Mevlit; Doğum, doğum zamanı ve doğum yeri anlamına gelir.İki manaya gelir. Hz. Muhammed’in doğumu manasına geldiği gibi, Peygamberimizindoğumunu anlatan eserlere de mevlit adı veriliştir.

Türk edebiyatında Süleyman Çelebi’nin Peygamberimizeduyduğu derin sevgi ve saygının ifadesi olarak yazdığı esere“ Vesiletü’n-Necat” adı verilmiştir.

Mevlit okumak dini bir zorunluluk değildir. Ölen birkişinin ardından mevlit okutmak, düğünlerde, sünnet törenlerinde, herhangi biriyiliğe kavuşunca, askerden gelenlere mevlit okutmak ülkemizde önemli birgelenek haline gelmiştir.

Rebi’ul-evvel ayının onikinci gecesi Mevlit gecesidir.Mevlit gecesinde mevlit okunması bidat değildir. Peygamberimizi övmek , O’nasalavat getirmek sevaptır. Mevlid-i şerifi okumak demek, Resulullah’ın dünyayagelişini, miracını ve hayatını anlatmak , hatırlatmak ve O’nu övmek demektir.

Mevlit okutmak müstehaptır. İnsanların bir araya gelmesi,fakirlerin karnının doyurulması, salavat getirilmesi ve Kuran okunmasıibadettir ve sevaptır.

Her mü’min’in peygamberimizi sevmesigerekir.Peygamberimizi çok sevende O’nu çok anar ve salavat getirir.,,

Ölen bir kimsenin ardından mevlit okutmak, ölen birkimseyi hayırla anmak, önemli bir fırsattır. Cenaze yakınlarının üzüntülerinipaylaşmak, komşuluk ve akrabalık bağını güçlendirmek , insanların bir arayagelerek birlik ve beraberliği sağlamak ve insanların ölümü hatırlamasına vesileolması bakımından önemlidir.

Peygamber efendimize hürmet etmek, saygı göstermek, O’nusevmek dinimizin emridir. Yüce Allah’a şükran ifadesidir. Mevlit toplantılarınıİslam âlimleri ve halkımız uygun görmüş, örfümüze girmiş ve Müslümanlar uygungörmüştür. İbni Mesud’un rivayet ettiği bir hadis-i şerifte ,” Müslümanlarıngüzel gördüğü şey,Allahü teâlâ indinde de güzel, onların çirkin gördüklerişeylerde Allah(C.C) indinde çirkindir.” Buyrulmuştur.

 

MEVLİD

Mevlid :Arapça bir kelimedir. “doğmak, doğum zamanı,doğum yeri” manasına gelir.

Terim manası ise mevlid: Hz. Muhammed’in adınınyüceltilmesi ve O’na gösterilen saygı ve sevgi için yapılan bir töreninifadesidir. Aynı zamanda Hz. Muhammed’i öven bir kitabın adıdır.

Mevlid’in kutsallığı, Kuran-ı Kerimin emri oluşundandeğil, doğrudan Hz. Muhammed’e duyulan derin sevgi ve saygıdan ve bağlılıktanileri gelir.

Mevlid töreni, ilk defa Fatımiler (910-1171) devrindeyapılmıştır. Osmanlı döneminde Sultan 3. Murat devrinde, Süleyman Çelebi(Ölm.1422)’nin Vesiletün-Necât ( kurtuluş vesilesi) adlı eserinin okunması ilebaşlamıştır.

Kutsal gecelerde, asker yollarken ve askerden gelince,önemli bir nimete sahip olunca, sünnet ve düğünlerde mevlid okutmak bir gelenekhaline gelmiştir.

Mevlid’in bölümlerine “bahir” denilir . Bölümleri ise;

1.Münacaat: ( Allahu tealaya yalvarma)

2.Veladet( Hz. Peygamberin doğumu)

3.Risâlet (Peygamber oluşu)

4.Miraç ( Miraca yükselişi)

5. Rıhlet (Hz. Muhammed’in vefat)

6. Dua

Mevlid’in Veladet (Doğum) bölümünde, Hz. Peygamberindoğduğunu bildiren beyitler okunurken, ayağa kalkılır ve kıbleye dönülerek dua yapılır.

Vefat bölümü genellikle okunmaz. Mevlid’in sonunda duayapılır.

Mevlid’in yazılış sebebi: Süleyman Çelebi’nin Hz.Peygambere duyduğu engin muhabbetindendir. Süleyman Çelebi bursa Ulu Cami deimam iken, İranlı bir vâiz kürsüde

bakara suresinin 285 inci ayetini açıklarken, “peygamberler arasında hiçbirini ayırt etmeyiz.” Ayetini açıklarken : “Allah’ıngönderdi peygamberler arasında hiçbir fark görmediğini ve Hz. Muhammed’in(s.a.v)Hz. İsa peygamberden üstün tutulamayacağını “söylediğinde, Süleyman Çelebi,Hz. Muhammed’in bütün diğer peygamberlere üstün olduğunu ispatlamak içinmevlid’i yazıyor.