Yaşadığımız ve büyüdüğümüz kültürden kaynaklı bayramlarımız çoğunluk yeme içme üzerine kurulu. Bayramlar zaten genel olarak yemek üzerine kuruluyken direkt yeme odaklı olan bir bayrama giriş yapıyoruz ‘Kurban Bayramı’.  Peki kurban bayramını beslenme açısından nasıl en iyi şekilde geçirebiliriz?

Öncelikle sade kurban bayramında değil genel olarak yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20dir. Et sağlıklıdır ama porsiyon kontrolü her zaman olduğu gibi önemli.  Uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkları bulaşma riski de yüksektir. Hijyene ekstra dikkat edelim.

Onun dışında bayram günü kesilen hayvan eti, genelde bekletilmeden birkaç saat içinde pişirilerek tüketiliyor. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.  Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler de, buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.

Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.  Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.

 Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.

Ve her zaman olduğu gibi bayram sürecinde de suyumuza çok dikkat etmeliyiz. Özellikle de sıcak havalarda. Bayramdan sonra ise 3 gün süre ile uygulayabileceğiniz bir ananas detoksu bırakıyorum. 3 günden fazla uygulanmaması gerekli. Emziren anneler, hamileler ve kronik rahatsızlığı olanlar kesinlikle uygulamamalı.  Herkese iyi bayramlar diliyorum.

Kahvaltı: 2 dilim ananas,1 kutu sade probiyotik yoğurt, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Ara öğün: 1 su bardağı şekersiz ananas suyu, 8 adet çiğ fındık

Öğlen: 1 avuç içi kadar ızgara tavuk ve mevsim sebzeleri ile salata

Ara öğün: 1 su bardağı şekersiz ananas suyu, 3 yemek kaşığı yoğurt

Akşam: 4 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek ve 3 dilim ananas ile hazırlanmış salata