Günümüzde her11 yetişkinden 1’ inin şeker olduğu gibi gebelikte ortaya çıkan şekerhastalığında da büyük bir artış var. Her  7 doğumdan 1’i gebelik şekerindenetkilenmektedir. Peki gebelik şekeri nedir? Bilimsel olarak gestasyonel diyabet(GDM) olarak adlandırılan, ilk kez gebelikte ortaya çıkan glukoz toleransbozukluğudur.  Gebeliklerin %7’sinde GDMgörülmektedir. Genellikle gebeliğin 24. haftasından sonra plasentahormonlarının insülinin etkilerini bloke etmesine (insülin direnciniarttırmasına) bağlı olarak gelişir. Gebelik şekeri problemini yaşayan annelerin% 50’sinden fazlasının doğumdan sonraki 5- 10 yıl içinde şeker hastalığıyakalanma olasılıkları daha yüksektir.

        Nasıl tespit edillir?

       Gestasyonel diabet tanısı için tümgebelere gebeliğin 24-28. haftalarında 50 gr glikoz (şeker) içirilerek taramatesti yapılır. Test öncesi herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. 1 saat sonrakikan şeker düzeyi 140 mg/dl veya üstünde ise 100 gr glikozla test yinelenir.Genelde anneler bu testten korkmaktadır ama glukoz yüklenmesinin bebeğinsağlığına herhangi bir etkisi yoktur. Bir porsiyon baklavayla 1 bardak meyvesuyu tüketildiğinde zaten 50 gramın hayli hayli üstünde vücudumuza şeker almışoluyoruz. Bu testin yapılması gebelikte şeker yüksekliğiyle oluşacak probleminönğne geçilmesini sağladığı için önemlidir.

        Peki gebelik şekeri için risk faktörlerinelerdir?

·        Obezite

·        Annenin daha önceki gebeliklerinde gebelikşekeri  öyküsü

·        İdrarda glukoz çıkışı

·        Birinci derecede akrabalarda diyabet (şekerhastalığı) varlığı

·        Daha önceki gebeliklerde 4,5 kg üzerinde bebekdoğumu

·        Daha önceki gebeliklerde amniyon sıvısınınnormalden fazla olması

·        Önceki gebelikte fazla kilo artışı (>20 kg)

·        Polikistik over sendromu

      Gebelikşekerinde nasıl beslenilmeli?

      Anne karnındakibebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin gebeliği süresinceyeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür.

ü  Rafineun içeren hamur işleri, çay şekeri, şekerlemeler, tatlılar, şeker içerenpaketli gıdalardan uzak durulmalıdır.

ü  Doğrukarbonhidrat seçimi şekerin seyri açısından çok önemlidir. Karbonhidrat kaynağıolarak; tam tahıllı ekmekler, bulgur, kepekli pirinç veya makarna, taze meyveve süt ve süt ürünlerini kullanmalıdır.

ü  Anaöğünlerde mutlaka pişmiş veya taze sebze tüketimi olmalıdır. Bu sayedegebelikte yaşayacağınz kabızlık probleminin önüne geçmiş olursunuz.

ü Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için 2 subardağı süt veya yoğurt tüketilmelidir.

 

 

ü Anne karnındaki bebeğin büyümesi, ortalama 950 gkadar protein birikmesi demektir. Bu nedenle gebelik sürecinde hem demirihtiyacını hemde protein ihtiyacını karşılamak için et, tavuk, balık, yumurta mutlakadüzenli olarak tüketilmelidir.

ü Günlük 3 veya 4 porsiyon meyve tüketimiolmalıdır.

ü  Öğündüzeni 3 ana 3-4 ara öğün şeklinde olmalıdır.

ü Eğer kilo fazlalığı varsa ideal kiloyaulaşıldıktan sonra gebe kalınmalıdır. Normal kilolu bu birey gebelik boyunca10- 12 kg’ dan fazla kilo almamalıdır.

ü En az 8- 10 bardak su içilmelidir.

ü Gebelik süresi boyunca diyetisyen kontrolleriniaksatmamalısınız.

ü Gebelik boyunca düzenli yürüyüş hem şekerinkontrolünü hemde rahat bir doğum sağlayacaktır. Kendinize ve bebeğinize değerverin. Sağlıklı yaşamı ilke edinin.