Merhabalar, bu hafta sizlere “böbrekyetmezliğinde nasıl beslenilmeli?” kısaca anlatmak istiyorum. Çevrenizde,ailenizde veya iş yerinizde böbrek yetmezliği problemleri yaşayan, diyalizegiren tanıdıklarınız olabilir veya siz böbrek yetmezliği yaşıyor olabilirsiniz.. Birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek yetmezliğinde de beslenme hastalığınseyrini yavaşlatan, yaşam kalitesini artıran bir unsurdur. Böbrek yetmezliğindekanda sodyum, potasyum ve fosfor düzeyi çok önemlidir. Bu nedenle fosfor vepotasyumdan zengin besinlerin tüketimi sınırlandırılır. “Böbrek yetmezliğidurumunda dört besin grubundan tüketebileceğimiz besinler ve uzak durmamızgereken besinler nelerdir?” gelin bir göz atalım.
Et Grubu
Et grubu besinler günlük proteinihtiyacımızı karşılar. Proteinler vücudumuzda kullanıldıktan sonra bazı atıkmaddeler oluşur. Bu maddeler vücut içinzararlıdır ve sağlıklı kişilerde böbrekler tarafından idrarla dışarıdan atılır.Böbrek yetersizliği varsa bu maddeler yeterince dışarı atılamaz ve kandabirikmeye başlar. Ayrıca et grubu besinler fosfor içeriği yüksek besinlerolduğundan dolayı dikkatli tüketilmesi gerekir. Bu nedenle protein kaynağıbesinler tüketilirken diyetisyeninizin verdiği porsiyon miktarını aşmamalısınız.
Tercihedebileceğiniz et grubu besinler: dana eti, kuzu eti, tavuk, hindi, soyafasulyesidir.
Tüketmeniz sakıncalı olan besinler ise: Sucuk,salam, sosis, pastırma, jambon, beyin, böbrek, dalak, karaciğer, işkembe, kurubaklagillerdir.
Süt Grubu
Süt grubu besinler protein ve kalsiyumihtiyacımızı karşılar. Böbrek yetersizliği durumunda süt grubu besinlerin de fazla tüketimisakıncalıdır. Çünkü tıpkı et grubu besinler gibi fosfor ve protein kaynağıolduğu için porsiyon miktarı aşılmamalıdır
Tercihedebileceğiniz süt grubu besinler: Yoğurt, tuzsuz peynir, çökelek, lor peyniri,süttür.
Tüketmeniz sakıncalı olan besinler ise:Süt tozu, kaşar peyniri ve otlu peynirdir.
Ekmek Grubu
Ekmek grubu besinler günlük enerji ihtiyacınızıkarşılar. Bu grup karbonhidrat yani şeker kaynağı olmasına rağmen az miktardaprotein de içerir. Tahıllardan tam taneli tahıllar potasyum içeriği yüksekolduğu için böbrek yetmezliği yaşayan hastalarda rafine tahıllar tüketmesiönerilir.
Tercih edebileceğiniz ekmek grubu besinler:Pirinç, makarna, beyaz ekmek türleri (tuzsuz), beyaz undan yapılmış hamurişleridir.
Tüketmeniz sakıncalı olan besinler ise:Bulgur, mısır, mısır unu, tarhana, patates, tam taneli tahıllardır.
Sebze Ve Meyve Grubu
Sebzeve meyveler vitamin ve mineral kaynağı olduğu halde potasyum tuzunu fazlaiçerdiği için böbrek yetersizliği yaşayan hastalarda porsiyon ciddi anlamdakısıtlanır. Fazla tüketmek kanda potasyum değerini artırarak problemlere nedenolur. Sebzeleri pişirmeden önce haşlayıp suyu süzülerek yemek yapılmalıdır. Bubesin grubunu tüketirken diyetisyeninize danışmalısınız.
Tüketmeniz sakıncalı olan besinler: Enginar,pancar, mantar, kereviz, domates, salatalık, ıspanak, pazı, asma yaprağı, semizotu,karalahana, bakla, tatlı kabağı, maydanoz, sarımsak, börülce, kuşkonmaz, hurma,muz, kavun, avakado, nar, kivi, yenidünya, kurutulmuş meyvelerdir.
Bunlar dışında yemekleri tuzsuz tüketimiönemlidir. Böbrek fonksiyonlarınız tam yerine getiremediği için sıvıkısıtlaması yapılabilir. Bu kişiye göre değişkenlik gösterebilir. SağlıklaKalın.