Son yıllarda ortaya çıkan ‘süper gıda’ terimi, minimum kalori ile maksimum besinsel fayda sağlayan gıdaları kast eden oldukça yeni bir terimdir. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla dolu olan süper gıdalar çoğunlukla bitki bazlıdır. Ben de bağışıklığımızı desteklediği bilinen 5 süper gıdadan bahsedeceğim.
İlk olarak mantarların binlerce yıldır geleneksek Çin tıbbında kullanıldığı bilinmekte. Şu zamanda da bazı türlerinin bağışıklık aktivitemizi arttırdığı ve yönlendirebildiği kesin olarak görülüyor. Tavuk mantarı olarak bilinen türün bakteriyel enfeksiyonlarla savaşabildiği biliniyor. ‘Shiitake’ mantarı da hem virüsleri hem de bazı kanser hücrelerini yenmekte birebir. Bu türleri bulmakta zorluk çekenler için bu türlerin besin takviyesi şeklinde tüketilebilenleri de bulunmakta.
Zencefil birkaç güçlü iltihaplanma karşıtı maddeye ve antioksidan özelliğe sahiptir. Özellikle kalp bölgesindeki iltihaplanmaları azaltarak oluşabilecek kalp rahatsızlıklarını engellemekte. Araştırmalar, zencefil özünün karaciğer hastalıklarını ve kemoterapi ilaçlarının yarattığı böbrek hasarlarını engelleyebileceğini de ortaya koyuyor. Mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim sorunlarında da sık sık zencefil önerilmekte.
Son zamanlarda bağışıklık sistemini en çok destekleyen biyokimyasallardan biri olan ‘sülforan’ isimli maddenin güçlü bir kaynağı da brokolidir. Bu madde vücuttaki antioksidan seviyelerini arttırmaya yardımcı olur ve kanser, akciğer hastalıkları, karaciğer hastalıkları gibi birçok hastalıktaki iltihaplanmayı azaltır.
Sarımsak sadece her şeyin daha lezzetli olmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir. Sarımsak üzerine yapılan araştırmalar; bağışıklık destekleyici, tümörlü hücreleri baskılayıcı ve virüslü hücreleri öldürebileceğini göstermiştir. Aynı zamanda sarımsak, iltihap önleyicidir ve kan basıncını, kolesterolü düşürerek kalp koruyucu etki gösterir. İçinde bulundurduğu sağlıklı bakteriler ile de bağırsak düzenleyici etkiye de sahiptir.
Zerdeçalın içindeki kurkumin isimli madde birçok fayda barındırıyor. Kortizol seviyelerini düzenlemekte, vücuttaki kronik iltihaplanmaları engellemekte, bağırsakta faydalı bakterilerin üretimini desteklemekte ve zararlı bakteri üretimini engellemekte. Zerdeçal çok faydalı olsa da sindirimi zor olduğundan uygun dozlarda tüketilmelidir.
Bu yiyecekler süper gıdaların bağışıklık üzerinde etkisi olanlarından sadece bir kısmı. Bağışıklığımızı güçlü tutmak için sadece bu besinlerle beslenmek tabi ki yetmeyecektir. Düzenli bir öğün rutini, yeterli ve sağlıklı kalori alımı, yeterli su tüketimi ve günlük egzersizi hayatımıza ekledikten sonra bu besinlerle desteklemek güçlü bir sağlık için yeterli olacaktır. Okuyucularımıza sağlıklı günler dilerim.