Elliliyıllara gidelim efendim. Güz gelmiş. Harmanlar hasıl olmuş. Kış hazırlıklarıson evresinde . Un öğütülüp ambarlara konuluyor. Kış ekmeği yapıyor Oğulcukluhanımlar. İmece usulü. Kalabalık horantalı aileler iki üç  gün ekmekyapıyor. Ekmek dediğim de kış için  yufka. Kışlık yufkalar tepe gibitandırlı evlerde. Bunlar serilip serinletilecek. İyice soğuduktan sonra kilerinuygun bir yerine kayılacak. Öyle gelişi güzel değil ha… Kitap gibi üst üsteistif edilmeli. Sıçan mıçan bir dadanırsa yufkaları unutursun. O sebepten buhaşarata karşı da önlemler alınmalı. İhmale gelmez.

Tohumluklarhazır. O zaman at, öküz koşumu. Henüz tarım alanında motor sesi duyulmuyor.Ekeneği çok olanlar iki, hatta üç çift at koşumuyla reşberlik (rençberlik) yapıyor.Yoksa karasabanla, pullukla cızı cızı tarla sürüp ekin ekersen kara kışayakalanırsın. İşi yarıda bırakmak zorunda kalırsın. Tohumu ekemezsin.

KelHalil de Gısıggaya (Kısıkkaya)’nın önündeki tarlaya ekin ekti. Tarla sürüyor.Vakit öğle sonrası. Acele ediyor. Çünkü üç gün sonra bacısının düğünü var.Bacısı Ümmuğsün Taf’a nişanlı. Düğünü olacak. Ev büyüğü. Düğünün başındabulunacak. Tohumu ekip düğüne yoğunlaşacak.

 İşibitirmek üzere. Bir baktı ki aşağıdan Boğazlıyan yolundan beş altı araba çalakamçı geliyor. Geldiler. Kel Halil’in tarlası zaten yol üstünde. Durdular. Enöndeki arabadan hısımı indi:

-SelamaleykumHallağa (Halil ağa)! Golay gessin.

KelHalil şaşırmış hallerde:

-Aleykumselam.Sağ olun… Hayrola? Gelecağanizden haberim yok. Sebebi ziyaretiniz?

Hısımıgüldü:

-YavHallağa, gelinimizi almıya geldik.

KelHalil’in tansiyonu tavan yaptı:

-Yavgardaşım, düğune daha üç gun var. Bennen ağleniyon mu sen?

Hısımıpişkin:

-Haüç gun önce, ha üç gun soğna… Noğolacak sanki Hallağa?

KelHalil’in sigortaları attı:

-Böyledavetsiz misafiri ben evime gomam. Hemi de siz şurdan dönün gidin ağzınızındadıynan. Size gız mız yok.

Şaşrımasırası düğün alayında. Yalvar yakar oldular Kel Halil’e. Kel Halil Nuh dedi depeygamber demedi. Köyün büyükleri araya girdiler. Ama Kel Halil’i iknaedemediler. Düğüncüler gelin yerine çıkmışını alıp gittiler. Düğün dürülükaldı.