Sabır, zorluklara karşı dayanma gücüdür. Okumak, öğrenmeyeçalışmak,bilgili olmak için güçlüklere katlanmak, sabırlı olmaktır.

Sabır, karşılaşılan güçlükleri, sükunet ve metanetlekarşılamak demektir.

Sabır, zorlukları kolaylaştırır,sıkıntı ve huzursuzluklarıyok eder..

Sabırlı kimse, her şeyin Allah’tan geldiğini bilir. Bilgisizinsan, zorluklardan dolayı sıkılır, üzülür ve kendini yer- bitirir. Akıllıinsan, başına gelen işlerde bir hayır aramaya çalışır.

       Âlimlerimiz, “beşerî duygularıakıl ve şeriat sınırları içinde tutmayı” sabır olarak tarif etmişlerdir. Âyetve hadislerde sabır kelimesinin birkaç mânada kullanıldığı görülmektedir: 

İbâdetlerin yerine getirilmesi ve yasakların terk edilmesinesabır.

Belâ ve musibetlere sabır.

Halkın ezâ ve cefâsına sabır.

Allah’a davette, emir bi’l-ma’rûf ve nehiy ani’l-münker’desabır.

Savaş alanlarında ve kâfirlerle mücâdelede sabır.

Yüce Allah’ın kullarına yaptığı tavsiyelerden enönemlilerinden biri de sabırlı olmaktır.

Ayet-i Kerimeler de ;

“Muhakkak ki Allah sabredenlerle beraberdir.”[1]

“ Şüphesiz ki, biraz korku, biraz açlık vecanlardan,mallardan,ürünlerden biraz eksiltmekle deneriz. Sabredenlere müjdele!Onlar bir felaket geldiğinde: Biz Allah’a aitiz, elbette O’na döneceğiz,derler.”[2]

“ Allah sabredenleri sever.”[3]

“Ancak sabredip salih amel işleyenler böyle değildir. İşteonlar için bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır.”[4]Buyrulmaktadır.

    Şükür: İnsanınkendi durumundan memnun olması ve bundan dolayı Allah’a teşekkürlerinibildirmesidir. Yüce Allah’ın verdiği sayısız nimetlere karşı hamd etmesidir.

    PeygamberimizMekkelilerin her türlü hakaret ve saldırılarına göğüs gererek sabretmiştir.

 İslam da sabrınsembolü Hz. Eyyüb(a.s) dır

Hz. Eyyûb’un hastalıktan kurtulması

    Bir kimse Resülullahefendimizin yanına gelir. Mescidine girer. Eyyub aleyhisselam ile ilgili bazısualler sorar. Peygamberimiz ağlar ve şöyle buyurur ;”Allah’a yemin ederim ki ,Eyyüb (a.s) belâdan inlemedi,sızlanmadı.Lakin yedi sene ,yedi ay,yedi gün,yedisaat o belada kaldı.Ayakta namaz kılmak istedi ,duramadı,düştü.Hizmette kusurgörünce ;”Bana gerçekten hastalık isabet etti” dedi.

    Bir gün hanımıRahîme hatun, yiyecek aramaya çıkar. İkindi vakti,Allahü tealadan  Eyyüb aleyhisselama lütuf müjdesi ulaşır.Cebrail aleyhisselam Allahü tealadan ; “Ey Eyyüb! Bela verdim sabrettin.Şimdiben sana nimet ve sıhhat vereceğim.Ey Eyyub , ayağını yere vur.çıkan su ileguslet ve soğuğun dan iç!” emrini getirdi.

    Bu İlahi emirüzerine Hz. Eyyub , ayağını yere vurdu.İki su pınarı fışkırdı.Biri sıcak olup,yıkanmak için,diğeri soğuk olup ,içmek içindi. Sıcağından guslettiğinden , bedenindeki rahatsızlığından şifa buldu.Soğuğundan içince de içindeki hastalıklardanşifa buldu.Kuvveti geri geldi.Taze bir genç oldu.Cebrail aleyhisselam On’aelbise giydirdi.

     Bir süre sonraRahime Hatun, şehirden döndü. Hz. Eyyüb’ü tanıyamadı.Kaybolduğunu sandı Sahrayakoştu,feryat edip ağlayarak şöyle dedi ; “ Bu kadar sıkıntı çektim,hazineyielimden kaçırdım,hastayı kaybettim. Ey Eyyüb bilmem seni hangi hayvan yedi?”dedi. Eyyub aleyhisselam  hanımıRahime’ye seslendi: “Ey hanım kimi ararsın, kime çağırırsın?” dedi. Rahime de”Bir hastam vardı, hayat arkadaşım idi, onu kaybettim” dedi.

-ismi ne idi?

- İsmi sabırlı Eyyub idi.

-Nasıl bir kimse idi?

-Sağlıklı iken sana benzerdi.

-Ey Rahime O hasta olan Eyyub, benim. Allahü Teala banasıhhat verdi.

     Hz Eyyub’ünkendisini tanıtması üzerine, Rahime hatun endişelerinden kurtuldu,her ikisibirlikte Allah’a şükrettiler.