Evet, Odalar, dernekler ve birlikler üyelerini korumak ve kollamak için varlar dedik... Ama diğer taraftan da, bu kadar kat edilmiş yoldan sonra o devasa market zincirlerinin akışını durdurmak veya yeni açılacak olanları engellemek kalıcı çözüm değil.
Sokağın gündemi çok farklı: Bir tarafta devamlı kan kaybeden esnaf, diğer tarafta her türlü imkanı sunan ve kazancını artıran marketler zincirleri var.
Birde gözden kaçırdığımız; Y ve Z kuşağı ... Bu kuşak online sistemle alışverişlerini yapmayı tercih ediyor.
Gelişmiş ülkelerde küçük esnaflar yerlerini değiştirip,sorunu AVM’lerde yer alarak çözmüşler. Avrupada AVM bu şekilde doğmuş. Hepsi büyük şirketlerin hissedarı konumuna gelmişler. Bizim ülkemizde de belki kısa vadede olmaz. Ama uzun vadede büyük şirketlerin hissedarı durumuna gelen esnaflarımız olacaktır.
Bu önemli konuyu basit tedbirlerle aşamayız. Geleceğe de ertelemeyiz. Geleceğe ertelenmiş sorunlar, geleceğinkilerle birleşerek çığ gibi büyür ve altından kalkamayız. Geçmişin pişmanlıklarına ya da geleceğin tasalarına gömülüp gideriz.
6 Eylül’de tüm okullar açılacak. Bu okulların başta kırtasiye ve giyim kuşam ihtiyaçları var. Yine ülke genelinde yaygın olan alışveriş marketlerden yapılmakta. Daha önceki yıllarda... Okul açılmadan önce bir çok esnaf bundan yararlanma imkanı bulmaktalardı! Ama şimdi bu imkan ellerinden alınarak marketler zincirlerine geçti... Bu market zincirlerinin her türlü ihtiyaçlarını mevsimine göre daha ucuza tedarik ederek satmaları da alışveriş eden insanların işine geliyor.
STK’ların mücadeleleri sonunda alınan tasarı tedbirleri de esnaflara pek bir yarar sağlamış değil! Yalnız aynı market zinciri yanına şube açamıyor, 2 Km. uzaklıkta açabiliyor. Açacağı yerde bakkal varsa arada 200 metre mesafe olmak zorunda.
Bir atasözü var; “Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık “ Bir taraftan market zincileri her konuda alışveriş kolaylığı sağlıyor. Diğer taraftan esnaflar o konforu ve alışveriş kolaylığını sağlama imkanı bulamıyor.
O tarihte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir AVM açılışında bulunmuştu… Açılışta Kunduracılar odası başkanı; “Sayın Başbakanım bizim esnaflar ne yapacak?” Diye sormuştu. Erdoğan’da esnaflar birlik olsun AVM’leri kendileri açsınlar demişti! Bu konuda KMESOB başkanı Ahmet Kuybu’ya büyük görev düşüyor. Belki ülkemizde ilki gerçekleştirebilir. Esnafları bir çatı altında toplayarak devletinde desteği ile AVM açılabilir. Yoksa iktidar ne kadar tasarı hazırlarsa hazırlasın. Gerçekleşecek tasarı da esnaflara şans tanıma imkanı bulunmayacaktır.
Devletin bu konuda hem arsa hem de yapılma aşamasında büyük desteği var. TOKİ diye bir kurum var.
Serbest ticaret ortamında: Ticaretin engellenmesi mümkün değil. Mobilya, beyaz eşya vs. satmak isteniyorsa marketleri 1500 metrekareden aşağı olmayacak şarta getirilecek. Bu metrekareyi bulmak o kadarda zor değil. Bunun birde internet satışı var. Ürünün orada bulundurmak zorunda değil. Sipariş üzerinden istediğiniz ürünü kapınıza kadar gelme imkanı da var.
Diğer taraftan: Kahramanmaraş vergi dairesine kayıtlı 27086 esnaf bulunmakta. Bu esnaflar birliktelik sağlayıp bir çatı altında toplanamazsa birkaç yıl sonra çok geç kalınmış olacaktır.