Dördüncü kez görücüye çıkan Uluslararası Kültür ve KitapFuarı her kesimin ilgisini çekti. Ve kitap satışlarında bir patlama yaşandı. 200üzerinde yerli ve yabancı firmaların stantlarına ilgi oldukça fazlaydı. İşinmemnun edici tarafı ise; kitaplarda belli ölçülerde fiyatlarda indirim yapılmış,bazı kitapların fiyatları 5. TL.’ye kadar düşürülmüş.
İkinci kez gittiğim kitap stantlarında insanın hangisini alacağınabir türlü karar veremiyordu? Ne olursa olsun her kitap belli bir birikim, alınteri ve akıl terini barındırıyor.
Daha önceki fuarlarda belli kitap şirketlerinin stantları vardı..Bu kez daha çok isim yapmış şirketlerin ve yazarların yer alması da daha iyiolmuş.. Farklı, görüşlerin, farlı kültürlerin; belli bir görüşün değil hertürlü görüşü temsil eden kitapları bulmak keyif vericiydi.. Düşünce ve ifadeözgürlüğünün fazlasıyla yansıdığı fuara birçok ünlü yazarlarda gelerek imzagününe katıldılar. Sağ, sol, muhafazakâr ve liberal yazarların bulunmasıziyaretçilerin ilgisinde oldukça artırmış. Her stanttın önünde kalabalığınolması da Kahramanmaraş adına sevindirici bir gelişme..
Eğmeği geçenlere teşekkür ederiz.
++
Bir ve iki ay içerisinde birçok etkinliğe ev sahipliği yapıldı.Kitap fuarına gösterilen ilgi, diğer fuarlara ve festivallere o kadar gösterilmedi..Acaba Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un bu fuara daha fazlasahip çıkmasıyla mı olmuştur? Onu da tam olarak kestiremiyorum.
Fuarın esas amacı insanların kitap okuma alışkanlığınıkazandırmak. O yoğunlukta satın alınan birbirindendeğerli eserlerin okunması birinci amaç olmalıdır.
Yoksa evde bir kütüphanem olsun düşüncesi ön plana çıkarsa;tabi ki çok emek ve fedakârlık edilerek açılan fuarın hiçbir değeri olmayacaktır.
Geçmişle bugünü, bugünle geleceği buluşturan ve insanlarageniş bir ufuk açan da kitaplardır kuşkusuz. Bu nedenlerle kitabın uygarlığıngelişimini ve çağdaş insan olunmasının da çok önemli işlevi vardır.
İlk insanlar bile kalıcılığın kitaplarda olacağını anlamışolmalıdır ki, sözlü ifadeden yazılı ifadeye geçerek kendilerini geleceğetaşımışlar. Ve uygarlık tarihini başlatmışlardır. Kitabın kalıcılı olduğunu şu atasözüdaha çok önemini artırmıştır. “Söz uçar yazı kalır.”
Şimdi esas meseleye geliyorum:
Ülkemizde birçok resmi bayramlar vardır. Dini bayramlarıayrı tutuyorum.
İşin ilginç tarafı; Kahramanmaraş halkı kolay kolay benimsemez ve sahip çıkmaz. Kitapfuarını sahiplenmesi: İnsanların aynen 12 Şubat kurtuluş bayramını sahiplenmesiyleeş değerdedir.
Kahramanmaraş en çok 12 Şubat kurtuluş bayramına sahipçıkar. Çünkü Kahramanmaraş 1920 Yılında o günün şartlarında Modern Fransızordusuna karşı 22 gündüz 22 gece savaş vererek kurtuluş savaşını kazanmıştır.Bunun için dedelerinin mücadelesine sahip çıkar her Kahramanmaraşlı. Dolayısıylada her yıl kutladığımız bayramı, yeniden yaşar ve yaşatır.
Kahramanmaraşlının sahip çıktığı etkinlikler her zaman coşkuiçerisinde geçmiştir. Darısı diğerlerine.