Gençlik,insanın bu dünyadaki yaşantısının en önemli dönemlerinden biridir. Gençlikdöneminde kişi Allah tarafından kendisine verilen ve emanet olan akıl ruh vebeden niteliklerinin farkına varmaktır. Buluğ çağına ermek bu emanetleri anneve babadan devralmak demektir.Buluğ çağına erişmek, dini açıdan da İslam’ınemir ve yasaklarından sorumlu olmaktır.

    Gençliğin ilkaşaması olan bu ergenlik döneminde, kişide fiziksel ve zihinsel gelişmelergörülmektedir.Bu dönemde kişi bazen sevinçli bazen üzüntülü ve karamsarolabilmektedir. Çünkü geç bağımsız olmak ve kimlik arayışı içerisine girmiştir.Bağımsız olma isteği bazen kontrolden çıkmaya sebep olmaktadır. Bu gençliksorunlarından;

1. Kuşak Çatışması; Ailede , okulda çevrede çeşitli fikirve kültür değişiklikleri kuşak çatışmasın sebep olmaktadır. Ahlaklı ve akıllıbir geç bu gibi sorunların üstesinden gelmelidir.

2. Psikolojik Sorunlar; Gençler ruh sağlığına bağlıolarak çeşitli psikoloji hastalıklara maruz kalmaktadırlar. Bunların başında dadepresyon gelmektedir.

3. Kaygı Psikolojisi; Gençler arasında öğrenci olmalarına bağlantılı olarak kaygı psikolojisigörülmektedir. Gelecek kaygısı, her yönüyle gençleri kuşatmaktadır.  Sınav kaygısı da baş göstermektedir.Özellikle orta dereceli okullarda ve üniversitelerde gençlerin sınavları,sıkıntılı, kaygılı ve heyecanlı geçmektedir.

4. İletişim Araçları; İçerisinde bulunduğumuz iletişimçağında, oyun ve eğlence araçlarının insan hayatına hükmettiği dönemdir.Bilgisayar, internet ve oyun ve eğlence araçları ile sanal alem gerçek aleminyerine geçmektedir. Gerçek alemde yaşanılması mümkün olmayan, sanal fantezileriile gençlerin, zihni körleştirilerek adeta bir işgal bombardımanınatutulmaktadır. Böylece sanal alem ile gerçek alem arasında savrulmalarbaşlamaktadır. Gençlerimiz sanal alemi bilgi amaçlı ve ölçülükullanmalıdır. 

5.  Kötümserlik veKaramsarlık, Genler, zihinlerini düşüncelere açtığı ve başkalarının dadüşüncelerinden etkilendiği bir dönemdir. Çeşitli iletişimler, medya,bilgisayarlar ve oyun araçları gençler üzerinde etili olmaktadır. Gençlik,çeşitli iletişim araçları dolayısıyla, değişik kültür,hayat tarzı, moda vemodern hurafelerle karşı karşıya gelmektedir. Günümüzde modern gençlerinbenimsediği, müzik tarzı ve akımı gençlerin hayat tarzını değiştirmektedir. Aile, toplum ve arkadaşilişkileri bu yönde şekillenmektedir.

6. Çeşitli uyuşturucuların alışkanlığı; Bugün esrar veeroin ve extasy gibi uyuşturucular gençlerin hayatını mahvetmektedir. Arkasokaklar, yer altı eğlence mekanları, batakhaneler ve okullar etrafındaodaklanan esrarengiz albenili mekanlar bulunmaktadır.  

         Gençlerböylesi mekanlardan uzak durmalı,eğer müptela hastası olmuşsa hemen tıbbiyardım almalıdır.Çünkü; “Zararın neresinden dönülürse kârdır.”

7. Çeşitli bahis oyunları ve Kumar; Kumar başlangıçtapara kazanmak yöntemi olarak kendini gösterdiği halde, kumar sayesinde aileleryıkılmakta, gençlerin haçlıkları yutulmakta, nice ocaklar sönmektedir. Kumara alışmışgençlerin bu davranışlardan vazgeçmeli, işlediği günahlardan dolayı da Allah’atövbe etmelidir.

8. Umutsuz Aşk; Karşı cinse gösterdiği aşka karşılık bulamayan gençler, bazenumutsuzluğa ve hatta bunalıma düşmektedir. Bazı şeyler zamana bırakılmalıdır.Çünkü, “Zaman her şeyin ilacıdır.” Acele karar verip de sonra pişman olan çokkimseler vardır. Mevlana bir aşkın başka bir aşk ile giderileceğinisöylemiştir. Yunus mre de” Yaratılanı severim yaratandan ötürü” demekle insanaşkının ve sevgisinin kaynağının İlahi aşk olduğunu belirtmiştir.

9. İnançsızlık; İnançsız insan mutsuz insandır. İnançsızinsan çamurdan farksızdır. Geçler Allah’a inanmaya yönlendirilmelidir. Allahinancı insanı mutlu ve huzurlu yapar. Yüce Allak kişinin en zor zamanların damerhamet ve rahmeti ile yanındadır. O, insana şah damarından daha yakındır.Yüce Allah Kura-ı kerim de;Bana dua edin ,size karşılık vereyim.”(Bakara,2/186)buyurmaktadır.

  Allah’a inananbir genç, gençlik sorunları karşısında Allah’a sığınmalı, af dilemeli ve O’atevekkül etmelidir. Yüce Allah bir insana bu dünyada yüklenemeyeceği bir yük veçekemeyeceği bir sorumluluk yüklememiştir. Eğer çekemeyeceği bir yük o kişyeyüklenme aşamasına geldiği zaman, ecel ve ölüm gelmektedir.

  Sorumlulukyaşayan gençler bilmelidir ki sorunlarını en iyi çözen ve ona yardımcı olanyüce Allah’tır. Sorunlu ve acı çeken gençler, umutları için Allah’a dua etmeli,günahları için tövbe etmelidir. Yapacağı işin sonucunu da Allah’a bırakmalı veO’na tevekkül etmelidir.

   Tövbe, işlenilenbir günahtan dolayı pişman olup bir daha yapmamak işin Allah’a söz vermesidir.

  Tevekkül; Birkişinin bir şeyi başarmak bir amaca ulaşmak için elden her şeyi yapması, bütüntedbirleri aldıktan sonra sonucunu Allah’a bırakılmasıdır.