Ülkemizde çok tanınmayan pek de uygulanmayan veya yeterince kalealınmayan bir şeyden bahsetmek istiyorum. Oryantasyon…

   Yönlendirme, kılavuzluk etme anlamlarını taşıyan bu kelime dilimize Fransızca“orientation” kelimesindengelmiştir. Türkçe söylenişi ile “oryantasyon”şeklinde okunur ve söylenir.

   Her kavramın hayatta bir düşünselve eylem karşılığı vardır. Oryantasyon kavramı ile ne ifade edilir?  İşe, göreve, bir kuruma  yeni başlayan çalışanların işin gerektirdiğitutum ve bilgileri edinmeleri, gerekli düşünceleri ve bedensel becerilerikazanmaları, en kısa zamanda kendilerini kuruma ait hissederek, kurumun değerlibir üyesi hissederek işe başlamalarını ifade eder.

   Aynı zamanda çalışanların, kendilerineaktarılan bilgilere, talimatnamelere, kurum kültürüne uyup uymadığıdenetlenerek, onlara sorular sorularak, hataları düzeltilerek hem işi öğrenmesihem de eğitilmesi amaçlanır.

    Oryantasyon eğitimleri, İşletmelerde ve okullardaişçi, öğretmen, yeni atanmış idareci ve öğrenci, mevcut düzenin devamınısağlamak, kurumsal kimliğini korumak ve gelişimini sağlamak için büyük önemtaşır.

   Kurum ve kuruluşlarda boşpozisyonlara ne kadar iyi adaylar yerleştirilmiş olursa olunsun, yeni çalışankurumun kendisine değer verdiğini hissedemiyor, sosyal kaynaşma sağlanamıyor,kısacası çalışan kurumun bir parçası haline getirilemiyorsa, çalışan kendiniyama gibi dış kapının mandalı gibi hissediyorsa orada verimlilik düşer. Çalışankendini değersiz hisseder. İşten ayrılabilir. Boşalan pozisyonu doldurmak için detekrar zaman, para ve emek maliyetine katlanmak zorunda kalınır.

   Okullarımız açıldı. Okula yenibaşlayan veya yeni bir okula nakli yapılan öğrencilere, okulu tanıma ve yeniortamına uyum sağlaması için öğretmenler ve okul yöneticileri tarafındanrehberlik edilir. Bunun birçok faydaları vardır. Öğrenci, okul idaresini vegörevlerini, diğer personeli ve onların görevlerini, okul spor salonunu, laboratuvarını,okul kurallarını, disiplin esaslarını, kendi arkadaşlarını, derslerini ve dersaraçlarını tanır. Arkadaşlarıyla tanışır, kaynaşır. Okula karşı olan önyargılarını kırar. Okula severek başlamış Olur. Mecburi eğitim sistemimizdebuna daha çok ihtiyaç vardır. TEOG puanı ile istediği okula gidemeyenöğrenciler mecburen yerleştirildikleri okula karşı bir tutum ve davranış içinegiriyorlar doğal olarak.

Oryantasyon eğitimi, bizim eğitim tarihimizde de yeri olan bir etkinliktir.İlk defa okula başlayacak çocuklara yapılan  “AminAlayı” buna örnek olarak gösterilebilir. Çocuklara hediyeler alınır, güzelelbiselerle süslenip, hediyelerle sevindirilerek bir şenlik havasında okulagetirilip kaydı yaptırılırdı. Okul ve öğretmen sevdirilir, ilim öğrenmesi, imanlıve güzel ahlaklı bir nesil olarak yetişmesi için gayretlendirilirdi. Başarılıokullar, işletmeler, kurum ve kuruluşlar, oryantasyon (alıştırma-uyum) eğitimine kendi kurumsal kimliklerin ve başarılarını devam ettirmek içinhep önem vermişlerdir.