dikkate alınmadık!
Mustafa Buluntu’yu açık ara öne çıkaran yine serbest meslek salipleri ve esnaflar sayesinde olmuştu.
Buluntu da yönetim, meclis ve komisyonlara konunun bileni olarak; ağırlık verdiğini duyuyorum.
Başkan Buluntu’nun zaman zaman geniş kapsamlı yazılı basın ve sosyal medya ile bir araya gelmesini de bekliyoruz.
Diğer taraftan:
Burada önemli olan sorunsuzluk değildir. O, yaşamın doğurduğu bir olgudur, yaşam varsa, savaşım varsa, başarmak söz konusu ise, bunların içinde sorunların olması da yadırganmamalıdır. Belki insan doğasında mutluluk, yaşama bağlanış, bu savaşımda ki başarının doğal sonucudur. Sorunlar çözümü, değişim, heyecan, güven getirdiği için belki de gereklidir.
Her çözümle, düşünce ve gönül gelişir, kişiliğimiz güven kazanır, içimizde dışımızda. Çözüme ulaşmadan mutluluğu yakalayamayız. Bu demek değil ki, bir sorunu çözdüğümüzde, onunla bir kez daha karşılaşmayız. İnsan yaşadığı sürece onunla iç içedir. Bu doğal sosyal bir olguya uyum sağlamak zorundadır.
Buna, kişisel algılama ve tepki olumsuzluğunu da ekleyebiliriz. Ancak, sorunun toplumsal kefesi ağır basar, bence. Depremin neden olduğu maddi yaraların sarılmasında elbette odanın da üstlenmese gereken görevlerde vardı… Kahramanmaraş’ın kendiliğinden kentsel dönüşüme tabii olması ve başaralı olmasında da odanın da katkısı olacaktır.
Şimdi top Mustafa Buluntu’da… Önümüzdeki süreçte bakalım neler olacak. Yerel seçimlerde yaklaşıyor.