Meslek Liseleri, üniversiteye giriş sınavında, Anadolu ve Fen Liseleriyle aynı aynı dersleri görmediklari halde onlarla aynı katagoride değerlendirilerek,aynı sınava birlikte alınıyorlar.Bu açıkça adaletsizliktir. Endütri meslek lisesi öğrencileri,Grafik Animasyon,Temel Elktronik ve Ölçme,Web Tasarımı,Sistem Bakım Ve Onarım,İşletim Sistemleri vs ,İmam Hatip Liseleri,Hadis,Kelam,Fıkıh,Tefsir,Akaid,Kelam gibi kendi meslek derslerini görüyorlar. Ancak gördükleri derslerden üniversite sınavında hiçbir soru çıkmıyor.Gördükleri dersler başka,girdikleri sınav başka... Doğal olarak da meslek lisesi öğrencileri, üniversite sınavlarında, ciddi bir başarı gösteremiyorlar.Gösteremezlerde... Meslek Lisesi öğrencilerinin üniversite sınavlarında başarı gösterebilmeleri için okul dışından matematik vefen dersleri almaları,özel olarak çok çalışmaları gerekmektedir.Bu da her öğrenci için kolay bir iş olmadığı gibi ekonomik imkan gerektiren bir durumdur. Meslek lisesi öğrencilerinin yaşadığı bu haksızlık onların hayatlarına maloluyor.Bu haksızlık giderilmelidir.
Nasıl bir sınav yapılabilir? İlköğretimden sonra öğrenciler yeteneklerine göre mesleki yönlendirmeye tabi tutuluyor.Sayısal,sözel,meslek dersleri ağırlıklı okullara yönlendiriliyor.Bunun devamı olarak da her kim hangi okulu,hangi dersleri okuyarak bitirdi ise, o derslerden sınava alınsınlar.Mesleklerinin devamı olan yüksek okul programlarına öyle girsinler.Örneğin,bir imam hatip lisesi mezunu öğrenci, İlahiyat Fakültesine gitmek istiyorsa,bütün liselerde okutulan edebiyat,tarih,felesefe,din kültürü gibi ortak derslerle beraber,kendi branş derslerinin konularından çıkacak soruları cevaplayabilir. İmam Hatip Lisesi,Sağlık meslek lisesi,Endüstri meslek lisesi,Güzel sanatlar,Turizm,Beden Eğitimi gibi çok çeşitli meslek okullarından mezun olan öğrencilerin, kendi alanlarında üniversite sınavlarına girmeleri aklın,bilimin ve vicdanın gereğidir.Yoksa bu öğrenciler üniversite sınavlarında haksızlığa uğramaya devam edeceklerdir. Yıllar önce Milli Eğitimde, uzman öğretmen ve baş öğretmen sınavları yapılmıştı.Her branş öğretmeni ,kendi alan derslerinden,rehberlik konularından,mevzuat ve yönetmeliklerden sorumlu olması gerekirken kendi branşıyla alakası olmayn sınav sorularıyla sınav yapılarak,uzman öğretmenlik payesi verilmşti. Bu gibi sınav garabetleri malesef oluyor,olmasına da düzeltilmesi için de ciddi bir sistem çaışması yapılamıyor yıllar yılı...
Sınav sistemine kurban edilecek bir neslimiz yok.YÖK’ün biran evvel ,Meslek liselerinin ders müfredatına uygun sınav sistemi oluşturması ve adaletsizliği ortadan kaldırmaya çalışması gerekir.
Geçmişte imam hatip lisesleri ve diğer meslek lislerinin yaşadığı puan sistemi adaletsizliği şimdi sınav sorularıyla gizliden gizliye başka bir şekilde devam etmektedir. Bu sınav garabeti, ülkemizin beyni olan YÖK’e hiç yakışmıyor.