Abdulhakim Eren dost, geçenlerde bir dosya yollamış. Dosya, Afşin yöresinin dört büyük ozanıyla ilgili. Abdulhakim Hoca Afşinli’dir. Afşin’in Alemdar köyünden. Şimdi Büyükşehir yasasına göre Alemdar köyü, mahallesi oldu K.Maraş Büyükşehir Belediyesi’nin. İller kanununa göre ise köy. Bu iş biraz karışık. İller kanununa göre köy. Büyükşehir yasasından bakarsan mahalle. K.Maraş’a 150 kilometre mesafede bir mahalle. Vallaha bu işe benim aklım ermiyor. Aklı eren bir yaren beni aydınlatırsa sevinirim.

Neyse biz sadede gelelim. Abdulhakim Eren Afşin yöresinin dört büyük ozanıyla ilgili bir çalışma yapmış. Dosyanın adı “Penceremden Dört Ünlü Ozan”.

-Hocam, dedi. Dosyaya bir bak. Kitap olacak. Görüşünü bana bildirmeni beklerim.

Ne demek aziz dostum. Kitap deyince akan sular durur. Başım gözüm üstüne...

Aldım dosyayı elime. Başladım incelemeye.

Dosya Afşin yöresinin dört ünlü ozanıyla ilgili demiştim.

Bu ozanların en başta geleni Aşık Mahzuni Şerif. Mahzuni Şerif Berçenekli. Bir diğeri Hayati Vasfi. Hayati Vasfi Taşyürek Tanırlı. Üçüncüsü Kul Hamit. Kul Hamit Alemdarlı . Abdulhakim Hoca’nın köyünden. Dördüncü isim Aşık Hüseyin. Âşık hüseyin Erçeneli.

.

Berçenekli Âşık Mahzuni Şerif’in asıl adının Şerif Cırık olduğunu bilmeyenlerimiz vardır. Abdulhakim Hoca biyografisiyle başlamış Mahzuni’yi anlatmaya. Önce bunu belirtmiş. Mahzuni, Mahzuni Şerif olmadan Şerif Cırık’tı. Devamında Mahzuni Şerif’in sanatı, kişiliği, şiirlerinin teması ve şiirlerinden örnekler yer almış dosyada. Tam tamına 25 sayfa Mahzui Şerif’e ayrılmış.

Şiirleri dillerdedir Mahzuni’nin. Ben dosyada yer alan zamanın cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i ziyaretiyle ilgili anlatıyı yazacağım. Ozanlarla birlikte Cumhurbaşkanı Demirel’i ziyarete gider Mahzuni Şerif.

Demirel takılır Mahzuni’ye:

-Ne Caferliğim kaldı, ne köyün çobanlığı… Her fırsatta benimle uğraştın.

Mahzuni şu karşılığı veriri:

-O zamanlar öyle gerekiyordu.

Demirel:

-Sen halk ozanısın. Halkın ozanı yazar da söyler de. Kırgınlığım yok, diye hoş görüsünü gösterir.

.

Hayati Vasfi Taşyürek bir kalem şairi. Şiirlerini halk şiiri tarzında yazmış. Az da olsa serbest ölçülü şiirleri de var. Hayati Vasfi’nin yayınlanmış eserlerinin isimleri, hayatı, kişiliği ve sanatı, şiirlerinin teması ve şiirlerinden örnekler yer almış dosyada. Hayati Vasfi'ye 39 sayfa yer verilmiş.

Ben Hayati Vasfi'nin "Lügatçemiz" şiirini severim. Bir de Jetoncu Amca’yı. Jetoncu Amca’da Hayati Vasfi kendini anlatmış.

Jetoncu Amca'dan kısacık bir alıntı:

.

"Jetoncu Amca

Arkasında üçlü telefon kabini

Altında bir hasır iskemle

Seyyar satıcı tezgahının başında

Jetoncu amcam

Bir başka adam"

.

Kadınlarımızı, özellikle köylü kadınlarımızı anlattığı şiirinden iki dörtlüğü ilgilerinize sunuyorum:

.

“Sabah uykusuna hasret yaşayan

Oy teri kurumaz kadınlarımız

Hayatın kahrını erce taşıyan

Yorulmaz farımaz kadınlarımız

.

Almakla tükenmez bostanın otu

Şıra yapılmalı üzümü, dutu

Sırtında yavrusu elinde sütü

Hanımca yürümez kadınlarımız”

Şimdilik yeterli. Devam edeceğiz dosyayı incelemeye. Kalın sağlıcakla dostlarım.