Öğün vaktiniz mi geldi? Yoksa boşluktan, sinirden veyaüzüntüden dolayı atıştırmalık bir şey arayışına mı girdiniz? Duygusaldeğişimlerinizin dışavurumunu yeme davranışı olarak gerçekleştiriyorsanız gelinbunun neden olduğunu ve nasıl önlenebileceğini konuşalım.

      Fiziksel veduygusal olmak üzere iki tür açlık vardır. Fiziksel açlık önceki öğünden 5-6saat geçtikten sonra mide guruldamalarıyla, enerji düşüklüğüyle ortaya çıkanöğün vaktinizin geldiğini belirten açlıktır. Duygusal açlık ise; açlığınfizyolojik etkileri olmadan sadece duygulanıma cevaben gelen yeme isteğidir. Kişininiş hayatında yaşadığı sorunlar, özel hayatıyla ilgili problemler, takıntılar,özgüven eksikliği gibi durumlarda yemek bir kaçış noktası olabilir.  O yüzden fiziksel ve duygusal açlığı iyitanıyıp ona göre hareket etmeniz gerekir.

      Fiziksel veduygusal açlık arasındaki farklar nelerdir?

  • Duygusal açlık aniden gelir. Fiziksel açlık yavaş yavaş mide guruldaması, enerji düşüklüğü, baş ağrısı gibi fizyolojik belirtilerle gelir.
  • Duygusal açlıkta belirli yiyecekler akla gelir. Bunlar özellikle pizza, çikolata veya pastane ürünleri gibi kalorisi yüksek besinlerdir. Fiziksel açlıkta pek çok seçenek kulağa hoş gelir. Doymak için özel bir besin seçilmez.
  • Duygusal açlıkta porsiyon miktarı ve doyma hissi önemsizdir. Fiziksel açlık doyma hissiyle birlikte sona erer.
  • Duygusal açlık durumunda yeme eylemi genellikle gizli yapılır, sonrasında pişmanlık ve utanç gibi duygular yaşanır. Fiziksel açlığınızı doyurmak sizi suçlu hissettirmez.

Duygusal açlık nasıl önlenir ?

  • Kişinin kendi kendini denetlemesi bu konuda önemlidir. Hangi duygu sonucu bu eğilimi gösterdiğini tespit etmesi gereklidir.
  • Yeme atağı geldiği sırada kendinize süre tanıyın. 10 dakika sonraya erteleyin mesela. O sırada dışarı çıkabilir, yürüyüş yapabilir veya müzik dinleyebilir, bu düşünceden uzaklaşabilirsiniz.
  • Bu yönelim anında en çok yöneldiğiniz besini tespit edin ve yavaş yavaş bu besin tüketiminden uzaklaşın. Tekrar yeme isteği geldiğindeyse bu besin yerine daha sağlıklı alternatifler deneyin.
  • Egzersiz yapmak desresif duygu halinden uzaklaşmanızı sağlayacağı için bu ataklarınızın da önüne geçebilir.
  • Öğün düzeninizi sağlayın. Sağlıkla, huzurla kalın.