Bağırsak ve beyin arasında bir ilişki olduğu gibi, diyet ve zihinsel sağlık da ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır ve aralarındaki bağlantı iki yönlü bir kısır döngüdür: iyi beslenme eksikliği zihinsel sağlık sorunlarında artışa yol açar ve aynı zamanda zihinsel sağlık sorunları da kötü beslenme alışkanlıklarına sebep olur.
Yüzlerce hastayla yapılan çalışmalara dayanarak, insanların yeterince tüketmediği, beyni güçlendiren en iyi altı yiyecekten bahsedeceğim. Bunları diyetinize dahil etmek ruh halinizi iyileştirebilir, hafızayı keskinleştirebilir ve beyninizin en yüksek verimlilikte çalışmasına yardımcı olabilir.
Baharatlar: Baharatların lezzet katmasının yanı sıra antioksidan özellikleri de bilinmektedir. Başka bir deyişle, beynin zararlı serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olur ve bu nedenle dokulara zarar verebilecek stresi önler. En sevdiğim baharatlardan biri zerdeçaldır; kaygıyı azaltmak söz konusu olduğunda dikkat çekici bir baharattır. Zerdeçaldaki aktif bileşen olan kurkumin maddesi, kaygıyı azaltır ve beynin kaygıyla ilgili bölümünün iyileşmesine yardımcı olur. Safran baharatıyla ilgili yapılan çalışmalar da depresyon semptomları üzerinde olumlu etki ettiğini gösterdi.
Fermente gıdalar: Fermente gıdalar, süt, sebze veya diğer ham maddeleri maya ve bakteri gibi mikroorganizmalarla birleştirerek yapılır.
Bazı örnekler aktif kültürlü sade yoğurt, turşu ve kefirdir bunların hepsi sağlıklı bağırsak fonksiyonunu geliştirebilen ve kaygıyı azaltabilen canlı bakteri kaynaklarıdır. Beyin üzerinde fermente gıdalar çeşitli avantajlar sağlayabilir. Yapılan çalışmalar, fermente gıdaların hayvanlarda beyni koruyabileceğini, hafızayı iyileştirebileceğini ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini gösterdi. Probiyotik açısından zengin yoğurt diyetinizin güçlü bir parçası olabilir, ancak ısıl işlem görmüş yoğurdun aynı faydaları sağlamadığını unutmayın.
Bitter çikolata: Bitter çikolata, nöronları koruyan kaplamayı oluşturmaya ve ruh halinde yer alan kimyasalların ve kimyasal yolların sentezini kontrol etmeye yardımcı olan bir kaynaktır. Bitter çikolata da bol miktarda antioksidan içerir. Fakat bitter çikolata seçiminde dikkatli olmak da fayda var. Seri üretim raf çikolataları değil de ham kakaodan elde edilen bitter çikolatalar bu faydayı sağlıyor.
Avokado: Avokado, uygun beyin fonksiyonu için önemli olan magnezyumu yüksek miktarda içerir. Sayısız çalışma depresyonun magnezyum eksikliği ile ilişkili olduğunu öne sürüyor. Aynı zamanda avokado diyetiniz için de sağlıklı bir seçim olacaktır.
Kuruyemişler: Kuruyemişler, temel vitamin ve minerallerin yanı sıra beynimizin iyi çalışması için ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağlara sahiptir. Örneğin kabak çekirdeğindeki selenyum gibi. Cevizdeki omega-3 yağ asitlerinin anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri, düşünme ve hafızayı geliştirmede büyük umut vaat ediyor. Kavrulmuş, tuzlu versiyonlarındansa çiğ hallerini tüketmek diyet için de daha sağlıklı olacaktır.
Yeşil yapraklı sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler, bunama ve bilişsel gerilemeye karşı koruma sağlayan besinler olan E vitamini, karotenoidler ve flavonoidleri içerir. Diğer bir faydası ise, kırmızı kan hücresi oluşumunda önemli olan doğal bir folat kaynağı olmalarıdır. Bazı nörolojik durumların temelinde folat eksikliği yattığından, folat durumunun iyileştirilmesi bilişsel durumumuz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Ispanak, pazı gibi yeşillikler de mükemmel bir folat kaynağıdır.