Tarih milletlerin hafızasıdır. Hafızamızküllenir, kirlenir, paslanırsa bugünü anlayamaz, yarınları da doğruplanlayamayız.

    Hafıza-i beşer şaşar. İnsannisyan(unutkanlıkla) ile maluldür(arızalıdır).Mili varlığımızın bekası için tarihiarşivimizi sağlam, hafızamızı hep canlı tutmak zorundayız. Su uyur düşmanuyumaz. Bütün uyuşturma, uyutma, avutma ve aldatmalara karşı tek panzehir millibilinci açık tutmak gerekmektedir.

     Milli egemenlik, milli devletlerin enönemli direklerinden birisidir. Krallıkların, keyfilik ve adaletsizliklerin, baskı,korku, şiddet ve zulümlerin biterek hukuk devletine geçiş kolay olmamış, büyük mücadelelersonunda milli egemenlik kazanılmıştır.

     16 Mart 1920’de İstanbul’un düşmankuvvetleri tarafından işgal edilmesi üzerine, bağımsızlık mücadelesinin bundanböyle Anadolu’da sürdürülmesinin mümkün olabileceği fikri kesinlik kazanmıştı.

     İstanbul’un işgalinden bir gün sonra 17Mart 1920’de meclis konusundaki ilk genelgesini yayınlayan Mustafa Kemal,genelgede yeni idare tarzının belirlenmesi için bir kurucu meclisoluşturulmasının zorunluluğuna dikkati çekiyordu. Milli Mücadele yanlılarınınAnkara’ya gelebilmeleri içinde büyük bir çaba sarf etti ve TBMM’nin açılmasıyönünde, Hey’et-i Temsiliye adına, 21.4.1920 tarihli, acele başlıklı aşağıdaki genelgeyi yayınladı.

  “Kolordulara (14’üncü Kolordu Komutan Vekilliğine), 61’inci TümenKomutanlığına,

Refet Beyefendiye, BütünValiliklere, Bağımsız Sancaklara, Müdafaa-i

Hukuk Merkez Hey’etlerine,Belediye Başkanlıklarına

    1-Tanrının lûtfuyla Nisanın 23’üncü Cumagünü, cuma namazından sonra, Ankara’da Büyük Millet Meclisi açılacaktır.

    2-Vatanın istiklâli, yüce Hilâfet veSaltanat makamının kurtarılması gibi en önemli ve hayati görevleri yapacak olanBüyük Millet Meclisi’nin açılış gününü cumaya rastlatmakla, o gününkutsallığından yararlanılacak ve bütün sayın milletvekilleriyle Hacı BayramVelî Câmi-i Şerifinde cuma namazı kılınarak Kur’an’ın ve namazın nurlarından dafeyz alınacaktır. Namazdan sonra, Sakal-ı Şerif (118) ve Sancâk-ı Şerif (119)alınarak Meclisin toplanacağı yere gidilecektir.

Meclise girmeden önce bir duaokunarak kurbanlar kesilecektir. Bu merasimde Câmi-i Şeriften başlayarak Meclisbinasına kadar Kolordu Komutanlığı’nca askerî birliklerle özel tören düzenialınacaktır.

     3-Açılış gününün kutsallığını belirtmekiçin bu günden başlayarak vilâyet merkezinde, Vali Beyefendi Hazretlerinindüzenleyeceği şekilde, hatim indirilmeye ve Buhari-i Şerif (120) okunmayabaşlanacak ve Hatm-i Şerifin son kısımları uğur getirsin diye cuma gününamazdan sonra Meclis’in toplanacağı yerin önünde tamamlanacaktır.

     4- Kutsal ve yaralı vatanımızın herköşesinde bu günden itibaren aynı şekilde Hatm-i Şerifler indirilmesine veBuhari-i Şerif okunmasına başlanarak, cuma günü ezandan önce minarelerde salâverilecek, hutbe okunurken, Halifemiz, Padişahımız Efendimiz Hazretleri’ninmübarek adları anılırken, Padişah Efendimiz’in yüce varlıklarının, şanlıülkesinin ve bütün tebaasının bir an önce kurtulmaları ve saadete kavuşmalarıiçin ayrıca dua okunacak ve cuma namazının kılınmasından sonra da hatimtamamlanarak yüce Hilâfet ve Saltanat makamı ile bütün vatan topraklarınınkurtuluşu için girişilen Millî Mücadele’nin önemini ve kutsallığını, milletinher bir ferdinin, kendi vekillerinden meydana gelmiş olan bu Büyük MilletMeclisi’nin vereceği vatani görevleri yapmaya mecbur olduğunu anlatan vaazlarverilecektir. Daha sonra, Halife ve Padişah’ımızın, din ve devletimizin, vatanve milletimizin kurtuluşu, selâmeti ve istiklâli için dua edilecektir. Bu dinîve vatanî merasim yapıldıktan ve camilerden çıkıldıktan sonra, Osmanlıvilâyetlerinin her tarafında, hükûmet konağına gelinerek

Meclis’in açılmasından dolayıresmî tebrikler yapılacaktır. Her tarafta cuma namazından önce uygun şekildeMevlid-i Şerif okunacaktır.

    5-Bu tebliğin hemen yayınlanarak her tarafaulaştırılabilmesi için her vasıtaya başvurulacak, sür’atle en ücra köylere, enküçük askerî birliklere, memleketin bütün teşkilât ve kuruluşlarına ulaştırılmasısağlanacaktır. Ayrıca, büyük levhalar halinde her tarafa asılacak ve mümkünolan yerlerde bastırılıp çoğaltılarak parasız dağıtılacaktır.

    6-Yüce Tanrı’dan tam bir başarıyaulaştırması niyaz olunur.”

22 Nisan 1920’de yapılan çağrıile 23 Nisan 1920 günü saat 14.00’de merasimle ve dualarla Meclis açıldı. İlkMeclis İstanbul’dan gelen 90’ın üzerindeki mebusa ilave olarak, 125 devletmemuru, 53 asker, 53 dinadamı ve çeşitli sayıda tüccar, çiftçi ve hukukçudanoluşan kadrosuyla çalışmalarına başladı. Mustafa Kemal 24 Nisan 1920’de MeclisBaşkanı seçildi.

    23Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük MilletMeclisi’nin açıldığı günün yıldönümü olarak kutlamaya başlanan ulusal bayramçocuklara armağan edilen tek bayramdır. 27 Mayıs 1935’te bu gün 23 Nisan UlusalEgemenlik ve Çocuk Bayramı olarak belirlendi.1979’un UNESCO tarafından ‘çocukyılı’ ilan edilmesiyle de bu bayram uluslararası nitelik kazandı. Atatürk’ünçocuklara armağan ettiği 23 Nisan’da 1979’dan bu yana da TRT tarafındangeleneksel olarak 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenmekte bir hafta sürenetkinlikler çerçevesinde dünya çocukları ülkemize davet edilmektedir. Milli ruhve heyecanla, İman ve ibadetle açılmış olan TBMM’in açılışının 98. Yıl dönümükutlu olsun! Nice yüzyıllara…