Bu yazının başlığı düşündürücü. Lidere mi, Parti’ye mi, adaya mı, yoksa projelere mi oy vereceksiniz? Bu ay sonunda yapılacak olan mahalli idareler seçimine bir aydan az zaman kaldı. Her geçen gün yerelde değil de, genelde. Yerel seçimden çok genel seçim havasına girdi ülkemiz. Bu seçim sürecinde bu şekilde gerçekleşiyor. Kahramanmaraş ta, iki adayın yarıştığını göz önüne aldığımızda, daha çok yerel bir ölçekte gittiğine tanık oluyoruz. Cumhur ittifakının adayı Hayrettin Güngör, Millet ittifakının adayı Ali Öztunç, çok iyi bir dil kullanarak seçim sürecini götürüyorlar. Bu adaylarının her ikisininde karşılığı var. Ak Partinin kalesi olarak bilinen ilimizde Hayrettin Güngör’ün” Benim gençliğim Tekke mahallesinde geçti, orada oturdum, ben sizden biriyim”. Anlamını gelen sözleri iyi geliyor. Diğer taraftan: CHP adayı Ali Öztunç bu zamana kadar bu partinin çıkarttığı ve karşılığı olan en iyi aday. Her gittiği yerden boş dönmüyor. Seçimlerde 150 binin üzerinde oy alacağı tahmin ediliyor. Ama bu sonuçların yetmeyeceği de bir gerçek. Ali Öztunç’un bu başarısı da elbette genel merkezde değerlendirilecek olması büyük ihtimal. Partinin en ön saflarında değer bulacağı da kesin. En önemlisi de 2023 yılında yapılacak olan genel seçimlerde mutlak surette ilk sırada yerini garanti altına almış olacaktır.
Hayrettin Güngör’e ise: Siyasetçi diyemeyiz, çünkü uzun yıllar bürokratlık yapmış en sonda yine Belediyeler birliğinde genel sekreterlik yapması saha da deneyimi olmasa da belediyeciliği biliyor. En önemlisi de tüm gezilerinde hiç olmadığa kadar vatandaşa yaklaşması ve bende sizden biriyim demesi ve her tuttuğu ele sinerji vermesi de sandıkta karşılık bulacaktır. Elbette Ali Öztunç iyi bir aday. Uzun yıllar Anadolu’yla birlikte Kahramanmaraş’ında Ana muhalefet partisi tarafında ihmal edilmesi bu kadar makasın açık olmasına neden olmuştur. Aynı hizaya getirilmesi elbette kolay olmayacaktır. Ama Ali Öztunç’un bu başarısı elbette genel seçimlerde de kendisine puan olarak dönecektir.
Dil, üslup ve projeler hep birlikte seçim demokrasinin kalitesinin göstergesidir. Yerelde sahici bir demokratik yarışın ülke için, il için hayati öneme sahip olduğunu akıldan çıkartmayalım. Siyasi kalite için iyimser olabilmek zor ama temenniden zarar gelmez. Yerel seçimin yerelde alakasını güçlendirmek zorundayız. Daha sakin ve daha çok hizmet odaklı rekabetin yaşandığını elbette yok sayamayız.
Yukarda bahsettiğimiz gibi Kahramanmaraş’ta elbette başta Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti’nin büyük oy potansiyelinin olduğu bilinmekte, ama iyi bir aday çıkartıldığı takdirde vatandaşında sıcak karşılayacağı da görünen bir gerçektir. Projeye gelince vatandaşın projeden çok lidere, partiye ve daha sonra adaya önem verdiğini yaşayarak görüyoruz. Elbette seçimlerin kaybedeni olacaktır. Bu demokrasinin gereğidir. Biri kazanacak bir diğeri muhalefet görevi yapacaktır. Muhalefetsiz iktidar olmaz. Her iktidarın, hatta her idarenin muhalefete ihtiyacı vardır. Muhalefet olan parti ile ancak gerçek iktidar olabilir, hatta iktidarlığından emin olabilir.
Bunun eksikliğini biliyoruz. Ülkemizde bir ana muhalefet problemi mevcut. Ancak bunlar zaman içerisinde çözmek zorundayız.
Çağdaş demokrasi anlayışı da bunu gerektirir elbette… Çünkü demokrasi uzlaşma, hoşgörü ve güvenli yaşama rejimidir. Ama muhalefetin yetersiz kaldığı durumlarda sıkıntının hep olacağını da aklımızdan çıkartmamalıyız. Türkiye’de son 17 yıldır iktidar sıkıntısı çekilmiyor. Ak Parti seçimlerden oylarını artırarak çıkıyor. İktidar alanını sürekli genişletiyor. Bu elbette istikrar açısından iyi. Fakat siyasi istikrar her şey midir?
2014 yıllında yapılan yerel seçimler şu şekilde sonuçlanmıştı: Ak Parti Fatih Mehmet Erkoç 349763 oy. MHP Tahir Akgemici,181053 oy. CHP Ünal Ateş 37534 oy aldı!
Kahramanmaraş 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde 655903 seçmen sayısına ulaşmış.
Yerel seçimlerin genel seçimler kadar önem arz ettiğini biliyoruz. Son yıllarda sosyal belediyeciliğin gelişmesiyle yerel yönetimin daha çok anlam kazandığının da farkında olmalıyız.