İslam dininde çalışmanın önemi büyüktür. Çalışmanın da iyisifaydalı olanıdır.

 Ayet-i kerimeler de;

“Kim bir iyilik yaparsa(çalışırsa), ona on katı vardır.”[1]

“O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümüve hayatı yaratandır.”[2]

“İnsan için ancak çalıştığı vardır. Şüphesiz onun çalışmasıileride görülecektir. Sonra çalışmasının karşılığı kendisine tastamamverilecektir.”[3] Buyrulmaktadır.

  Çalışan başarır.Başarısızlığın sebebi ise çalışmamaktır, tembelliği alışkanlık haline  getirmektir. Zaten tembellik, her türlü kötü kötülüğünbaşı ve sebebidir.

ÇALIŞMANIN, YAPICI VE ÜRETİCİ OLMANIN FAYDALARI

  Hayatta belli biramaca ulaşmak, yaşayışımızı sürdürebilmek için çalışmak gerekir. Çalışmak birşeyi üretmektir. Çalışırken de faydalı olanı yapmak gerekir. Çalışmadan boşdurmak, bir iş yapmamak zamanı ve ömrü boşa harcamak demektir.

Çalışmayan tüketici tarafıyla topluma yüktür. Başkalarınınsırtından geçinir. Çalışmadan başkaların sırtından geçinmekte dinimizde uygundeğildir.

  Çalışan kimseler,gönlü rahat, huzurlu ve kendine güveni olur. Çalışmayan, tembel kimseler,huzursuz ve tedirgindir. Bu dünyada ve ahiret te mutlu olmak için çalışmakgerekir. Çalışana yüce Allah on katı mükâfat veriyor.

 Çalışırken verimli veüretici çalışılmalıdır. Çalışmanın verimli olabilmesi için, planlı ve programlıçalışılmalıdır. Amaç en iyi sonuç elde edebilmek olmalıdır.

   Çalışmalarındadoğru ve dürüst olanlar, başarıya ulaştıkları gibi başkalarının sevgi ve saygıve güvenini kazanırlar. En az tükettikleri kadar üretmeyen insanlar toplumayüktür.

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA…

 Öğrencinin mesleğiders çalışmaktır. Ders çalışırken de hedef verimli çalışma olmalıdır. Dersçalışırken de en zor olanı başarılı olamamaktır.

     Başarılı olmak içinfarklı çalışma yöntemleri vardır. 1. Yazarak 2. Dinleyerek  3.okuyarak  4. Zamanı ayarlayarak  5. Çalışma planı yaparak

   Verimli çalışmanıntemel ilkelerinden biri zamanı iyi ayarlamaktır. Ders çalışan kişi, hangisaatlerde çalışırsa kolay anladığını, hangi saatlerde zorlandığını, en verimliçalışma saatlerinin hangileri olduğunu tespit etmelidir. Çünkü her bireyinkendine özgü ders çalışma ve zamanı ve planı vardır. Çalışmalar, en kolayöğrenilen ve dikkatlerimizin kolay toplandığı saatler ayarlanmalıdır.

   Çalışma planıyapılırken, derslerin zorluk ve kolaylık dereceleri göz önüne alınmalıdır. Zorgelen dersler dikkatlerin en iyi yoğunlaştığı saatlere konulmalıdır. İdeal dersçalışma aralıkları kişiden kişiye değişiklik arz eder. Ancak en verimli saatlersabah erken saatleridir. Çünkü bu saatlerde beyin dinlenmiş, uyku yeterincealınmış ve çevredeki dış uyarıcılar çok etkin değil ve dikkatimizin daha açıkolduğu zamanlardır.

Hz. MUHAMMED’İN ÇALIŞMA İLE İLGİLİ SÖZLERİ

  1. “Hiç kimse kendi eliyle, emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir.
  2. “Allah’ın elçisi Davut (a.s)  da kendi elinin emeğiyle kazandığını yerdi.”
  3. ”Yüce Allah, kulunu helal kazanç yolunda yorgun görmeyi sever.”
  4. “İnsanlar Allah’ın iki (büyük) nimeti konusunda Aldanmaktadır. Bunlar sağlık ve boş vakittir.”
  5. “ Dünyada ve ahrette faydası olmayan işlerden uzaklaşmak, kişinin olgun Müslüman olduğunu gösterir.”
  6. “ Ey Allah’ım yoksulluk, darlık ve aşağılanmaktan haksızlık etmek ve haksızlığa uğramaktan sana sığınırım.”
  7. “Elinde dikilecek bir fidanı olan kimse, kıyamet koparken bile, fırsat bulursa onu hemen diksin.”

“ Ağaç diken herkese diktiği ağaçların meyveleri sayısınca mükâfat (sevap) ve



[1] Enam suresi,160.ayet

[2] Mülk suresi,2.ayet

[3] Necim suresi 39,40,41.ayetler