Sözlükte Siyasetle- bürokrasi arasında fark ne diye? yazdım. Aynen şu çıktı karşıma: Bürokrat atanmayla, Siyasetçiler seçilerek geliyorlar. Siyasetle bürokratlar birbiriyle çalışmak zorundadır. Daha çok siyasetçiler bürokratlara karşı daha egemendir.
Bilindiği gibi daha önce, Belediyeler birliği genel sekteri olan Hayrettin Güngör ilimize gelerek Büyükşehir belediye başkanı seçildi. Ama, uzun süre bürokrat olmayı unutamadı. Çünkü siyasete çok yabancıydı! Haklı olarak.. .İlk seçildiğinde ziyaret giden gazetecilere bile sert davranmış epeyce eleştiri almıştı!
Aradan üç yıl geçti. Artık Hayrettin Güngör siyasetçi oldu. Basın ve sosyal medya olmadan hiçbir faaliyetlerini yeteri kadar tanıtma imkanı bulamadığını anladı… Şimdi barış elini uzatarak herkesle diyaloğa geçti.
Muhtarlarla kahvaltıdan sonra, geçtiğimiz hafta Kapıcılarla Kalede bir toplantı yaptı. Bu yaptığı toplantı doğru muydu? Doğrunun da doğrusuydu.
Yeni bir gelişme:
Belediye başkanı Güngör yazılı basın ve sosyal medya mensuplarını yanına alarak; Tevfik Kadıoğlu köprülü kavşağı- Sakarya, Kanlı dere, Kale bağlantı köprüsü. İmran Kılıç köprüsü ve Güney bağlantı yolunun da birlikte incelemesini yaparak yeni bilgileri basın ve sosyal medya ile paylaştı.
Bir milyon yüz bin nüfusu olduğunu düşündüğümüzde Kahramanmaraş’ın bu nüfusun hepsinin Belediye Başkanıdır. Hangi görüşte olursa olsun. Sosyal belediyecilik anlayışıyla, belediyelere büyük görevler düşmektedir. Artık belediyelerin kaldırım, su ve kanalizasyonla yetinmek zamanı çoktan geride kaldı. Doğumundan ölümüne kadar belediyeler halka hizmet etmekle yükümlüdür.
Büyükşehir belediyesi olduğunuzda bu hizmet kapsamının sınırı yoktur. Bu hizmetinde bir karşılığı elbette olacaktır.
+++
Diğer taraftan: Belediyeler siyasi partilerin arka bahçesidir. Yapılan hizmetten halk memnun olduğunda, mutlaka oyunu aynı partiye verecektir. Bu şekilde bir artısı bulunmaktadır.
Türkoğlu belediye Başkanı Osman Okumuş sosyal belediyecilik anlayışını çok iyi biliyor. Daha önce Beyoğlu belde belediye başkanlığı yaptığında çok geri olan bir yerleşim yeriydi! Orayı çok güzel bir yaşam merkezi haline getirdi. Kahramanmaraş büyükşehir statüsüne kavuşunca beldelerin unvanları kaldırıldı.
İki dönemden bu yana Türkoğlu ilçe belediye başkanlığını yapıyor. Bu kez Hantal bakımsız olan ilçeyi yine çok güzel yatırımlarla modern bir ilçeye dönüştürdü.
İşte belediye başkanlığı çok kutsal bir görevdir. İşiniz gücünüz insanlara hizmet olduğunda, adı hizmet belediyeciliğidir.
Eleştirmeyi kabullenmek, eleştiriye açık olmak kuşkusuz bir olgunluk ve hoşgörü gerektirir.
Yapıcı bir eleştiri öncelikle olumluları da görmezlikten gelmemeli, Aksi halde inandırıcılığını yitirir.