Karabuğday Polygoneaceae familyasına ait tek yıllıkbir bitkidir. Tahıllarla hiçbir akrabalık bağlantısı yoktur. Karabuğday,tahıllarla hem benzerlik hem de farklılık gösteren pseudo-cereal (tahılbenzeri) grubuna mensuptur. Yaygın karabuğday türü (FagopyrumesculentumMoench)ve Tatar karabuğdayı (TartaryBuckwheat-FagopyrumtataricumGaerth) gıdakaynağı olarak en çok üretimi yapılan karabuğday türleridir.
Karabuğday proteinleri albumin ve globulin bakımından zenginiken, glutelin ve prolamin içeriği bakımından fakir olduğundan dolayı glutensizdiyete uygundur. Gluten içermediğinden dolayı çölyak hastaları için mükemmelbir besin kaynağı olan karabuğday lisin ve arginin bakımından zengin olanaminoasit kompozisyonu sebebiyle proteini yüksek biyolojik değere sahiptir.Yapısında rutin ve quercetin adlı antioksidanları bulundurur. Bu antioksidanlarkronik toplardamar yetersizliğinin tedavisinde dikkate alınırlar. Karabuğdaytahıllarla hemen hemen aynı oranda nişasta ve lif içeriğine sahiptir, yüksekoranda linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir.
Tahıl grubu diyetin temel besin kaynağı olması nedeniyle çölyakhastalarının besin öğesi ihtiyacını kesinlikle glutensiz ürünlerden (ekmek,kraker veya un), baklagil unlarından veya glutensiz tahıllar olan mısır, pirinçgibi tahıllardan karşılanması gerekir. Bu noktada karabuğday hayatımızdatahılların yerine ikame edebilecek bir besin türüdür. Karabuğdaydan ekmek,pilav yaparak veya haşlanmış bir şekilde salatalara ekleyerek faydalanabiliriz.Sadece çölyak hastaları için değil, hayatına fonksiyonel bir gıda katmakisteyen, besin çeşitliliğine önem veren herkes tercih edebilir. Sağlıklı günlerdilerim.