Kahramanmaraş edebiyatında bir gelenek haline gelen kurtuluş dergileri bütün güzelliğiyle varlığını sürdürüyor.

Her yıl Maraş Kurtuluş mücadelesi yıldönümü olan 12 Şubat günlerinde yayınlanan bu dergiler bir nevi Kahramanmaraş’ın günlükleri, yıllıkları gibidir. Bu dergilerde kaleme alınan yazıların çoğu Maraş’a dair araştırma yazılarıdır. Kahramanmaraş’ın tarihi, turizmi, coğrafyası, ekonomisi, sosyal hayatı, kültürü, edebiyatı, sanatı, sporu, musıkisi gibi her konuda alanında uzman akademisyenler, araştırmacılar, şairler, yazarlar, makaleler kaleme alarak tarihe not düşme adına bu dergilerde yayınlarlar. Bu dergiler aynı zamanda Maraş halkının bir sesi olur, gündem oluştururlar.   Velhasıl şehrimize mahsus bu kurtuluş dergiciliği yayınlama geleneği bir şekilde yaşatılmalı, desteklenmeli.
“MARAŞ BİZE MEZAR OLMADAN DÜŞMANA GÜLZÂR OLMAZ”
 İşte bu güzel geleneği sürdürenlerden biri de  Ankara merkezli ( KEV ) Kahramanmaraş Eğitim Vakfı’dır. Bu vakıf diğer eğitim hizmetlerinin yanı sıra “12 Şubat’ta Maraş” isimli dergiyi de çıkarmaktadırlar. Dergi bu yıl 6 Şubat özel sayısıyla 8. Sayı okurlarıyla buluşmuştur.
Maraş Bize Mezar Olmadan düşmana Gülzar Olamaz” alt başlığıyla bu yılki derginin kapağında; Kahramanmaraşlı şair, yazar, fotoğraf sanatçısı Yasin Mortaş’ın objektifinden Maraş’ta bir deprem enkazı fotoğrafı vardır. Resmin üzerinde “Ne Zaman Olacağı Değil, Ne Yapacağı Belli” yazılı anlamlı bir slogan da yazılmış. Gerçekten de depremin tam olarak ne zaman olacağı bilinmese de; ne yapacağını artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Kapak resminden de anlıyoruz ki bu yılki dergi çok özel…
“YARALARI EDEBİYATLA SARMAK”
Derginin kapağını şöyle bir açıp “içindekiler” bölümüne göz attığımızda; asrın felaketi üzerine çok özel yazıların kaleme alındığını olduğunu görüyoruz, şöyle ki; Vakıf başkanı Mahmut Bayazıt’ın “Bir Zamanlar Maraş” başlıklı başyazısında 6 Şubat acısına değinerek zaten her şeyi özetlemiş. Prof. Dr. Ali Çağlar, Celalettin Kurt, Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Osman Okumuş, Prof. Dr. İbrahim Solak, Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, Mehmet Kuruçay, Serdar Yakar, Şule Kirişci, Ziya Karpuz, doç. Dr. Türkan Çağlar, Prof. Dr. Ali Çağlar / Prof. Dr. Esengül Balcı / Prof. Dr. Kasım Karataş / Prof. Dr. Sutay Yavuz / Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu, Nevzat Kırkpınar, M. Nedim Tepebaşı, Mürüvet Alparslan, Serdar Erdoğan Yılmaz, İsa Demirel, Dr. Öğr. Üyesi Esra Bayazıt Solak, Ramazan Avcı, Yasin Mortaş, İbrahim Şaşma, Ali Avgın, Mehmet Çam, Ülkü Çoban, Buse Vural, Abdulhakim Eren, Av. Mustafa Bayazıt / Ülkü Çoban. Yazılarıyla katkı vermişler. Öncelikle Kahramanmaraş Eğitim Vakfı, böyle bir dergiyi yayınladığı için çok teşekkür ediyoruz.
“12 ŞUBAT’TA MARAŞ” DERGİSİ MESDER’DE OKUYUCULARIYLA BULUŞTU
Derginin tanıtımı, 17 Şubat 2024 cumartesi günü MESDER Kahramanmaraaş Edebiyat ve Sanat Derneği salonunda yapıldı. Geniş katılımlı toplantıda, misafir izleyicilerle birlikte, yazılarıyla dergiye katkı veren akademisyenler, araştırmacılar, şair ve yazarlar da vardı. Program, vakfın Kahraamanmaraş şubesi yöneticilerinden Abdulhakim Eren moderatörlüğünde gerçekleşti.
Vakfın Kahramanmaraş Şube Başkanı Erdoğan Güçlü’ün konuşmalarıyla toplantı başladı. Güçlü, konuşmasında ev sahibi Mesder edebiyat derneğine teşekkür ettikten sonra, vakfın eğitim faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde şehit olanlara Allah’tan rahmet dileyerek katılımcılara teşekkür etti. Daha sonra vakıf yöneticilerinden Şule Kirişci söz aldı. Dergide kaleme aldığı “Yeniden Kahramanmaraş için Turizmin Önemi” hakkında yaptığı konuşmasında deprem sonrası Kahramanmaraş’ın geleceğine dair turizm üzerine bilgiler aktardı.
“AH MARAŞ’IM SANA NAZAR MI DEĞDİ?”
Program sunucusu Abdulhakim Eren, 12 Şubat’ta Maraş dergisinin içeriğinden ve yazarlarından bahsetti. Salonda bulunan dergi yazarlarına ayrı ayrı söz hakkı vererek, yazılarıyla ilgili konuşmalar yapıldı. Deprem ağırlıklı yazılanlar ve konuşmalar oldukça etkiliydi. Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, Kahramanmaraş depreminde hasar gören tarihi eserler hakkında bilgiler verdi. Mehmet Kuruçay, Kahramanmaraş deprem gerçeğinden bahsederek, bir deprem uzmanı olarak şehrimizdeki fay hatları hakkında teknik bilgiler verdi. Mürüvet Alparslan, Kahramanmaraş’ta zahire kültürünün depreme faydaları hakkında bilgiler sundu. M. Nedim Tepebaşı, Ah Maraş’ım Sana Nazar mı değdi?  Konuşmasında, Maraş’ın güzelliklerini anlatarak Maraş nazara geldi dedi.  Şair yazar Yasin Mortaş dergideki “Toprağı güzel kılan/benim / Duaya açılan ellerimdir“şiirini okudu. Ben deniz, depremden iki yıl önce yayınlanan “Germancica Güzeli” romanımdaki deprem tasviri yapılan bölümü okuyarak söz aldım. Duygusal yoğunluk altında, katılımcıların da zaman zaman söz aldığı program oldukça başarılı ve verimli geçti.
Programda Rahmetli Yaşar Alparslan hocanın kerimeleri Mürüvet Alparslan da vardı. Mürüvet Hanım bilindiği üzere Maraş yemekleri üzerine araştırmalar yapmış ve çalışmalarını kitap olarak da yayınlamıştı. Mürüvet Hanım kendi yaptığı pasta ve tatlılardan izleyicilere ikram olarak sunması kayda değer güzel bir incelikti. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.
Programı Aksu Tv kayıt yaptığı gibi, YouTube.com/marasgundemtv tarafından da canlı olarak yayınlandı.
Dergi tanıtım toplantısı, şair, yazar Hanifi Yılmaz tarafından Kur’an tilaveti, dua ve deprem şehitlerimize okunan Fatihalarla son buldu.
 (KEV) Kahramanmaraş Eğitim Vakfı’na, (MESDER) Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği’ne,  dergiye makaleleriyle katılım sağlayan akademisyenlere, şair ve yazarlara, değerli izleyicilere çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle; hem 6 Şubat deprem şehitlerimize, hem 12 Şubat kurtuluş şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, saygılarımı sunuyorum.