Yazılı basının yanında sosyal medyada, günün en önemli konularını sitelerinde haber veya anket olarak bulmak mümkün.
Yazılı basın kolay işler değil. Ne kadar önemli haber olursa olsun ancak haberi bir gün sonra sayfalarda görebilirsiniz, başka bir çaresi yok. İnternet siteleri toplu olarak adı geçse de birçok sosyal medyayı içerisinde barındırıyor.
Zaman zaman marasbugun.com.tr, internet sitesine, sokak röportajı ve anketler yapıyoruz. Son yaptığımız ankette ”Büyükşehir belediye başkanı Hayrettin Güngör’ü sorduk. Tanıyor musunuz ve çalışmasından memnun musunuz? Diye. Karışık olarak gençler ve değişik yaş gruplarına… Alınan sonuçlarda, Hayrettin Güngör’ü Belediye başkanı olarak tanıyorlar. Çalışmalarını da takip ederek beğenen daha çok… Çalışmalarından memnun değiliz diyenlerin sayısı az. İnsanlar boş değil, ne zamandan beri çalışıyor diye sorduğumuzda?“ Bir yıldan beri gözle görülür çalışmalar yapıyor.” Genel olarak sonuçlar Hayrettin Güngör seviliyor ve adı biliniyor.
Bu sokak röportajını bizim yeni muhabirimiz Gülizar Taş yapıyor. Gülizar’ın diksiyonu iyi, genç, güler yüzlü olması olumlu karşılanıyor. Sokak röportajlarına ahenk getiriyor. Aşağı yukarı haftanın bir kaç günü kısa anketlere önem veriyoruz. Bunu sitemizde paylaşıyoruz. Yeni olması nedeniyle eksikliklerimiz oluyor ama takip sayısı oldukça iyi durumda... Yazılı basını elbette yok sayamayız. Ancak Sosyal medya Gazete okuyanında kitap okuyanında önüne geçti. Okumasını seven bir millette değiliz! Teknolojinin bu kadar gelişmesi sosyal medyayı yarattı. Çünkü hiç masraf etmeden önünüze geliyor. Hem de bir gün sonrayı beklemeden anında sitelerde sıcağı sıcağına haberi görmek mümkün.
Kahramanmaraş genelinde yüzün üzerinde internet sitelerinin olduğu söyleniyor. Bu Türkiye genelinde düşündüğümüzde milyonları bulan internet siteleri var. Bu sitelerin bir kısmı düzgün iyi haberler yaparken, bir kısmı da yalan haber yaparak insanları yanlış düşünmesin ve yönlendirilmesine neden oluyor. Bunun için İnternet ve sosyal medya yasası” DEZERFORMASYON” adı altında. TBMM’ye Ekim ayında bu kanallarla ilgili yasa çıkacak.
İnternetle birlikte ortaya çıkan yeni gelişmelerle geleneksel tek yönlü iletişim yerine etkileşim olarak ses, hareketli görüntü, metin, fotoğraf ve video gibi içerikler taşınabilir duruma geldi. Bu nedenle internet gazeteciliği kısa sürede önemli aynı zamanda yetkin bir tamamlayıcı öğe olarak değerlendirilmeye alındı. Bilgisayar teknolojileri var olan haber endüstrisi ürünlerine gerçek zamanlı olarak erişmeyi mümkün kıldı. Çok büyük ölçekli haberlere, arşivlere, haritalara, video ve ses kayıtlarına veya kendini destekleyici malzemeye vb. internet sayesinde ulaşmak mümkün hale geldi.
İnternet ve sosyal medya ile ortaya çıkan, bilgisayar başında oturan izler kitlenin, internetten gazete okuyup okuyamayacakları tartışmaya açıldı. Bu yeni izler kitleye yönelik olarak haber iletmenin önemi çok çabuk kavrandı.
Son olarak: internetle ilgili sitelere “Deneme, sınama” gibi zaman tanınıyor. Veya “Bekle gör” politikası da olabilir. Basın ve sosyal medyayı içerisine alacak yasaların bir an önce çıkması ve bu sektörle uğraşan emek veren insanlarında önünün açılması gerekir. Diye düşünüyorum.