Aile, toplumu oluşturan en küçük birimdir. Toplumun yapıtaşıdır. Sağlam aile yapısı sağlam toplumun göstergesidir. Aile huzurlu olursatoplumda huzurlu olur.

   Aileninkorunması son derece önemlidir. Dini hayatımızın ve neslimizi açısından daönemlidir. Ailenin korunması toplumsal huzur açısından önemlidir. Huzurlu biraile huzurlu toplumu oluşturur.

    Ailenin oluşumu,önce anne ve babanın bir araya gelmesi ile başlar. Sonra çocuklarla devam eder.Anne ve babanın bir araya gelmesi evlilikle, nikahla oluşur. Kuran-ı Kerim’deve Hadis-i Şeriflerde evlilik tavsiye edilmiştir. Kadın ve erkek bir ömür boyubirlikte yaşamayı düşündükleri eşlerini seçerken önceliklerini iyibelirlemelidir. Ömür boyu mutlu ve huzurlu olabilmeleri için bu şarttır. Yoksamutluluk getirmesi beklenen evlilik bir hayal kırıklığına bir kâbusadönüşebilir.

    Eşlerinmutluluğu ve aile kurumunun sürekliliği bakımından eşlerin seçimi önemlidir.Ailede neslin de devamı sağlanmalıdır. Batı toplumlarında nüfus hızla yaşlanmaktadır.Bu bakımdan bu ülkeler aile kurumunu yeniden canlandırmak için çocuk yapıpbüyüten ailelere özel teşvikler vermektedir.

    İyi bir ailekurumu sadece aile fertleri için değil, bulunduğu toplum ve kendi milleti içinönemlidir. İyi bir nesil, sağlıklı ailelerden meydana gelir. Bu bakımdan daneslin yetişmesi içinde ailelere düşen sorumluluklar vardır. Ailede çocukyetiştirirken de sadece çocuğu biyolojik olarak büyütmek değil, maddi ve maneviolarak yetiştirmek ve onu yararlı bir birey haline getirmektir.

   Anne ve babalarkendilerine emanet olan çocuklarını hem beden hem de ruh sağlığı bakımındankorumak için mutlu bir aile ortamı oluşması lazımdır. Buda anne ve babanınmüşterek ilgi, sevgi ve sorumluluğu ile oluşmaktadır. Parçalanmış, dağılmışaile ortamında yetişen çocuklarda psikolojik ve ahlaki bakımından dahaproblemli ve suç ortamına itilmeleri daha kolay olmaktadır.

    Huzurlu biraile, iyi aile fertleri yetişmesinde, iyi fertlerin iyi toplum oluşmasında, iyitoplumun, iyi bir ülke oluşmasını sağlamaktadırlar. Bundan dolayı aile, hemneslin biyolojik ve ahlaki yönünden daha sağlıklı yetişmesinde hem de vatana vemillete daha faydalı evlat yetiştirmede büyük görev ve sorumlulukları vardır.

   Hem ailenin hemde toplumun huzur ve mutluluğu için ailenin korunması son derece önemlidir. Aileninkorunması, evliliği teşvik etmek ve ailenin dağılmasını önlemekle olur. Ailenindağılmasını sağlayan boşanmalar için önleyici tedbirler alınmalıdır.

   Aileninkurulması ve korunmasını tehdit edenlerin başında gelen zinayı (evlilik dışıilişkileri) ve fuhuşu dinimiz yasaklamıştır. Zinaya götüren yolları tıkamıştır.

   Aileyi tehditeden bir unsurda aile içi şiddettir. Şiddet, sorunlara çözüm bulma yolu değil, taraflardanbirinin diğerine baskı kurmasıdır. Haksız yere güç kullanmaktır. Aile ortamındaşiddet kullanıldığına şahit olan veya doğrudan şiddet gören çocukların ileridesağlıklı bir aile yuvası kurmaları zorlaşmaktadır.

   Ailenin, huzurkaynağı olması için, aileyi meydana getiren fertlerin tüm sorumluluklarınıyerine getirmelidir. Anne ve babanın çocuklara karşı görev ve sorumluluklarıolduğu gibi, çocuklarında anne ve babaya karşı görevleri vardır. Aile huzuruiçin görevler karşılıklı yerine getirilmelidir.

    Ailedekarşılıklı haklar ve sorumluluklar konusunda Yüce Allah(c.c) Kur’an’-ıKeriminde “ Erkeklerin kadınlar üzerinde hakları olduğu gibi, kadınların daerkekler üzerinde belirli hakları vardır.”(Bakara,2/228) Buyurmuştur. Hadis-iŞerifte ise,”( ey erkekler) sizin adınlar üzerinde haklarınız olduğu gibi, kadınlarınızında sizin üzerinizde hakları vardır.”(Tirmizi) ve “Sizin en hayırlınız, ailesinehayırlı olanlarınızdır.”(Tirmizi) buyrulmuştur.

    Ailede Huzuru Sağlamak için

1. Eşler arasında karşılıklı sabır ve hoşgörü olmalı;Horasanlı Ebu Müslime soruyorlar. “Evlilikte huzur nasıl sağlanır?”O da şuformülü verir.” Bir deliye bir veli rolü”; Evde bey kızdığı zaman hanımkarşılık vermeyip kızgınlığın geçmesini beklemesi. Hanım öfkelenip kızdığızaman karşılık vermeyip sakince beklemesidir.

2. Karşılıklı kusurları gören değil örten olmalı: YüceAllah(c.c) “ Eşler birbirlerinin elbiseleridir.”(Bakara,2/187) buyurmuştur.Elbise sadece korumaz, örter de. Örtme sadece aile içinde değil aile dışında daolmalıdır. Atalarımız; “Kusursuz kul olmaz. Her güzelin bir kusuru vardır.Kusursuz dost arayan dostsuz kalır.” Demişlerdir. Eşler birbirlerininkusurlarını arama yerine, iyi yönlerini arama, bulma ve ortaya çıkarmayaçalışmalıdır.

3. Eşler arasında karşılıklı anlayış ve birbirinianlayışla karşılamalı gerekirse empati yapmalıdır. “Keser olup, hep bana ,  hep bana değil de, testere olup bir sana birbana” olmalıdır.

3. Eşler kanaatkâr olmalı. Çünkü kanaat tükenmeyenhazinedir. İhtiyaçlar sınırsızdır. İhtiyaçları karşılamak imkânlar ilesınırlıdır. Eldeki imkânlara bakıp şükretmeli, eldeki olmayanlara takılıpüzülmemelidir. Atalarımız, gelir ve tüketimde kişi kendinden daha küçükseviyedeki kişilere, ilimde iyilik ve yardımlaşmada kendinden büyük seviyedekikişilere bakmayı tavsiye etmiştir. İhtiyaçla, lüks, özenti ve moda birbirindenayırt edilmelidir.

4.  Karşılıklısevgi ve saygı ve takdir etme sözleri olmalıdır; Yerine göre sevgi sadece içtedeğil dışa vurup karşıdakine de söylenmelidir. Sevgi sözcükleri insanların ihtiyaçlarıdır.Sevmekle de gönül aşınmaz. Güzel ve gönül alıcı söz ve davranışlar, en sertmizaçlı kişileri bile yumuşatır. Evlilikte eşler daima birbirlerine sevgi ileyaklaşmalı, muhabbetli davranmalı ve birbirine sevgi sözcükleri söylemelidir.

5. Eşler ailesinden soyutlanmamalıdır. Gülü sevendikenine de katlanmalıdır. Evli çiftler empati yapabilmelidir. Kendi ailesinenasıl davranılmasını istiyorsa eşinin ailesine, anne ve babasına öyledavranmalıdır. Atalarımız, “Dört atanın hakkı birdir.” Demişlerdir.

6.  Eşler sadecekendini düşünüp bencil olmamalıdır.

7. Ailenin gelir ve giderleri konusunda eşlerinbirbirinden saklısı ve gizlisi olmamalıdır.

8. Eşler arasında iletişim kanalları açık olmalı, aralaraduvar değil köprüler kurulmalıdır. Sağlıklı, mutlu bir aile için iyi biriletişim gereklidir.

9. Evlilikte eşler arasında paylaşım olmalıdır.Mutluluklar ve hüzünler paylaşılmalıdır. Çünkü mutluluklar paylaştıkça çoğalır.Üzüntüler paylaştıkça azalır.

10. Ailede eşler arasında karşılıklı nezaket olmalıdır. Birbirlerinekarşı kaba, kırıcı ve kötü sözlerle karşılanmamalıdır. Kötü söz ve kabadavranışlar sevgi ve saygıyı bitirir. Sevgi ve saygı elde edildikten sonramuhafazaya da ihtiyacı vardır.

11. Ailede temizlik, tertip ve düzen olmalıdır. Ayet-ikerimede; “Şüphesiz Allah(c.c) çok tövbe edenleri ve temizlenenlerisever.”(Bakara,2/222) buyurmuştur. Unutmamalıdır ki, temizlikten göz,beyin,kalpetkilenir.