Buğday ve arpa gibi tahıllar hasat edildikten sonra tarlada geriye kalanköklü sap veya sürülmemiş tarlaya anız denilmektedir. Çiftçi daha ekonomikyollarla veya daha az zahmetle bu kalıntılardan kurtulmak istediği için kalıntılarıyakmaktadır. Bu durum toprağa ve çevreye ciddi zararlar vermektedir.

Anız yangınları, nadiren rast gele atılan sigara izmaritinden çıkmaktadır.Maalesef çoğu kez anızlar, resmi makamlarca yakılması yasaklanmasına rağmen,konunun önemini bilmeyen bazı kişiler tarafından ikinci ürün ekmek, üst üstetahıl ekilişinde daha kolay sürüm yapmak gibi bahanelerle gizlice yakılmakta,yaktırılmakta ve daha sonra çoban yaktı veya sigara izmaritinden çıktıdenilmektedir. Gerçekte bilinçli olan çobanlar, anızların hayvanlarına çokkıymetli yem ve otlak oluşturduğunu bilmektedirler ve anız yakılmasınakesinlikle karşıdırlar. Anızların önemini bilen çiftçiler de, bitkiartıklarının sürümle toprak altına karıştırılmasının organik madde ile humususağlamada çok gerekli bir doğal kaynak olduğunu bilirler ve yakılmasınıistemezler.

Tarla topraklarında su ve rüzgâr erozyonunun artması: Anız yangınları,tarla yüzeyini bitki örtüsüz bırakacağından, toprağı doğrudan yağmurdamlalarına ve rüzgâra açık hale getirmektedir. Çok değerli tarım topraklarınınen değerli üst katmanları su ve rüzgâr erozyonu sonucu taşınarak yokolmaktadır. Bazen şiddetli yağışlarla, çoğunlukla anızı yakılan bitki örtüsüzçıplak arazilerden gelen kuvvetli seller, kara yollarını, göletleri, barajları,hatta yerleşim yerlerini çamur ile doldurmakta, önemli ekonomik kayıplara nedenolmaktadır.

Toprakta organik madde oranının artması: Anızlar, tarlalarda yakılmayıpuygun bir toprak işleme aleti ile sürülüp organik madde kaynağı olarak tekrargeri toprağa verilmelidir. Anızların sürülmesi tav uygunsa gölge tavı denilenhasattan hemen sonra, uygun değilse yağmur yağdıktan sonra Sonbahardayapılabilir. Anızların sürülmesinde toprağı devirerek işleyen pulluklarınayarlı olmasına ve anızları tamamen toprağın altına gömülmesine dikkatedilmelidir korunacaktır. 

Hububat hasadı sırasında biçim mümkün olduğu kadar alçaktanyaptırılmalıdır. Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasındabıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvanyemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir veya sanayide kâğıt vekarton yapımında kullanılabilir. Namlu denilen bu sap ve saman tarladanuzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ileparçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızıntoprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağızararlar da önlenmiş olur.               

Kurak koşullarda tarla toprağının bitkiler için gerekli rutubeti depolamasızamanında iyi işlenmiş anızlı topraklar, kurak mevsimlerde bünyelerindekizengin organik maddeye bağlı olarak rutubeti korur ve üzerinde yetişenbitkilere gerekli suyu sağlayarak verim kayıplarını önemli oranda önler.Anızların her yıl yakıldığı tarım alanlarında ise organik madde kaybıolduğundan yavaş yavaş geçen yıllar içersinde toprak zerrelerini birbirinebağlayan doku ile su tutma kapasitesi zayıflar, verim düşer, rüzgâr ve suerozyonu olur, çoraklaşma başlar.

Türk çiftçisi olarak sürdürülebilir bir tarımsal üretim için mutlak gerekliolan tarla topraklarımızın verimliğinin korunması kesinlikle anız yakmaalışkanlığının bırakılmasına bağlıdır. 
Ülkemiz topraklarının şimdiki ve gelecekteki nesilleri doyuracak ürünü vermesive onlara güzel yeşil bir çevre, doğa bırakılması bu olumlu düşüncenin herkesçebenimsenmesine bağlıdır. 

Çiftçilik eğitim programlarına katılım artıp tarım ve anız konusundabilgilendirilmelerin yapılması devlet destek ve teşviklerle toprağı hepbirlikte koruyalım. Doğa ve çevre verimliliğin artması daha verimli topraklariçin anız yangınlarının olmaması için çabalayalım.