Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, yılsonu meclis toplantısını yaptı… Büyükşehir belediye başkanı Hayrettin Güngör konuşmacı olarak geldi... yapacaklarını anlattı. İyi hazırlanmış olarak meclise gelen Güngör bir saate yakın süren konuşmasından sonra soru cevap bölümüne geçildi. Verdiği cevaplar, yapmak istediği birçok projeler var. Hem merkezde hem de ilçe bazında. Önsen köprüsü ve Tekke’de gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşümü ayrıntılı olarak anlattı. Bu iki proje elbette önemliydi. Merkezde hem batıda hem de doğuda gidilecek yer kalmadı… Bu kez Önsen mahallesinde yeni bir cazibe merkezi olma kapasitesine sahip olan bir yerden başlamak istiyor.
Esas mesele yapmak değil fayda sağlamak. Yapılacak projeler içine kapanmış olan ilimizin ufkunu açmak, yerli ve yabancıya ev sahipliği yapmak olmalı. Asıl cevap bekleyen soru bu nasıl gerçekleşecek? Germenicia yı, tarihi konakları, çarşıları kaleyi de restore edersiniz. Ancak bunların pazarlanması yani tanıtımı nasıl yapılacak? Bugün bölgede olmayan 7, kuyular kayak merkezi, Kapıçam da gerçekleştirilen Ekstrem spor merkezine yerli ve yabancı turisti nasıl çekeceksiniz?
Diğer taraftan: İlimizin büyükşehir olmasıyla birlikte Büyük ölçüde kendi başlattığı bu değişim sürecine adeta kendisini dahil etmeyerek durağanlaşması ve içe kapanması otoritenin sistem içinde konsolide edilmesi haneye artı getirmedi.
STK ile konuşmak fikir üretmek, sarsıcı, şaşırtıcı zihinleri kışkırtıcı düşünceleri dile getirmek, bir toplumun en değerli sermayesidir. Dolayısıyla belediyeler ne kadar zor şartlarda ne kadar sıkıntılı dönemlerden geçiyor olsalar da ekonomik değerleri korumak hatta güçlendirmek zorundadır. Zira bütün değerler ikame edilebilir veya yeniden kazanılabilir ama özgür toplum veya basın payesini kaybedip yeniden kavuşmak her zaman mümkün olmayabilir. Bizim gibi çoğu zaman ağır bedeller ödemeyi gerektirir.
Bunun için bu bahisle kayıp asla tavsiye edilmez.
Her şey yapılır ama önemli olan arz ve talep meselesidir. Bu konunun üzerine hiç düşünüldü mü.? Bu gün Hava alanımıza emsallerinden çok farklı olarak yatırım yapıldı. Bu hava alanına günde kaç kez uçak seferi yapılıyor? Ankara’ya haftada üç, İstanbul’a her gün bir sefer yapılmakta. Havaalanımız uluslararası hava limanı statüsüne kavuştu. Ama işte bahsettiğim gibi ne kadar işlevselliğe sahip? Tamam, Gaziantep’ten Adana’dan bahsetmeyelim, peki kimden bahsedeceğiz. Komşu illere bakarak ne durumdayız?
İlimizin tarihi varlıkları, doğal zenginlikleri, kış turizm, sağlık turizm, doğa turizm, inanç turizm vs. birçok zenginliğe ev sahipliği yapmaya hazır…
Bundan bir kaç yıl önce Dulkadiroğlu ilçesine bağlı birçok yerde tarihi konaklar restore edildi. Mutfak müzesi kuruldu. Her zaman ilimizin kendisine has ekşili çorbası, tarhana çorbası ve mercimek çorbası gelenlere ücret talep etmeden ikram ediliyor. Buna rağmen kimler gelip bu ikramlardan faydalanıyor?
Daha önceleri konaklama tesislerinin yetersiz olduğundan bahsediliyordu!
Buraya gelen yabancılar yeteri kadar otel bulunmadığı için komşu illere gidiyorlardı... Bu konu devamlı toplantılarda gündeme getirildi!
İlimizde iki tane 5 yıldızlı, bir kaç tane 4 yıldızlı ve diğer kategorilerde birçok otele sahip. Bunların doluluk oranları %30’u geçmiyor. Bunun yanından rezidansları da eklediğimiz zaman işte size devasa yatak sayısı. Buna rağmen yine kapıyı çalan yok…
Yukarıdan aşağıya kadar saydıklarımın gerçeklemesi imkânsız değil. Ama uzun soluklu mücadele ve yolculuğa çıkmamız gerekiyor. Ben şunu yaptım, bunu yaptım demeyle yerli ve yabancı kimse kapımızı çalmıyor.
Kahramanmaraş çok güçlü basın ve sosyal medyaya sahip. Bunları değerlendirerek ve gözeterek gideceğimiz yolu daha kısa zamanda kat etmemizde mümkün.
Çok önemli bir söz var.” Senin ne söylediğin değil benim ne anladığım önemli!”