Üniversite araştırma laboratuvarı (ÜniAr) 81 ildeki 126 devlet üniversitesi ve 73 vakıf üniversitesi olmak üzere 199 üniversitede öğrenim gören 47 bin 682 öğrenciyle anket yapmış. Yapılan anket sonuçlarına göre öğrenci mutluluğunda Kahramanmaraş’ın ismi yok. Ülkemizde öğrenciler öğrenim gördükleri sadece 32 ilde memnuniyetini dile getirmekteler. KSÜ öğrenci konseyi eski başkanı Hasan Demir: “İlimizde öğrenim gören öğrenciler neden mutlu değiller?” sorusuna şu cevabı verdi. “Kahramanmaraş biraz kapalı içine dönük bir şehir, sadece öğrenciyi değil yabancıyı da sevmeyen bir şehir. Bunda devlet memuru olarak buraya gelen insanlarımızda aynı sorunla karşı karşıya kalıyor. Başta ev sahipleri, öğrencilere çok farklı bakıyorlar. Birçoğu yıllık değil 6 aylık kira sözleşmesi yapıyorlar. Açıkçası öğrencilere kolaylık tanınmıyor. Esnaflara gelince esnaflarda aynı şekilde anlayış göstermiyorlar... Kahramanmaraş’ın çok güzel bir kent olmasına rağmen sosyal aktivitelerin azlığı bakımından son derece güçlük çekiyoruz. Açıkçası Üniversite ve kent arasında bir kopukluk var. Bunun uzak olması değil. Tamamen insanların üniversiteye sıcak bakmamasından kaynaklanıyor”.

+++

Bunları daha öncede yazdık. İlimizin eskiden olduğu gibi yabancıyı istemediğini hep gündeme getiriyoruz. İlimizde sosyal aktivitelerin azlığı da son derece doğru. Bugün Elbistan ve Afşin ilçemiz günlerce festivallere ev sahipliği yapıyorlar. Kahramanmaraş merkezinde sosyal aktiviteler yeterli olmadığı gibi, getirilen sanatçıların çoğu gençlerimizin ilgisini çekecek sanatçılar değil. Bundan birkaç yıl önce  “Aleyna Tilki’ yi “KSÜ getirecekti... Gelmesi son anda iptal edildi. Niye iptal edildi ?) “İptal edilme sebebi açık giyinmesiydi.” O tarihte bu sanatçı henüz 16 yaşındaydı. Açık olsa ne olur kapalı olsa ne olur! Bunun tartışmasını yapmaya gerek var mıydı?

Bugün KSÜ ve İstiklal üniversitelerinde 60 veya 70 bini bulan öğrenci, öğrenim görmekteler. Bu öğrencilere sosyal alanı  ve sosyal aktiviteleri, yaşamın merkezine almazsak, bu gençlerimizi mutlu edemeyiz. İsteğiniz kadar modern binaları ve iyi hocaları getirin onlara iyi gelecek hazırlamaya çalışın. Ama bu gençleri sosyal olarak aktif hale getirmek zorundayız. Bunu yapamadığımız zaman mutluluğu başka mecrada ararlar. Oda ülke adına fayda getirmez.

İlimizin ileri gelen bazı yetkilileri, Kahramanmaraş’ın turizm konusunda yeterli gelişmeyi sağlayamadığını dile getiriyorlar. Bugün ilimizde son yıllarda turizme çok büyük yatırımlar yapıldı. Yıldızlı oteller, konaklar, hanlar, hamamlar restore edildi. Germenicia konusunda kazılar sürüyor. Kayak merkezi ve Başkonuş konaklama merkezi aktif hale getirildi... Sayamayacağımız kadar turizm konusunda zenginleşti. Ama biz yabancıyı sevmediğimizden istenilen tanıtımı ve turizm konusunda başarı sağlayamıyoruz.

Elimizde imkanlarda var. Örneğin,  öğrencilere turizm konusunda ekonomik olarak destek vererek rehberlik yaptırabiliriz. Hem rahat ve özgüven içerisinde tarihi yerleri gezdirirler hem de gastronomi ile ilgili mutfak müzesine götürerek, Kahramanmaraş’ı anlatırlar.

KSÜ ve KİÜ iki tane üniversitemiz var. Rektör Prof. Dr. Niyazi Can ve KİÜ rektörü Prof.Dr.Sami Özgür’ün bu kısa yazıyı okumalarında fayda var.

Diğer taraftan: Bireysel özgürlüğün ve kişiliğin geliştirildiği toplumlarda sorunlar karşısında toplumsal organize kolaylaşır. Kişiler haklarını, sorumluklarını başkalarına havale etmezler, Konuşma, tartışma, iletişim kurma yeteneği kazanılır. Demokratik kurallar içinde ortak tepkiler, kırıp dökmeden, ortak sorunlarının çözümünü kolaylaştırır, toplumun saygınlığı artar. Bunlar sosyal sorumlulukların yerine getirilmesiyle sağlanır.