Akdeniz Gazetecileri Federasyonu ile Akdeniz Gazete sahipleri Derneğinin birlikte düzenlediği, “Medyanın güncel sorunları “ konulu seminerde konuşan Basın ilan kurumu ilan hizmetleri müdürü
İdris Armağan Çam, kürsüye geldi ve basının sorunlarına dile getirdi. Çam; “Basının içinde bulunduğu sorunları yakından biliyoruz. Maliyetler arttı ulusallar dahil tüm gazetelerin satışları düştü. Teknolojinin gelişmesiyle internet gazeteciliği öne çıktı. Önümüzdeki süreçte internetinde yerini başka bir gelişme alacaktır. Tüm dünyada olduğu gibi teknolojik gelişmeler okuyucu sayısını devamlı düşürmektedir.” Dedi.
Her konuda olduğu gibi medyada teknolojiden olumsuz şekilde etkilendi. Yazılı basının okuyucu sayısı azalsa da gazete bir kültürdür. Bir kaynak ve arşivdir.” Söz uçar ama yazı kalır” derler.
Çağdaş demokrasilerde, gazetecilerin kamuoyunun bağımsız temsilcileri olma görevini yüklendikleri ve sorumlulukları bulunduğu konusu üzerinde durulur.
Gazetecilik mesleği hak, yükümlülük, özgürlük ve sorumluluk gibi birçok kavramı içinde barındırmaktadır.
Demokrasi için yerel basına ihtiyaç vardır. Bunun bilinmesine rağmen, tasarruf tedbirleri kapsamında Belediyeler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlar da bu tedbirleri öne sürerek hiç bir şekilde destek vermemekteler. Basının sınırlı olan gelirleri tamamen basın ilan kurumundan gelen resmi ilanlardan gelmektedir.
Yerel basın, demokrasinin köküdür. Bugün medyada yaşanan sorunun bir kısmı, basına yeteri kadar değer verilmediği ve desteklenmediğinden kaynaklanmaktadır.
Şehirlerimizde sosyal aktivitelerin azlığı da ilgisizlik sorunudur…
Buna karşı şehirlerin kaderini değiştirmek için gelen başkanlar medyaya yeteri kadar destek vermedikleri ve öcü gözüyle baktıklarından ötürü… Şehirlerin tanıtımı yeterince yapılmamaktadır.
Belediye başkanı ne kadar çalışırsa çalışsın basının desteğini almadan yaptığı hizmetleri tanıtımını yapması mümkün değil. İşte örneği: Belediye başkanı olarak seçilmesinden 3 yıla yakın bir zaman geçti. Ama sokakta sorulduğunda Büyükşehir belediye başkanın adını bilende az ne yaptığını da bilende?
Yapılan ve yapılacak yatırımları yeteri kadar tanıtamadığınız zaman, hizmet yapmakta olduğumuz şehre yerli ve yabancı turistlerin gelmediği de yine basının yetere kadar görevini yerine getiremediğinden de…
Bilindiği gibi Ortadoğu ülkelerinde Demokrasi yok. O olmayınca Basında yok. Onun için Ortadoğu ülkelerinde ne sanat, ne sanayi, ne teknoloji ne de tarım ve hayvancılık ta gelişme gösterememektedir. Çünkü onlarda bu olumsuzluktan kaynaklanan basının olmayışı her şeyin gelişmesini önlüyor. Ama biz öyle değiliz. Bizde istenildiği kadar olmasa da bir Demokrasi var. Ve basın sosyal medyada güçlü bir şekilde kendisini göstermektedir. Bu olmadığında haber alma özgürlüğünüz bulunmamaktadır.
Basında ya da günümüzdeki daha geniş tanımıyla medyada yer alan olaylar toplumu yakından ilgilendirmektedir. Basın, toplumun günlük yaşamıyla doğrudan ilgili olduğu gibi, demokrasinin arasındaki doğrusal ilişkiye ne kadar değer kattığını inkâr edemeyiz.
BİK kurumu müdürü İdris Armağan Çam’da” teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin yazılı basının önemini inkar edemeyiz”. Diyerek konunun önemine değindi.
Son olarak Kemer’de gerçekleştirilen basın buluşması için AGF genel başkanı Gaye Coşkun, Kemer Belediyesi başkan Vekili Ferhan Fidan, Akdeniz, Üniversitesi iletişim fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Ayşat Güdekli, Medya, iş sendikası genel başkanı Sezai Ballı, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazete Cemiyeti başkanı Aslan Deveboynu’na, Akdeniz gazete sahipleri derneği Başkanı Ahmet Duran Yenigün’e teşekkür ediyorum.