Çoğumuz yediğimiz yiyeceklerin bedenimizi, kilomuzu, kalp sağlığımızı vs. nasıl etkileyeceğini düşünerek beslensek de ruh halimiz veya enerji seviyemize etkisini çok az düşünürüz. Ancak bağırsak ve beyin sürekli iki yönlü iletişim halindedir ve birinin sağlığı diğerinin sağlığını doğrudan etkiler.
Örnek olarak bağırsakta iltihaplanma olduğunda beyin için daha az enerji kullanılabilir. Sonuç sadece daha düşük enerji değil, aynı zamanda beyin dokusuna zarar veren serbest radikallerde artış gerçekleşmesidir.
Hangi yiyeceklerin bağırsak ve beynin kronik iltihaplanmasına katkıda bulunduğunu anlamak, ruh halinizi ve enerji seviyenizi yönetmede güçlü bir adımdır. Stres ve anksiyeteden uzak durmak için kaçınmak gereken 5 temel besin vardır;
İşlenmiş gıdalar; Genellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu şeklinde fırınlanmış ürünler ve kola gibi sağlıksız işlenmiş gıdaları tüketmek, beyni çok fazla glikozla doldurur. Bu “şeker seli” beyinde iltihaba yol açabilir ve sonuçta depresyon ve yorgunluğa neden olabilir. İşlenmiş gıdalar satın almak yerine, taze sebzeler, meyveler gibi besleyiciliği yoğun gıdalara ve organik otla beslenmiş sığır eti ve balıklar gibi temiz proteinler tüketmeyi öneriyorum.
Zararlı yağlar; Gıda endüstrisinin sanayileşmesi, bol mahsulün yan ürünlerinden oluşturulan ucuz, yüksek oranda işlenmiş yağların geliştirilmesine yol açmıştır. Bunlara mısır, soya fasulyesi ayçiçeği ve palm yağları dahildir. Yemeklerde sızma zeytinyağı kullanmak en doğrusu olacaktır.
Rafine şekerler; Şeker hamur işi tatlılarında veya kutulu tahıl gevreklerinde yaygın olmakla beraber, ketçap, salata sosları ve patates kızartması gibi tuzlu yiyecekler gibi şaşırtıcı besinlerde de bulunabilir. Eklenen ve rafine edilmiş şekerler iltihabı arttırır ve vücudu ihtiyaç duyduğundan daha fazla şekerle boğar, bu da artan kaygı ve dengesiz ruh hali seviyeleri yaratabilir.
Kızarmış yiyecekler; Kızarmış yiyecekler, genellikle sağlıksız yağlarda kızartıldıkları için muhtemelen ruh hali katilleridir. Son yıllarda, diyetteki yağ hakkındaki konuşmalar çok değişti. Artık beslenme uzmanları, kardiyovasküler hastalıklara ve diğer rahatsızlıklara neden olduğu bilinen “kötü yağlar” (ör. margarin, hidrojene yağlar) ile sağlığa yardımcı olabilecek “iyi yağlar” (ör. avokado, zeytinyağı) arasında ayrım yapmaktadır.
Yapay tatlandırıcılar; Kalorileri azaltmanıza yardımcı olarak “sağlıklı” olduğunu iddia eden gıdalarda şeker ikameleri giderek daha yaygın hale geliyor. Bu endişe verici, çünkü bilim birçok yapay tatlandırıcının depresyona katkıda bulunabileceğini bildiriyor.
İşte yorgunluk ve stresle savaşabilecek yiyecekler; Probiyotikler, Prebiyotikler, Düşük GI karbonhidratlar: kahverengi pirinç, kinoa, çelik kesilmiş yulaf ezmesi ve chia tohumları, Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı ve avokado gibi tekli doymamış yağlar, Omega-3 yağ asitleri: balık, özellikle somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalye gibi yağlı balıklar, Vitaminler: B9, B12, B1, B6, A ve C, Mineraller ve mikro besinler: demir, magnezyum, potasyum, çinko ve selenyum.