Okuma, mesleğimizi ilerletmek, kültürümüzüartırmak, güzel ve doğru düşünmek, konuşmak ve yazmak için ve hayırlıhizmetlerde bulunmak için mutlaka şart olan bir çalışmadır. Açık havagezintileri, oyunlar, nasıl bedenimizi geliştirirse,güzel bir eseri de okumaköylece zihnimizi geliştirir, duygularımızı yüceltir. Kitaptaki görüşlerlefikrimizi geliştiririz. Yılların tecrübesini ve birikimini birkaç saatiçerisinde kitap okuyarak öğrenmiş oluruz. Sözlü anlatımlar bir müddet sonraaklımızdan çıkabilir. Ama kitaplar her daim elimizin altında bulunankaynaklardır.

   Bir meslekte ilerlemek ve mütehassıs olmakiçin, o meslekle ilgili yayınlanmış kitapları okumak gerekir. Başarılı olmakiçin okuma alışkanlığı ve okuma sevgisi olması gerekir.

  Kimi kitaplar zamanın içerisinde süzülmüş bir birikiminmeyvesidir.

  İnsanlar en az günde on sayfa okumalı, haftada bir kitapbitirmeli,.günde bir sayfa yazı yazmalıdır. Sonunda kitap okuyanlar “okur”,yazanlar da “yazar” olur.

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI

   Medeniyetin kaynağı kültür, kültürünkaynağı bilgi, bilginin kaynağı da kitaptır. Sosyal, kültürel ve çağdaş birmillet olmak istiyorsak, okuyan, düşünen ve araştıran bir toplum olmakzorundayız.

   Kitaplar, sevginin, hoşgörünün kaynağıdır.Geçmişin olaylarını bize ulaştıran vasıtalardır.

   Kitaplar, günlük hayatın bir parçasınolduğu kadar, fertlerin ve milletlerin  yaşamınıdeğiştiren  bir hayat iksiridir.

   Kitaplar, istikbalimizin teminatı olangençlerimizi sigara, alkol, kumar ve uyuşturucu v.b gibi kötü alışkanlıktankoruyan bir kalkandır.

   Kitaplar, bize acı söylemeden, kızmadan,para istemeden, gece gündüz her zaman yanımızda olan, bizimle alay etmeyen,bizden hiçbir şey gizlemeyen hocalarımızdır, öğretmenimizdir.

  Kitaplar, zengin kültür ve medeniyetin kaynağı, bilgihazinelerinin ve yüce ideallerin anahtarıdır.

  İnsanoğlu kitap kavramını, ilk insan ve ilk peygamber olanHz. Âdem’den duymuş ve tanımıştır. Dinimizi kutsal kitap (Kur’an)’dan danöğreniyoruz. Peygamberimiz: “Beni Allah’a yaklaştıran, ilmin artmadığı bir günyaşayacak olsam, o günü hayırla geçirilmeyen bir gün sayarım.” Buyurmuştur.

   Kitap okumanın önemine dair çok güzelsözler söylenmiştir.

Üstat Necip Fazıl. “Hasta olsam, ilacım,çorbam, sütüm o kitap”

Senaca: “Kitapsız hayat, kör, sağır vedilsiz yaşamaktır.”

Monteskiyo: “ Çeyrek saatlik bir okumanıngideremediği bir üzüntüm olmamıştır.”

Tolstoy: “Halkı eğitmek için üç şeygereklidir: Okul, okul, yine okul.”

     Okumak, insanı mutlu kılıp bilgi hazinesinigeliştirdiği gibi iyi ve kötüyü de bir birinden ayırma özelliği kazandırır.

Stuart Chaze: “ Güzel bir kitabınsayfalarını çevirirken, yaşadığımı hissederim.” Demiştir.

Prof Ali Fuat Başkil de, “ Okuduğun birkitapta rastladığın güzel bir parçayı veya orijinal bir fikrin, yerini vesayfasını işaret ederek not et.” Demiştir.

    Tarihimizde ecdadımız kitaplara büyük önemvermişlerdir. Fethettiği her yerde kütüphaneler açmışlardır. Yavuz SultanSelim, savaş meydanına giderken, katırlarla kütüphanesini de götürmüştür.

    Eski İran hükümdarları, âlim, bir kişiyicezalandırmak isteyince, cahillerle aynı odaya hapsettiklerini görüyoruz. Samanoğulları devletinde suçlu bir kimseyi kütüphaneye hapsederlerdi. Belirli birkitabı okuması karşılığında cezasını kaldırırlardı.

   Müslümanlar İspanyada Endülüs‘ü alıncaorada dünyanın önde gelen “ Kurtuba” kütüphanesini kuruyorlar. Altı yüz bincilt kitap kütüphanede mevcut.

   Endülüs’ün yıkılmasından sonra, kurulanEngizisyon mahkemesi kararı ile sadece Gırnata da bir milyon kitap yakılıyor.Bunun yanında bizzat Kardinal, kendi eliyle seksen bin el yazmalı eseri yokediyor.