Kahramanmaraş fuara 1984 yılında tarım, sanayi ve el sanatları fuarı olarak açıldı. Fuar etkinlikleri 2000 yılına kadar devam etti. 2000 yılından sonra bu fuar açılımına son verildi.

Aradan bunca yıl geçti. Ancak eski belediye başkanları fuarcılık faaliyetlerine pek sıcak bakmadılar. Bunun sebebi de fuarların her yıl daha da sönük geçmeye başlamasıydı.  Fuarcılık işlerine sıcak bakmayan belediye Başkanları da bunu fırsat bilerek fuarcılığa son vermişlerdi!

 Fuarcılık profesyonel olarak organizasyon gerektirir. Şehrin belirli yerlerine bezden afiş asmakla olmuyor. Bunun reklamı, davet edilen firmalarını yer temini, ekiplerin ve misafirlerin ağırlanması. Bunlar tanıtım noktasında emek gerektirir. Bütçeyi de hesaba katmıyorum.

Sosyal etkinlik olmayınca da Kahramanmaraş, depremin etkisiyle daha çok yalnızlaştı, içine kapanan bir il konumuna geldi. Şimdi Büyükşehir Belediye başkanı Fırat Görgel’e iş düşüyor.

Başta ülke genelinde fuarcılıkla uğraşan büyük organizasyonlar var. Bunlarla anlaşmak gerekir. Bu tip faaliyetler yerel anlayışla olmuyor.

Atatürk parkında yeterli yerlerin olup olmadığında bilmiyorum, çünkü parkın içerisinde düğün salonları yapıldı. Yerlerde büyük ölçüde azalma oldu. Fuarcılık geniş Yer ister. Bu konuda nasıl çözüm bulacaklar. Tarım, sanayi ve el sanatlarından bahsediliyor.

Ağustos fuarı adı altından Başkan Fırat Görgel gündeme taşıdı, kamuoyu da oluştu.

Fuarcılık, fuara konu olan alanda gerçekleşen ticaretin yanı sıra, fuarın organize edildiği bölgelerde, ulaşımdan konaklamaya, yeme içmeden, alışverişe ve ulaştırma sektörlerine katma değer yaratarak, bölge ve ülke ekonomisine ve dolayısı ile istihdama ciddi katkılar sağlamaktadır.

Dolayısıyla Fuarlar modern toplum yaşamının kaçınılmaz bir parçasıdır. Fuarlar genel anlamıyla bir bilgi alışverişi ortamlarıdır. Fuarlar değişik kültürlerin teknolojik özelliklerini, sosyal –ekonomik çalışmalarını izleme imkanı verirler. Serbest rekabetin yaygınlaşmasına ve etkinlik kazanmasına da önemli rol oynarlar. 

Bilindiği gibi 2018 yıllında EXPO gibi önemli projeye imza atıldı. Bunun öncüllüğünü yapan da Onikişubat eski belediye başkanı Hanefi Mahçiçek oldu. Çok önem verdiğimiz bir proje olarak lanse edildi. Bizlerde basın olarak bu projeye destek verdik. Yıllarca Bu proje Kahramanmaraş’ın kaderini değiştireceğini işledik. Ve açıldığında tüm dünya ülkelerinde ziyaretçi geleceğini ve Kahramanmaraş’ın gözünü açacağından hep bahsettik. Sonuç olarak; Pandeminin etkisiyle açılışta da istenilen ilgi görmedi. Ve şimdi o kadar büyük yatarımlar boşa gitmiş denemez ama istenilen sonuçta elde edilemedi. Keşke Görgel' in Ağustos adı altında açacağı fuarın Atatürk parkında değil de Expo alanında olsaydı daha iyi olurdu. Ama söylendiğine göre artık oralarda fuar yapma imkanı kalmamış her yer kiraya verilmiş elden çıkartılmış...

 Büyükşehir belediye başkanı Fuarcılık işine soyunacaksa eğer... Başlangıç olarak Atatürk parkı olabilir ama Aynı komşu ilin yaptığı gibi ayrı bir fuar organizasyon alanını inşa etmek zorunda kalabilir.

Son olarak: Kahramanmış gastronomi tanıtımında treni kaçırdı. Tarihi zenginliklerimize rağmen bir turizm kenti de olamadık. Ama Tekstil konusunda sanayi kenti olduk. En azından tekstil ve sanayi fuarını öne çıkartabiliriz.