Bir beslenme uzmanı olarak özellikle bağışıklık destekleyici etkileri nedeniyle, doğadaki ilaçlardan denebilecek zerdeçalı her zaman kullanırım. Aslında her zaman mutfakta bulundurduğum bir baharattır. Bu baharat, kurkumin adı verilen sihirli bir bileşik içeren parlak sarı-turuncu bir kökten gelir. Kurkumin maddesi antioksidandır vücuttan toksik maddelerin atılımını kolaylaştırır. Vücutta oluşan iltihapların iyileşmesine yardımcı olur ve iltihap oluşmasını engeller.
Crohn ve ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarına çok faydalıdır. Yüksek kortizol seviyelerini engelleyebilir. Bağırsakta yararlı bakterilerin üremesini teşvik ederken hastalığa sebep olan zararlı bakterileri azaltır. Genel olarak vücuttaki kronik enfeksiyonu da azaltmada yardımcı olabilir. Ek olarak kurkumin diyabetin önlenmesinde de kullanılabilir.
Bu mucizevi baharat zerdeçalı hayatımıza katabilmenin birkaç yolundan bahsetmek istiyorum.
Yemeklerde tuz yerine zerdeçal kullanın. Sodyumu azaltmak(tuza ihtiyaç duyduğunuz özel bir hastalık yok ise) her zaman iyi bir fikirdir ve zerdeçal bir ton lezzet ve baharat sağlayabilir.
Bir çay kaşığı zerdeçal bir miligramdan daha az sodyum içerir . Karşılaştırıldığında, bir çay kaşığı sofra tuzu 2360 miligram sodyum içerir ve bu yetişkinler için sodyum sınırı olan günde 2.300 miligramdan daha fazladır. Zerdeçal brokoli, karnabahar, soğan, havuç ve tatlı patates gibi sebzelerle iyi gider, bu yüzden onları kavururken tuzu baharatla değiştirmeyi severim. Seçtiğiniz sebzeleri bir tepsiye yayın ve bir çay kaşığı zerdeçal, karabiber ve biraz sızma zeytinyağı ile kaplayın. Daha sonra 25 ila 30 dakika veya sebzeler gevrek olana kadar 250 derecede pişirin.
Altın süt: zerdeçallı latte de diyebiliriz ve yapımı çok kolay. Hem de uykuya geçiş aşaması için de faydalı. En temel haliyle, ısıtılmış süt ve bir tutam zerdeçal ve karabiber ile altın sütlü bir latte yapılır. Eğer laktoz sizi rahatsız ediyorsa yapmak için hindistan cevizi sütü veya badem sütü de kullanılabilir.
Çorbalara karıştırın. Zerdeçal hemen hemen her çorbaya zenginlik ve renk katar. Çorbalarınıza rahatsızlık vermeyecek derecede bir iki tutam eklemek hem çorbanın besleyici değerini arttıracaktır hem de çorbaya renk katacaktır.
Pilavınıza ekleyin. Pilav içine zerdeçal gibi otlar ve baharatlar eklemek, lezzet ve sağlık yararları sağlayabilir. Her gün olmasa da arada bir pilav tükettiğinizde bu pilavı daha besleyici bir hale getirmek güzel olacaktır.
Zerdeçallı ve cevizli atıştırmalık: Ceviz zaten antioksidanlar ve sağlıklı yağlar açısından zengindir . cevizi zerdeçal ile birleştirmek bir ‘süper gıda’ olacaktır.
Bir kapta birazcık zeytinyağını ¼ çay kaşığı zerdeçal, iki su bardağı ceviz, bir tutam karabiber ve tadına göre biraz tuz ile karıştırın. Baharatlı cevizleri bir fırın tepsisine yayın ve 300 derecede yaklaşık 15 dakika veya cevizler çıtır ve kuru olana kadar pişirin. Afiyet olsun.