İnsan vücudunda birçok canlı bakteri bulunur ve bu bakterilerin çoğu bağırsağınızda bulunur, çoğunluğu oldukça zararsızdır. Bazıları faydalıdır ve az sayıda zararlı bakteri vardır. Doğru bağırsak bakterilerine sahip olmak; kilo kaybı, sindirim, bağışıklık, daha sağlıklı cilt, bazı hastalıkların riskinin azalması gibi konularda faydalıdır. Probiyotikler ise basit bir terimle sağlıklı bakterilerdir.probiyotik gıdalar arasında yoğurt, kefir ve turşu bulunur. Probiyotikler, zaten bağırsaklarınızda bulunan dost bakterileri beslemeye yardımcı olan prebiyotiklerle karıştırılmamalıdır. Probiyotik bakterilerin farklı türleri vardır. En yaygın probiyotik bakteriler Lactobacillus ve Bifidobacteriadır. Bağırsak floranız, beslenmenize karşı oldukça hassastır ve araştırmalar, kötü bir bağırsak florası tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, depresyon gibi hastalıklara sebep olabilir. Probiyotikler özellikle uzun süre antibiyotik kullananlarda mutlaka alınması gereken bir takviyedir. Bunlar dışında birçok bilim insanı, bağırsak bakterilerinizin vücut ağırlığını belirlemede önemli olduğuna inanmakta.
Probiyotikler aynı zamanda;
Vücuttaki iltihaplanmayı engeller.
Depresyon ve anksiyetenin belirtilerini azaltır.
Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Bağışıklığı güçlendirir, ishal ve kabızlık yaşanmasını önler.
Cilt hastalıklarını engeller, aynı zamanda düzenli kullanımda sivilce problemini önler.
Probiyotik takviyesine başladığınızda ilk birkaç gün, gaz ve hafif karın ağrısı gibi sindirimle ilgili yan etkiler yaşayabilirsiniz. Ancak, alıştıktan sonra sindiriminiz de düzelmeye başlamalıdır.
Peki gelelim doğru probiyotiği nasıl bulacağımıza. Şu an eczanelerde çok fazla çeşit ve marka var. Seçim yaparken öncelikle kendinizdeki problemleri belirlemek önemli. Örneğin kabızlık veya ishal sorunu gibi. Probiyotiklerin ‘suş’ ları vardır. Bu suşlar farklı bakterileri temsil ediyor ve her suş farklı bir rahatsızlığa iyi geliyor. Kendinizde durumu belirledikten sonra doktorunuza veya eczanıza danışarak seçim yapabilirsiniz. Probiyotik takviyesi kullanmak için illa bir problem olmasına gerek yok. Sağlıklı bir birey de probiyotik takviyesi kullanabilir. Bu durumda da eczacınıza bunu belirtebilirsiniz. Probiyotiği illa takviye olarak kullanmadan doğal yollarla da alabilir. Her gün içeceğimiz bir bardak kefir bağırsak sağlığımıza çok faydalı olacaktır. Veya beslenme rutinimize eklediğimiz ev yapımı turşu da yine probiyotik kaynağıdır. Okuyucularımıza sağlıklı günler dilerim.