Havalarsoğudukça bağışıklığımızı yüksek tutmakiçin C vitaminine olan ihtiyacımız artıyor. Genel olarak bilinen C vitaminikaynaklarının yanında biraz kenarda köşede kalmış C vitamininden zengin bamya çiçeğinden bahsedelim biraz.
Tür adı Hibiskus sabdariffa olan bamya çiçeği, ülkemizde Ege ve Marmara Bölgesi baştaolmak üzere Tokat, Amasya gibi birçokşehrimizde yetiştirilmektedir. Bamya çiçeğinin kurutulmasıyla elde edilençayının insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Amerikan Kalp Derneği’nin yaptığıaraştırmalarda hibiskusun hipertansiyonu olan bireylerde kan basıncını düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Genel olarak hibiskusçayının faydaları:
· Kanşekerini düzenler. Özellikle Tip 2 Diyabet hastalarına önerilir.
· Kanbasıncını düşürür. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
· İçerdiğiantioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikalleri nötralize eder.Özellikle yaprakları koyu kırmızı olanların antioksidan içeriği daha yüksektir.
· Bağırsakhareketlerinin artırdığı için kabızlık tedavisinde kullanılabilir.
· Anti-enflamatuarözelliğiyle vücutta iltihaplanmayı önler.
· Diüretiktir.Ödem atmanıza yardımcı olur.
Hibiskus çayınıgünde 1 veya 2 fincan içebilirsiniz. Aktarlardan satın alırken yaprağının birparça tadına bakın. Hafif ekşi bir tat alamıyorsanız raf ömrü geçmiş olabilir,tercih etmeyin. Faydalı olduğu gibilezzetli. Tüketmenizi tavsiye ederim. İyi, sağlıklı, huzurlu günler dilerim.
·
· KKdxcjkc
·
·