Ramazanayı bizi güzelliklere davet ediyor. Bu ay bize birbirimize karşı hoşgörülüolmayı, empati kurabilmeyi , kötü düşünceler ve fiillerden arınmayıhatırlatıyor. Bedenimizin de bu süreçte sağlıklı kalabilmesi ve toksinlerden arınabilmemiziçin nasıl beslenmemiz gerekiyor? Gelin bir göz atalım.
Ramazanda uzunsüren açlıklar, öğün sayısının azalması vücudun biyolojik ritmini etkilemektedir. Uzun süreli açlık halsizlik, dikkatdağınıklığı, migren atakları, hazımsızlık gibi birçok probleme nedenolabiliyor. İftarda ağır ve yağlı yemek tercihi, büyük porsiyonlar tüketmekyine sindirim problemlerine neden olur. Bu tür sorunların yaşanmaması içiniftar ve sahur için sağlıklı menüler oluşturulmalıdır. Sahur kesinlikleatlanmamalıdır.
Sahur içinkahvaltı hazmı kolay olacağı için doğru bir tercihtir. Protein kaynağı olaraktok tutma özelliği nedeniyle yumurta, az tuzlu peynir, yoğurt veya süt tercihedilmelidir. Yağ kaynağı olarak salamura bir ürün olduğu için zeytin tüketimiyerine kavrulmamış kuru yemişler daha uygun olacaktır. Yağda pişmiş, kızarmışyemekler tercih edilmemelidir. Tuz içeriği yüksek olan salam, sucuk gibibesinler tüketilmemelidir. Bol sebze, salata, yeşillik sindirim sağlayacağıiçin tercih edilmelidir. Tahıl grubu olarak tam tahıllı ekmekler veya yulafezmesi glisemik indeksi düşük olduğu ve gün içinde şekerimizin dengesinisağlayacağı için tüketilmelidir. Bal, reçel gibi şeker içeriği yüksek besinlersusamayı artıracağı için onlardan uzak durulmalıdır.
İftara çorba ilebaşlamak iyi bir tercih olacaktır. Çorbayı içtikten sonra 5-10 dakika beklemek,mideyi dinlendirmek iftar sonrası şişkinliği önleyecektir. Ana yemek olarakzeytinyağlı veya etli bir sebze yemeği olabileceği gibi ızgara et, tavuk veyabalık da tercih edilebilir. Menüde küçük bir porsiyon pilav veya pide olabilir.Bol miktarda salata lif kaynağı olacağı için kabızlığı önleyecektir. İftarsofralarının vazgeçilmezi tatlılar konusunda doğru tercih yapmak kilokontrolünü sağlamak adına önemlidir. Hamur işi, yağda kızarmış ve şerbetlitatlılardan kaçınılmalıdır. Onun yerine haftanın 2 günü yapacağınız sütlü tatlıveya dondurma tercihi daha sağlıklı ve hafif olacaktır. İftarda içecek olarakkesinlikle asitli içecekler, paketli meyve suları, meyveli soda veya soğuk çayçeşitleri tercih edilmemelidir. Ev yapımı limonata, ayran, sıkılmış meyve suyuveya ramazan şerbetleri ferahlamak için uygundur. Vücudun su ihtiyacınıkarşılamak için mutlaka 8- 10 bardak su tüketimi olmalıdır.
Ramazan ayındasık sık yaşanan kabızlık önüne geçmek amacıyla iftara başlarken su ve kuru kayısıyla açmak fayda sağlar. Meyve, sebzeve tam tahıllar posa kaynağı olduğu için yine sindirimin kolaylaşmasınayardımcı olur. Probiyotik kaynağı olarak kefir tercih etmek barsak düzeninisağlayabilir, kefir tüketimi yoksa probiyotik besin takviyesi tercihedilmelidir. Herkese sağlıklı, mutlu günler dilerim.