Son yıllarda yapılan çalışmalarınfiziksel ve zihinsel sağlığın üzerine yoğunlaşması biyoaktif gıda bileşenleriiçeren fonksiyonel besinlerin ön plana çıkarmıştır. Keçi sütü proteinkomposizyonu bakımından anne sütüne en yakın süt olup insan sağlığına birçokfaydası vardır. Genellikle kokusu ve tadı güzel olmadığı gerekçesiyle pektercih edilmese de aslında uygun bakım ve ağıl koşullarında kötü tat ve kokuoluşmamaktadır. Ülkemizde yaygın olarak endüstriyel üretimi yapılmasa da dışülkelerde bu konuda daha fazla yatırım söz konusudur. Keçi peynirleri baştaFransa, İtalya ve İspanya olmak üzere dış ülkelerde çok fazla tercih edilenkaliteli ve pahalı süt ürünleridir.  Sadece Fransa' da yaklaşık 60 çeşitkeçi peyniri çeşidi bulunmaktadır. Keçi sütünün insan sağlığına katkılarına ekolarak endüstriyel üretime uygun olması ve ekonomik öneme sahip olması gibiözellikleri nedeniyle ürün geliştirme çalışmalarında daha fazla tercihedilmelidir.

     İnek sütüne kıyasla özelliklerini sayacakolursak; keçi sütü % 13 daha fazla kalsiyum içermektedir. Yağkürecikleri daha küçük olduğu için sütte daha iyi dağılım sağlamakta ve dahahomojen bir yapı oluşturmaktadır. Bundan dolayı keçi sütü daha az kaymakbağlar. Proteinlerin yapıtaşı olan aminoasit komposizyonu bakımından ineksütüne göre daha zengindir. Esansiyel aminoasitlerden treonin, izolösin, lisin,sistin, trozin ve valin içerir. Serbest aminoasitlerden taurin bakımındanzengindir. Taurinin görme, beyin ve kalp fonksiyonları üzerinde önemli etkilerivardır. Keçi sütü yüksek oranda kısa ve orta zincirli yağ asitleri bulundurmasısayesinde daha kolay sindirilir. A vitamin miktarı fazladır. O yüzden keçi sütüinek sütüne göre daha beyazdır.

          Mide asitliğini dahaiyi nötralize ettiği ve sindirimi kolay olduğu için erken dönem bebekbeslenmesine uygun olacaktır. Bebeklere verilirken su ile seyreltilmesi böbreğeoluşturacağı yükü düşürecektir. Oligosakkarit içeriği bebeklerde probiyotikolarak işlev gören bifidobakterilerin gelişimini teşvik eder ve bağırsaklardazararlı bakterilerin gelişimini engeller. Keçi sütü demir, folik asit ve B12vitamini yönünden fakirdir. Bu nedenle keçi sütünü tercih eden bireylerinbeslenmesinde bu besin öğelerini yeterli ve dengeli alması önemlidir.

          Keçiler hastalıklaradayanıklı hayvanlar olduklarından dolayı verem (tuberküloz) olmazlar. Bunedenle keçi ürünlerinden tuberküloz bulaşma ihtimali çok düşüktür. Ayrıcaİtalya' da yapılan çalışmalarda keçilerin kanser olmadığı tespit edilmiştir.

         İnek sütüne alerjisi veyaintolerans durumu olan bireyler günlük kalsiyum ve protein ihtiyacınıkarşılamak için keçi süt ve süt ürünlerini tercih edebilir. Burada bahsettiğimintolerans durumu laktoz intoleransı değildir. Keçi sütü de laktoz içerdiğiiçin laktoz intoleransı olan bireyler aynı hassasiyeti keçi sütü tükettiğindede yaşar. İnek sütüyle ilgili herhangi bir sağlık sorununuz olmasa bilebeslenme programınızı keçi sütü ile zenginleştirmenizin sağlığınıza büyük katkısıolacaktır. Mutlu ve enerjik günler dilerim.