Tarihi devirler; Kaba Taş, Yontma Taş,Cilalı Taş, Bakır, Tunç ve Demir Devirlerineayrıldığı gibi içinde yaşadığımız çağ da Bilgisayar Çağı olaraktarihi kayıtlara geçecektir. Devlet otomasyona geçti. Artık her iş ve işlem birtuş ile Ankara’dan takip ve kontrol edilebiliyor. Denetim yapılabiliyor.Haberleşme ve resmi yazışmalar ışık hızı ile gerçekleşiyor. Bilgilerdepolanabiliyor. Geliştirilen programlarla eğitimde sağlıkta, hukukta,ekonomide, sanatta, siyasette, edebiyatta, musikide, mimaride, astronomide, silahsanayinde ve iletişimde bilgisayar teknolojisi hâkim oldu. Bilgisayar ile hayatçok daha kolaylaştı.
Bu kadar öneme sahip olan dünyanın iletişimağı da düşmansız olmaz elbette. Siber saldırılar ile banka verileri, devletingizli bilgileri, askeri planları vs ele geçirilebilmekte, millî güvenlikleritehlikeye düşürülebilmektedir. Devletlerin istihbarat teşkilatları, casuslar,ajanlar da bilgisayar teknolojisini etkin kullanmaktadırlar.
Bilgisayar hayatımızı kolaylaştırdığı gibibir tuş ile yıkıcı, yok edici yönü de mevcuttur. Doktora çalışması yapan birarkadaşım aylarca uğraştığı çalışmasını, yedeklemeyi unutarak yanlışlıklasilmiş, tekrar başa dönmüştü. Zaman ve emek ziyanı yaşamıştı.
Bilgisayar çağı bir anlamda da kopya çağıdemek oldu. Resmi yazışmalar, hukuki kararlar, müfettiş raporları, öğretmenders planları, toplantı tutanakları, dernek, parti toplantı kararları vs keskopyala yapıştır yöntemiyle yapılmaya başlandı. Bu yöntem, işlerin hızlı ve kolayyapılması için revaçta olsa da dikkat edilmezse bir kısım eksik, fazla, yanlışyazışmalar, telafisi zor hatalar yapılmasında beraberinde getirmektedir. Aynıkonular, benzer davalar ve emsal kararlarda kopyala kes yapıştır yöntemine sıkçabaşvurulmaktadır.
TürkCeza Kanununda suç sayılan eylemlere karşılık gelen cezalar için adeta şablonkararlar oluşturulmuş. Hakaret ve tehdit suçlarına, kasten adam yaralama ve hırsızlıkvs suçların cezaları ve bu cezaların hukuki sebepleri, şerhleri veya itirazlarıdaha önceden hazırlanmış ilgili metinlerden kopyala kes yapıştır yöntemi ilealınıverip hemen karardaki münasip yerine oturtulmaktadır.
Bir kısım Müfettiş raporlarında da benzerolayların açıklanmasında, suç ve cezaların teklif edilmesinde yine hazır yemekgibi hazır açıklamaların kopyalandığına şahit olmaktayız. Bunda ne var, denebilir.Daha önce aynı konuda yapılmış çalışmalardan yararlanmak doğru ve güzeldir. Ancakbazen dikkatsizce kopyalanan kesilip yapıştırılan hukuki açıklamalar, kararmetinleri muhataplarını zora sokmaktadır. “Bir deli bir kuyuya taş atar kırkakıllı çıkaramaz” kabilinden hatanın düzeltilmesi için yeni davalar açılmasınıda gerektirmektedir.
Öyle mahkeme kararlarıyla karşılaşıyoruz ki,karar metninde davacının adı yerine daha önce başka bir davada adı geçen birsanığın veya şahidin veya davalının adı geçmektedir. Bu kararda bu adamın neişi var, bu kişi nereden çıktı şeklinde şaşırıp kalabiliyoruz. Çünkü karardakibazı kısımlar daha önceki başka bir karardan kopyalanmıştır.
Yine yazıdaki klişe cümleler, yazının özgün,orijinal olmadığının, konu üzerinde ciddi çalışılmadığının, kopyalamayöntemiyle yazıldığının da bir işaretidir.
Kopyala kes yapıştır yöntemindenyararlanırken kişi, olay, bilgi, belge ve diğer açıklamaları analiz, sentezyaparak, güncellemeye dikkat etmek gerekmektedir. Mahkemelerde kâtiplerin, kurumlardasekreterlerin “kopyala kes yapıştır” yöntemiyle yazdıkları bir kısım resmiyazılar, hukuki kararlar yeni resmi ve hukuki problemleri de beraberindegetirmektedir. “Kopyala kes yapıştır kızım” demek kadar basit, kolay ve bayağıbir iş değildir, devletteki yazışmalar.
Kopyala kes yapıştır işleri akademikçalışmalarda da sıkça görülmektedir. Kopyacılıktan kurtulamayan bilim dünyamız,üniversite hocalarımız, yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerimiz bunedenle Orjinal ve özgün tezler ortaya koyamamaktadırlar.
İntihal/Aşırma (Plagiarism): “Başkalarının yazılarından bölümler, dizeleralıp kendisininmiş gibi gösterme veya başkalarının konularını benimseyipdeğişik biçimde anlatma” olarak tanımlanmaktadır (TDK, 2007).
İntihali, bilimsel yanıltma (scientificmisconduct) başlığı altında incelenmektedir ve üç unsur içinde tanımlamaktadır.
1. Bilimsel korsanlık (piracy): Başkaaraştırmalardaki verilerin araştırmacının izni olmadan alınması.
2. İntihal, başkalarınınfikir, yazı ve çalışmalarını çalarak, aldığı kişilere gereken şekilde atıfyapmadan kendisinin gibi göstermek.
3.Saptırma (fabrication): Verilerin saptırılması veya var olmayanbilgilerin/verilerin yoktan var edilmesidir.
Emeksizbedava lüks içinde yaşamak anlayışıyla mücadele etmek hala insanlığın ciddi birsorunudur. Kopyalama hastalığına yakalanmamak için ise işimizin ehli olmak, kendimizeve işimize değer vermek, emeğimizi, eserimizi çaldırmamak, başkalarının emeğinede saygılı olmak gerekmektedir.