Dergi çıkarmak oldukça zor bir iştir. Bu, hele hele Anadolu’da yayınlanan ticari olmayan bir edebiyat dergisi ise, işi daha da zordur.
Ayakta kaldıları sürece taşrada bulunmanın bütün zorluklarını yaşarlar.
Bilindiği üzere, Anadolu’da yayınlanan dergiler büyük bir hevesle, ümitlerle doğarlar. Üç beş sayı sonra bir de bakmışsınız; ya duygusal bir veda yazısıyla, ya da sessiz bir şekilde yayın hayatına son verir, unutulur giderler.
Fakat Kahramanmaraş’ta, Dr. Oğuz Paköz Beyin çıkardığı Alkış Dergisi öyle olmadı. 2001 yılından beri istikrarlı bir şekilde, iki ayda bir yayınlanan dergi hiç ara vermeden bütün zorluklara rağmen, ilk günkü heyecanıyla yoluna devam ediyor.
ALKIŞ DERGİSİ 22 YILLIK YAYIN HAYATIYLA ANADOLU EN İSTİKRARLI DERGİSİ
Elbette kat edilen bu edebiyat yolculuğunda en büyük faktörün, kaptanın mahareti olduğu aşikardır. Tabiatı gereği zaman zaman gemi sarsılsa da bu kutlu yolculuk istikametinden ve çizgisinden hiç şaşmadı. Oğuz Paköz Bey, edebiyat ummanının azgın dalgaları arasında boğuşa boğuşa dergiyi 127. sayıya kadar taşımayı başardı. Fakat öyle bir gün geldi ki kaderin önüne geçilemedi. Kahramanmaraş’ta yer yerinden oynarken, herkes İlahi hükmün tecellisi karşısında boyun eğmek zorunda kaldı.
6 Şubat günüydü. Aslında o gün hepimiz ölmüştük. Fakat bazılarımıza gömülmek nasip oldu. Asrın felaketinde toprağa verdiğimiz canlar arasında kimler yoktu ki; Oğuz Paköz, Yaşar Alpaslan, Ahmet Doğan İlbey, Nihat Yücel, Cevdet Alperen, Ercan Kozanoğlu, Recep Şükrü Güngör ve diğer deprem şehitlerimiz… Boşlukları nasıl doldurulur bilemiyorum. Adeta bir kentin kültürel hafızası da onlarla birlikte Hakk’a yürüdü… Mekânları cennet olsun.
Oğuz Paköz Bey, Alkış Dergisi’ne nasıl bir temel atmış ki -Allah ondan razı olsun-; bütün Kahramanmaraş yıkıldığı halde “Alkış” ayaktaydı. Edebiyatın başşehrinde 22 yıl hiç ara vermeden yayınlanan Alkış Dergisi bir sayılık bir aradan sonra yeniden bütün ümitlerin köreldiği bir anda yayın hayatına “Bismillah” diyerek, Mart – Haziran dönemi 128 ve 129 sayılarını birleştirerek okuyucularının karşısına çıktı.
“OĞUZ PAKÖZ, MARAŞ 6 ŞUBAT 2023 RAHMETLE”
Elbette ki Alkış’ın bu özel sayısı; özel bir dönemden sonra, “güzel” bir insana tahsis edilmeliydi. Dergi kapağı zaten her şeyi anlatıyordu. Siyah bir zemin üstünde, Ressam, Sanatçı, Nejat Karpuzoğlu’nun çizimiyle “Oğuz Paköz, Maraş 6 Şubat 2023’ Rahmetle “ yazısı aslında her şeyi özetliyordu.
Geçtiğimiz 12.08.2023 Cumartesi günü, saat 14.00 de; şehrimiz edebiyatına yeni bir soluk olan, düzenledikleri etkinliklerle adından söz ettiren MESDER Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği, bu defa kapılarını Oğuz Paköz Bey’in gönül dostlarına, yol arkadaşlarına, Alkış Camiası şair ve yazarlarına, sevenlerine açtı.
“ALKIŞ DERGİSİ İLK GÜNKÜ HEYECANIYLA YOLUNA DEVAM EDECEK”
Alkış Dergisi’nin deprem sonrası yayınlanan son sayısı, burada okuyucularıyla buluşturuldu. Bu buluşma o kadar anlamlı bir buluşmaydı ki sanki uzun yıllar birbirlerini görememiş seven gönüllerin yeniden görüşmesi, buluşması, vuslatı gibiydi. Katılımcıların gözleri ışıl ışıldı. Herkes birbirini kutluyor, güzel duygularını ifade ediyordu.
Burada yaşanan güzellikler, sanki yaşanılan asrın felaketini de bir anda unutturuvermişti. Fakat gönüllerde unutulmayan biri vardı ki O da; Oğuz Paköz Bey’di. Herkes orada onun hatıralarını anlattı. Edebiyatımıza, kültürümüze katkıları dile getirildi. Dokunduğu gönüller, “yazmalısın!” diyerek gayrete getirdiği şair ve yazarlar konuştu. Ağızlarından çıkan kelimeler gözyaşlarıyla ıslandı. Duygu yoğunluğu salonu o kadar kaplamıştı ki programa katılan Oğuz Paköz Bey’in kızları; Aslıhan Ece ve İsmihan Ece hanımefendiler, zaman zaman kendilerini tutamayarak babaları için anlatılanlar karşısında gözyaşlarına hakim olamadılar.
ALKIŞ’A OMUZ VEREN ŞAİR VE YAZARLARA TEŞEKKÜR EDİLDİ
Çok sayıda şair ve yazarın katılımıyla gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Oğuz Paköz Bey’in kızları Aslıhan ve İsmihan Ece Hanımefendiler yaptı. Babaları için düzenlenen bu anlamalı toplantıya katılan; dostlarına, yol arkadaşlarına teşekkür ederek konuşmalarına başladılar. Alkış Dergisi’nin istikrarlı yolculuğunun devam etmesi için, kendilerin de dergi sahibi olarak görev almaktan mutluluk duyduklarını, şimdiye kadar dergiye emek verenlerle birlikte yola devam edeceklerini ifade ederek, Alkış ailesi şair ve yazarlarıyla birlikte Mesder Edebiyat Derneğine teşekkür ettiler. Daha sonra sözü, Alkış Dergisi’nin yayınlanmasında büyük emeği olan Serdar Yakar’a bıraktılar.
Alkış dergisi Genel Yayın yönetmeni olarak Serdar Yakar Bey, derginin 22 yılık serüvenini kısaca anlattıktan sonra, Alkış’ın yayın hayatının devam etmesi için ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini ifade ederek, katılımcılara teşekkür etti.
LUTFİ BİLİR “MESDER OLARAK, EDEBİYATA HİZMET VERENLERİN HER ZAMAN YANINDAYIZ”
Serdar Yakar toplantı moderatörü olarak, sözü Mesder Kahramanmaraş Edebiyat ve sanat Derneği Başkanı Lutfi Bilir Bey’e verdi. Lutfi Bey konuşmasında, programa katılım sağlayan Alkış Dergisi şair ve yazarlarına teşekkür ettikten sonra, Alkış’ın geleneksel hale getirdiği aylık toplantılarına da her zaman kapılarının açık olduğunu ifade ederek, bu ev sahipliğinden memnuniyet duyacaklarını ifade ettikten sonra Oğuz Paköz Bey’in ailesine baş sağlığı dileyerek, teşriflerinden dolayı teşekkür etti.
Toplantı esnasında, Alkış Dergisinin en büyük emektarlarından biri olan Şaban Özbilici Bey, il dışından telefonla Aslıhan Hanımı arayarak, toplantıda hazır bulunan tüm arkadaşlara selamlarını ve muhabbetlerini bildirerek, Alkış Dergisi ve Oğuz Paköz hakkında duygularını ifade ettiler.
Katılımcılar arasında Alkış’ın kuruluşuna şahitlik etmiş, görev almış, yazı yazmış şair ve yazarlarımızın yanı sıra; şehrimiz edebiyatına ve kültürüne büyük katkı sağlayan değerleri şair ve yazarlarımız da vardı. Bunlar arasında; Serdar Yakar, Aslıhan Ece, Eşi ve oğlu Toprak, Neslihan Ece, Mustafa Okumuş, Ramazan Avcı, Mustafa Kök, Mehmet Köşk, Doğan Arık, Kadriye Kırdök, Ali Büyükçapar, İbrahim Gülsu, Nurgül Kaynar Yüce ve Eşi, Funda ve Ferit Birsen, Cansu Akkök, Ayşegül Taşkın Erkan ve İbrahim Parsıl ile birlikte Mesder Edebiyat derneği mensupları, Dernek Başkanı Lutfi Bilir, Zekeriya Çakabey, Celalettin Kurt, Ali Avgın, Hanifi Yılmaz, Ömer Gündoğan, Uygar Gündeşli ve Eşi, Orhan Soydan, Mahmut Bostancı ve Ömer Ali Armut gibi şair ve yazarlar katılım sağlayarak; hepsi de ayrı ayrı Oğuz Paköz Bey hakkında hatıralarını anlatarak, Alkış Dergisi ile ilgili bağlarını ve güzel duygularını ifade ettiler.
Toplantı, Oğuz Paköz Bey’in kızları Aslıhan ve İsmihan Ece, Serdar Yakar ve Mesder Dernek Başkanı Lutfi Bilir’in katılımcılara teşriflerinden dolayı teşekkür ifadeleri ardından, Ali Büyükçapar Bey’in kısa duası ile Oğuz Paköz ve deprem şehitlerimiz için okunan Fatiha ile son buldu.
Edebiyatın ve şiirin başkenti olarak bilinen Kahramanmaraş’ta edebiyatımız için; kim emek sarf etmiş, hizmet etmiş, adam yetiştirmişse; bilhassa Oğuz Paköz Bey gibi edebiyata istidadı olup da cesaret gösteremeyenleri gayrete getirmişse, bu yolda yürümek isteyenlerin koluna girip, yazı yazmaya teşvik etmişse, Allah hepsinden razı olsun.
Bu vesile ile edebiyatımızın kanaat önderlerine ayrı ayrı teşekkür ediyor, hayatta olanlara güzel hizmet ve güzel ömürler temenni ederken; ebedi âleme irtihal eyleyen Oğuz Paköz Bey gibi büyüklerimize de Allah’tan rahmet niyaz ediyoruz.
Selam ve sevgilerle…