Ülke olarak her ilin hatta her ilçenin kendisine has mutfak kültürü vardır. Örneğin Maraş merkezindeki mutfakla Elbistan veya Türkoğlu ilçelerindeki mutfakta farklıdır. Çünkü mutfak kültürümüz çok zengindir. Ancak bunun tanıtılması gerekirdi.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın desteklediği “Türk Mutfağı” Haftası bu yıldan başlamak üzere her yıl 21-27 Mayıs tarihlerinde “Türk mutfağı” olarak düzenlenecektir. Bu yılda 23 Mayıs saat 14 00’da Maraş Kalesi’nde Türk Mutfağı adı altında Kahramanmaraş Mutfağı tanıtımına sunuldu.
Birçok ilimiz gastronomi adı altında yemeğinin tanıtımını yaptı ve belgelendirdi. Biz bu konuda çok zengin mutfak kültürü ve lezzetine sahip olmamıza rağmen bir türlü mutfak kültürünü tanıtma imkanı bulamadık. Veya yeterli çabayı sarf etmedik!
“Türk Mutfağının” tanıtımı 81 ilde gerçekleşecek olsa da bizim için bir fırsat eğer değerlendirebilirsek!
Bilindiği gibi UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı projesinde gastronomi alanında yer alan Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar, Adana, Balıkesir, Diyarbakır, Kayseri ve Konya UNESCO, 2004 yılından bu yana yaratıcı şehirler ağı projesiyle farklı kültürleri öne çıkarıyor. Doğal olarak ülkemizin birçok şehri UNESCO listelerinde dikkati çekiyor. Bunun yanı sıra bu şehirler, zengin bir kültür, dolu dolu bir tarih, sıcakkanlı insanlarıyla gelenleri karşılıyor.
Şehirler UNESCO gastronomi listelerine girdikten sonra, bu şehirler dünyaya lezzetleriyle tanışıyor ve turistlerin uğrak verdiği ve tercih ettiği şehirler haline geliyor. Bundan en çok yararlanan komşumuz Gaziantep oldu. Bir şekilde turizm kenti haline geldi.
Bizim şu anda sayamayacağımız kadar yemek çeşitlerimiz var. Ama Dondurmanın ülke ve dünya genelinde Kahramanmaraş dondurması olarak tanınır. Ama Biz müracaat edipte UNESCO Maraş dondurmasını tescil ettirmedik.
Bildiğim kadarıyla KMTSO Kahramanmaraş dondurmasının coğrafi tescil belgesi aldı. Ve Maraş Biberinin de ülke içerisinde tescil işlemlerini yaptırdı.
Birçok konuda olduğu gibi yemek çeşitlerini UNESCO tarafından tanınma konusunda bir çabamız olmadı. Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan iyi bir çalışmayla, 81 ilin mutfak kültürünün tanınması için çalışmalar yapmış. Bu çalışmaların içerisinde Kahramanmaraş’ında olması elbette sevindirici ama Gastronomi konusunda da geç kaldık.
UNESCO listesine girdiğiniz zaman UNESCO ülkemize gelen turistleri listeye giren illerimize yönlendiriyor. Öncülük ediyor. Bu tanıtım parayla pulla olmuyor. Bu listeye girmek çaba ve mücadele etmekten geçiyor. Durup dururken UNESCO listesine almıyorlar.
Örneğin EXPO, 2023 yılında yerli ve yabancı turistlere kapılarını açacak. 12 Şubat Belediye başkanı Hanefi Mahçiçek EXPO’yu alana kadar büyük mücadeleler verdi. Birçok il ve ülke alamazken ilk kez bir ilçe EXPO hakkını alarak ilimizi öne çıkarttı.
Önümüzdeki yıl Kahramanmaraş yerli ve yabancı turist akınına uğrayacak, işini iyi yapan bundan kazançlı çıkacaktır.
Turist tabi ki, konaklama, yeme içme ve eğlenmek için kaliteli ortam ister. Eğer yeterli hizmet verilmediğinde bu kazanç komşularımıza gidecektir.
Bir atasözü var “kervan yolda dizilir ”Bu atasözü ne zaman söylenmiş bilinmez, ama elbette doğru tarafları var. Ama Günümüzde kervanı yolda dizmeye kalkmak pek akıllıca gelmiyor. Eğer böyle büyük organizasyona ev sahipliği yapacaksanız, buna da şimdiden önlem almalısınız ama hazır değilseniz bütün emekler boşa çıkar.