Doğan bir çocuğa güzel bir isimkonulmalıdır.Ardından da sağ kulağına ezan, sol kulağına kâmet okunmalıdır..Hayırlı ve bereketli bir ömür geçirmeleri için minik yavrulara dua edilmelidir.
Bebeğin kulağına okunan ezan ve kametleyaratılış gayesi fısıldanış olmaktadır. Ona imanı ve İslam’ı, hâsılı tevhiditelkin edilmiş olmaktadır.. Ömrü boyunca sadece Allah’a kul olması gerektiğiniöğretilmelidir.
Kur’an’ın ifadesiyle çocuklarımız, gözlerimizinnurudur. Kalplerimizin sürûrudur.Yüce Rabbimizin bizlere birer lütfü veemanetidir. Kız ya da erkek fark etmez, dünyaya gelen her bebek özeldir,değerlidir. Yeryüzünün en şerefli varlığı, halifesi olarak yaratmış ve bizyetişkinlere emanet etmiştir. Salih bir kul, iyi bir insan olmasısağlanmalıdır.
Çocuk, anne kucağında dünya nimetlerinitatmaya başladığı gibi, adıyla da ebedi âleme kadar uzanacak bir kimliğekavuşur. Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur. “Siz kıyamet günündekendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız. Öyleyseçocuklarınıza güzel isimler koyunuz.” Bu hadis-i şerif bizlere öğretmektedirİnsana ömrü boyunca hoşlanmayacağı bir isim vermek şöyle dursun onu kötülakapla bir defa dahi olsun çağırmak dinimizce yasaklanmıştır. Yüce Rabbimiz“Birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın” buyurarak bizleribu konuda uyarmıştır. Peygamber Efendimiz, İslam inancıyla bağdaşmayan, insanşerefine yakışmayan, şiddet ve nefret içeren isimleri değiştirmiştir.
Çocuklarımıza Müslüman olduklarını herdaim hatırlatacak, dini ve milli değerlerimize uygun, anlamlı isimlerverilmelidir.. Onların beslenme ve eğitimlerinden sorumlu olduğumuz gibi güzelisimlere sahip olmalarından da sorumlu olduğumuzu aklımızdan çıkarmayalım. İnancımızave kültürümüze uymayan isimlerin yavrularımızın değer dünyalarını tahripedeceğini unutmayalım.
Evladın ana baba üzerindeki hakları
1- İleride, çocuk annesiyle kötülenmemesiiçin, evladına anne olacak kızı, iyi yerden seçmelidir. Saliha olmasına dikkatetmelidir!
2- Çocuğa iyi isim koymalıdır! Hadis-i şerifte buyruldu ki:
”Çocuğa güzel bir ad koymak, evladın baba üzerindeki haklarındandır.”(Beyheki)
Ahmed, Muhammed, Mahmud gibi Peygamber efendimizinisimlerini koymalıdır! Allahü teâlâ, (Habibimin isminde olan Müslüman’aazap etmeye hayâ ederim) buyuruyor. Allah’ın Resulü de, (Üç oğlu olupda, birine benim adımı vermeyen, cahillik etmiş olur) buyurdu. (Taberani)
3- Çocuğu güzel terbiye etmelidir! Hadis-i şeriflerde buyurdu ki:
(Çocuğu güzel terbiye, evladın babasındaki haklarındandır.) (Beyheki)
(Evladınıza ikram edin, onları edepli, terbiyeli yetiştirin!) (İbni Mace)
4- Çocuğa karşı şefkatli davranmalıdır! Peygamber efendimiz aleyhisselam,torununu öperken biri görüp, (Ya Resulallah, benim on çocuğum var, hiç biriniöpmem) dedi. Ona, (Merhamet etmeyen merhamet bulamaz) buyurdu.(Buhari)
(Çocuk kokusu Cennet kokusudur.) (Taberani)
5- Çocuklara beddua etmemelidir. İbni Mübarek hazretleri, çocuğunu şikâyetedene, (Çocuğa beddua ettin mi?) dedi. O da, evet deyince, (Çocuğun ahlakınısen bozdun) buyurdu.
6- Çocuklara iyilik etmelidir! Hadis-i şerifte buyurdu ki:
(Evladınıza ikram edin, ana-babanın sizde hakkı olduğu gibi, evladınızın dasizde hakkı vardır.) (Taberani)
7- Çocuğu helal gıda ile beslemelidir! Haram gıdanın etkisi çocuğun özüneişler, çocukta uygunsuz işlerin meydana gelmesine sebep olur. Hadis-işerifte (Yiyip içtikleriniz helal, temiz olsun! Çocuklarınız, bunlardanhasıl olur) buyurdu.
8- Babanın, çocuklarına ilim, edep vesanat öğretmesi farzdır. Önce, Kur'an-ı kerim okumasını öğretmelidir. Sonraimanın ve İslam’ın şartlarını öğretmelidir. Yedi yaşından itibaren namazkılmaya alıştırmalıdır!
9- Çocuk akıl baliğ olup evlendikten sonra ona şöyle demelidir:
(Evladım, seni terbiye ettim. Okutup, evlendirdim. Dünyada bir felakete,ahirette azaba uğramaktan Allahü teâlâya sığınırım. Aklını başına topla, bunagöre çalış.) demelidir.
10- Çocuklar arasında adalete riayet etmelidir. Hadis-i şerifte buyurulduki:
(Hediye verirken çocuklarınız arasında eşitliğe riayet ediniz!) (Taberani)
11- Baba, yapmayacağını zannettiği işleri çocuğuna söylememelidir.Söyleyip de onu itaatsizliğe sürüklememelidir.
Bir âyet meali de şöyledir:
”Ey iman edenler, yakıtı insan ve taş olan Cehennem ateşinden kendinizi veçoluk çocuğunuzu koruyun.”(Tahrim, 6)
Hadis-i şerifte;
“Hayra delalet eden (yol gösteren,sebep olan) o hayrı yapan gibi sevaba kavuşur.” (Taberani) buyrulmaktadır.
Bir Müslüman’ın evladı ibadetedince, kazandığı sevap kadar, babasına da verilir. Bir kimse, çocuğuna dininiöğretmeyip, günah olan şeyler öğretirse, bu çocuk ne kadar günah işlerse,babasına da o kadar günah yazılır) (S. Ebediye)
“Ağaç yaşken eğilir” ve “Demir tavında dövülür”gibi ata sözleri meşhurdur. Her şey zamanında yapılır. Bir hadis-i şerifmealinde;
”Çocukken öğrenilen şey, taş üzerine kazılan nakış gibi kalıcıdır. Yaşlandıktansonra öğrenmeye kalkması ise, su üzerine yazı yazmayabenzer.” Buyrulmuştur.
Çocuğun da hakkı var
Bir adam, Hazret-i Ömer’e, oğlunu şikayet eder. Hazret-iÖmer, bu kimsenin oğluna der ki:
- İmandan sonra birinci vazifemiz ana babanın kalbini kırmamaktır. Onlar nekadar kötü olsalar da, yine her şeyin üstünde hakları vardır. Onların kalbinikıranın ibadeti kabul olmaz. Müslüman doğmamıza ve Müslüman yetişmemize sebepolan ana babamızın kalbini kırarsak Cennete nasıl gireriz? Onlar bize hakaretetse de, yalvararak gönüllerini almamız lazımdır. Müslüman ana babamız, bizdenrazı olmadıkça, Allahü teâlânın sevdiği kulu olmak çok zordur.
Çocuk Hazret-i Ömer’e der ki:
- Ya Emir-el-müminin, söylediklerini aynen kabul ediyorum. Fakat çocuğun anababası üzerinde hiç mi hakkı yoktur?
Hazret-i Ömer buyurdu ki:
- Evet çocuğun da hakkı vardır. Evlenirken çocuklarına anne olacak kızı veyakadını iyi aileden seçmesi, çocuğa güzel bir isim koyması ve dinini öğretmesigerekir.