Günümüzde her11 yetişkinden 1’ inin şeker olduğu gibi gebelikte ortaya çıkan şekerhastalığında da büyük bir artış var. Her 7 doğumdan 1’i gebelik şekerindenetkilenmektedir. Peki gebelik şekeri nedir? Bilimsel olarak gestasyonel diyabet(GDM) olarak adlandırılan, ilk kez gebelikte ortaya çıkan glukoz toleransbozukluğudur. Gebeliklerin %7’sinde GDMgörülmektedir. Genellikle gebeliğin 24. haftasından sonra plasentahormonlarının insülinin etkilerini bloke etmesine (insülin direnciniarttırmasına) bağlı olarak gelişir. Gebelik şekeri problemini yaşayan annelerin% 50’sinden fazlasının doğumdan sonraki 5- 10 yıl içinde şeker hastalığıyakalanma olasılıkları daha yüksektir.
Nasıl tespit edillir?
Gestasyonel diabet tanısı için tümgebelere gebeliğin 24-28. haftalarında 50 gr glikoz (şeker) içirilerek taramatesti yapılır. Test öncesi herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. 1 saat sonrakikan şeker düzeyi 140 mg/dl veya üstünde ise 100 gr glikozla test yinelenir.Genelde anneler bu testten korkmaktadır ama glukoz yüklenmesinin bebeğinsağlığına herhangi bir etkisi yoktur. Bir porsiyon baklavayla 1 bardak meyvesuyu tüketildiğinde zaten 50 gramın hayli hayli üstünde vücudumuza şeker almışoluyoruz. Bu testin yapılması gebelikte şeker yüksekliğiyle oluşacak probleminönğne geçilmesini sağladığı için önemlidir.
Peki gebelik şekeri için risk faktörlerinelerdir?
· Obezite
· Annenin daha önceki gebeliklerinde gebelikşekeri öyküsü
· İdrarda glukoz çıkışı
· Birinci derecede akrabalarda diyabet (şekerhastalığı) varlığı
· Daha önceki gebeliklerde 4,5 kg üzerinde bebekdoğumu
· Daha önceki gebeliklerde amniyon sıvısınınnormalden fazla olması
· Önceki gebelikte fazla kilo artışı (>20 kg)
· Polikistik over sendromu
Gebelikşekerinde nasıl beslenilmeli?
Anne karnındakibebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin gebeliği süresinceyeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür.
ü Rafineun içeren hamur işleri, çay şekeri, şekerlemeler, tatlılar, şeker içerenpaketli gıdalardan uzak durulmalıdır.
ü Doğrukarbonhidrat seçimi şekerin seyri açısından çok önemlidir. Karbonhidrat kaynağıolarak; tam tahıllı ekmekler, bulgur, kepekli pirinç veya makarna, taze meyveve süt ve süt ürünlerini kullanmalıdır.
ü Anaöğünlerde mutlaka pişmiş veya taze sebze tüketimi olmalıdır. Bu sayedegebelikte yaşayacağınz kabızlık probleminin önüne geçmiş olursunuz.
ü Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için 2 subardağı süt veya yoğurt tüketilmelidir.
ü Anne karnındaki bebeğin büyümesi, ortalama 950 gkadar protein birikmesi demektir. Bu nedenle gebelik sürecinde hem demirihtiyacını hemde protein ihtiyacını karşılamak için et, tavuk, balık, yumurta mutlakadüzenli olarak tüketilmelidir.
ü Günlük 3 veya 4 porsiyon meyve tüketimiolmalıdır.
ü Öğündüzeni 3 ana 3-4 ara öğün şeklinde olmalıdır.
ü Eğer kilo fazlalığı varsa ideal kiloyaulaşıldıktan sonra gebe kalınmalıdır. Normal kilolu bu birey gebelik boyunca10- 12 kg’ dan fazla kilo almamalıdır.
ü En az 8- 10 bardak su içilmelidir.
ü Gebelik süresi boyunca diyetisyen kontrolleriniaksatmamalısınız.
ü Gebelik boyunca düzenli yürüyüş hem şekerinkontrolünü hemde rahat bir doğum sağlayacaktır. Kendinize ve bebeğinize değerverin. Sağlıklı yaşamı ilke edinin.