Geçtiğimiz günlerde Milletvekilimiz Sayın Sefer AYCAN, TBMM’de yaptığı konuşmasında; ‘’Maraş otu açıktan satılmakta ve kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar da lise öğrencilerinin yüzde 27’sinin Maraş Otu kullandığını göstermektedir. Maraş Otu satılmasının ve kullanımının yasaklanması uygun olacaktır.” diye, çok önemli bir konuya parmak basmaktadır.

FİL DEVİREN OT

Sayın vekilimizin kaygılarına katılmamak mümkün değildir. Zira, Maraş Otu’nu Kahramanmaraş‘ta ki çoğu bakkal ve marketlerden temin etmek mümkün. Vitrinlerinde “İyi ot var, iyi ot geldi, kaliteli ot bulunur, otun en iyisi bizde, fil deviren ot, keskin ot “ gibi reklam yazılarını görmemiz mümkün.

KSÜ  Ziraat Fakültesinde 2011 yılında Ali Kafas, “Kahramanmaraş il merkezinde tüketicilerin sigara ve Maraş Otu kullanımını etkileyen faktörlerin analizi” başlığıyla hazırladığı yüksek Lisans tezinde çarpıcı sonuçlar elde etmiştir. Buna göre, Kahramanmaraş kent merkezinde 400 kişi üzerinde bir anket çalışması sonucunda bireylerin yüzde 47,5’inin sigara veya ‘Maraş Otu’ kullandığı saptanmış. Kullanıcıların ise % 64,8’inin erkek ve % 35,2’sinin ise kadın olduğu tespit edilmiş. Şehrimiz adına düşündürücü bir tablo. Bu sonuçlara göre Sayın Vekilimizin kaygılarına katılmamak mümkün değil!

 

‘MARAŞ OTU’  KAYIT DIŞI SEKTÖR

Bilindiği üzere, Maraş Otu;  yabani tütünle meşe külünün karıştırılıp, öğütülerek naylon paketler içerisinde piyasaya sunulan, Kahramanmaraş’a has keyif verici bir maddedir.

Ancak bir gerçek var ki, Kahramanmaraş’ta bu iş bir sektör haline gelmiş. Çok geniş tüketici kitlesi karşısında Ot imalatçıları üretimlerini 7/24 sürdürüyor. Aslında işletmecilik açısından bakıldığında maliyeti düşük, riski olmayan, karlı bir sektör olduğu da tartışılmaz. Zaman zaman sembolik olsa da, yasaklamalar getirildiğini duyuyoruz. Ancak, imalatta ve icraatta bir sıkıntı yok gibi görünüyor.

Madem, sektörleşen bu iş kolu şimdilik kayıt dışı ekonomi olarak görmüyor. İşin imalatını ve pazarlamasını serbest bırakmışsa ki uygulamada öyle görünüyor. Bu işte bir başıboşluk var demektir. Bu boşluğu dolduracak açıkgözler de mutlaka çıkacaktır.

OT BAĞIMLILARI İÇİN ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Uygulamalar gösteriyor ki bu illetten kurtulmamız cebri yöntemlerle mümkün değil. Sigara, alkol ve eroin gibi uyuşturucu bağımlılarını kurtarmak için devletimiz çeşitli kurumlar vasıtasıyla çok güzel çalışmalar yürütmektedir. İstendiğinde Maraş Otu bağımlılarının da bu illetten kurtulmaları sağlanabilir. Son günlerde sigara paketleri üzerindeki fotoğraflarla bağımlıların sigaradan uzaklaştırılması amaçlanırken, Ot paketlerinin hijyen kurallarından uzak şeffaf naylon paketlerde rahatça satılması çok düşündürücüdür. Maraş Otu bir şekilde kontrol altına alınmalıdır. Sayın vekilimizin bu husustaki çağrısını önemsiyoruz. Konunun sosyolojik ve bilimsel şekilde araştırılıp, değerlendirilmesi gerekiyor.   

OT İMALATÇILARINA MUZİPÇE ÖNERİLER

İşin biraz da latife kısmına geçecek olur isek; Madem Kahramanmaraş’ta ‘Maraş Otu’ gerçeği var. Naçizane, ot işletmecilerimize bazı muzipçe mühim önerilerimiz olacak, şöyle ki:

  • Hijyen kurallarına mutlaka riayet etmeliler.
  • AR-GE çalışmalarını geliştirmeliler.
  • Üretimde fabrikasyonlaşıp, çağdaş yöntemlerle el değmeden ürün üretmeliler.
  • Sallama çaylar gibi, sallama otlar üretilmeli. İçlerine, meyve aromaları katarak; örneğin, elmalı, armutlu, şeftalili gibi aromalı ot’lar imal etmeliler. Bilhassa renk uyumundan dolayı fıstıklı otların çok rağbet göreceğini tahmin ediyoruz.
  • Ot’un tableti mutlaka icat edilmeli. Elit otçularımızın bundan çok memnun kalacaklarını düşünüyoruz. Zira her mekânda, bilhassa meclis toplantılarında, rahatlıkla tüketebileceklerinden, bu işin tutacağını umuyoruz.
  • Kilo sorunu olanlar da ot’tan mahrum edilmemeli. Örneğin “DİYET OT “ üretimi mutlaka yapılmalı,
  • Özellikle markalaşmak da bu sektörde çok önemli. Mesela “MAROT” ya da “ “FİLOT” markalarını düşünebilirler. Vakit geçirmeden marka tescil ettirmeleri menfaatleri icabıdır.
  • Ot işletmeleri “KISA PAKET MAROT” ya da “UZUN PAKET MAROT” gibi ürün seçeneklerini tüketicilere alternatif ürün olarak sunmalılar.
  • Tüm bunların yanı sıra, Maraş Otu’nun sektörel olarak NACE KOD NUMARASI bir an önce Gelir İdaresince yayınlanmalı ki Mali Müşavirler işyeri müracaatında zorluk çekmesinler.  

       Latife kokan bu gibi muzip fikirler çoğaltılabiliriz.

Bu konuyu halkımızın sağlığını düşünen kurumlarımıza, gelir idaremize ve mahalli idarecilerimize, hassaten ot işletmecilerimize ithaf ediyoruz.

Ayrıca Kahramanmaraş’ta ki ‘Ot’ gerçeğini, TBMM kürsüsüne taşıyarak, ‘Maraş Otu’nun gençlere verdiği zararları gündeme getirerek yasaklanmasını isteyen, Çok değerli MHP Milletvekilimiz Sayın Sefer Aycan beyefendiye bu vesileyle çok teşekkür ediyoruz.

Selam ve sevgilerle…