Türk Edebiyatının mümtaz şahsiyetlerinden, bayrak şairi olarak tanıdığımız Arif Nihat Asya, Bayrak şiirini Adana’nın düşman işgalinden kurtuluş günü olan; 5 Ocak’ta kaleme almıştı. Ne hikmettir ki üstadın 70 yıllık ömürde 5 Ocak 1975 tarihinde de tamamlanmış, Hak’kın rahmetine kavuştu. Vefatının 45. Yılında rahmetle anıyoruz.
Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.
Sana benim gözümle bakmayanın
Mezarını kazacağım.
Seni selâmlamadan uçan kuşun
Yuvasını bozacağım.
Mısralarıyla başlayıp devam eden Bayrak şiirini Arif Nihat Asya nasıl yazıldığını şöyle anlatmış:
“ARİF BU ŞİİRİ SEN YAZACAKSIN”
“Bayrak şiirini 35 yaşımdayken yazdım. Adana Erkek Lisesinde edebiyat öğretmeniydim. Hatay, Gazi’nin gayretiyle Türkiye’ye bağlanmıştı. Türkiye yeni bir sevinç içindeydi. Bu sevinci Adana da büyük coşkunluklarla yaşıyordu. Adana’nın Fransız işgalinden kurtuluşu, bildiğiniz gibi 5 Ocak 1922’dir. Bu bakımdan her sene 5 Ocak gününde Adana’da büyük şenlikler yapılır… Hatay Türkiye’ye bağlandığı için 1940 yılının 5 Ocak kutlamalarının daha bir güzel, daha heyecanlı olması isteniyordu. O bakımdan Adana Maarif Müdürlüğünden bizim okula bir yazı geldi. Yazıda mealen deniyordu ki: “5 Ocak kutlamasında… O güne uygun şiirin liseniz öğrencilerinden biri tarafından okunması…” Lise müdürü bu konuda beni vazifelendirdi.” Ne yazık ki istenilen düzeyde bir şiir bulunamamıştı…
“ Kendi kendime dedim ki “Arif bu şiiri sen yazacaksın!“, Bir gün sonra da 5 Ocak. Adana’da Ocak mahallesinde oturuyorum. O zamanlar bugünkü evlerde günün her saatinde elektrik yok. Geceleri petrol lambası yakıyoruz. El ayak ortalıktan çeklince petrol lambasının yorgun ışığı altında bayrağımıza sığınarak kalemi elime aldım. Şafak sökerken Bayrak şiiri hazırdı. O gece, şiiri nasıl yazdımsa, öylece kaldı. Üzerinde ikinci bir defa oynamadım.”
“MARAŞ TÜRKİYENİN TEMEL TAŞIDIR”
Arif Nihat Asya, Kahramanmaraş için de güzel bir şiir yazmıştı: Şiir, daha sonra Türk musikisi üstatlarından Amir ATEŞ tarafından bestelendi.
Şöyle ki; Kahramanmaraş Musıki Derneği 2014 yılında Amir Ateş adına Necip Fazıl Kültür Merkezinde saygı gecesi konseri tertiplemişti. Bu etkinliğe kendilerini de davet etmiştik. Amir Ateş hoca Kahramanmaraş’a geldiğinde eli boş gelmemişti. Bayrak Şairi Arif Nihat Asya’nın Kahramanmaraş’a yazdığı o şiirini üstat; Sultanîyegâh makamında bestelemiş, notaya alarak öyle gelmişti. Türk Musikisine kazandırılan o güzel şiirin şarkısını konserde kendi huzurunda zevkle okunmuş ve büyük beğeni almıştı. Güftesi, Arif Nihat Asya, Bestesi Amir Ateş, makamı, Sultanîyegâh, olan o şarkının sözleri:
Maraş Türkiye’nin temel taşıdır
Maraş Türkiye’nin kalem kaşıdır
Maraş tarihleri inşa ettiren
Koca Sinan’ların mimar başıdır.
Bayrak şairimiz Arif Nihat Asya’nın vefatının 45. Yıl dönümünde rahmetle anarken, Hafız Bestekâr Amir Ateş hocamıza da Allah’tan sağlıklı uzun ömürler niyaz ediyoruz.
Selam ve sevgilerle.