Teknoloji, insan hayatını kolaylaştırırken, lüks ve konfor getirirken diğer taraftan da yaralayıcı ve yıkıcı etkisini gösteriyor. İnsansı robotların da ortaya çıkmasıyla insanlar kendi geleceklerinden kaygı duyar hale geldiler. Televizyon, Cep telefonu ve internetin kolektif ağına düşen insan kontrol edemediği dış uyarıcıların aşırı etkisi altında zihinsel sorunlar yaşar hale geldi. Artık teknolojik hastalıklar hastaneleri kurulmaya başlandın. Siber saldırılar ülkelerin korkulu rüyası olduğu gibi siber zorbalık da insanları ciddi olarak rahatsız etmeye başladı ki Polis karakollarında ve adliyelerde siber suçlar diye birimler artık görev yapar oldu.Nedir bu siber suç, siber zorbalık? Mobil cihazlar, anlık mesajlaşma servisleri, mailler, sohbet odaları veya sosyal paylaşım ağları üzerinden, birini rahatsız etmek veya taciz amacıyla yapılan eylemlerin bütünü siber zorbalık olarak nitelenmektedir. Gerçek dünyada yapılan zorbalıkların tümü artık dijital platformlara taşınmış durumdadır. Siber zorbalık genellikle SMS, mail  gibi dijital kanallar, sosyal medya servisleri, forumlar ve oyunlar gibi, birçok kullanıcının içerik paylaşabildiği, birbiriyle etkileşime girebildiği her durumda gerçekleşebilmektedir.

    Siber zorbaların en yaygın eylemleri, birini hedef alan, hakkında olumsuz, yanlış ve zararlı paylaşımlar ve yorumlar yapmalarıdır. Bu paylaşımlar bazen kişisel bilgileri içerirken, bazen kişi hakkında özel bilgileri veya yüz kızartıcı öğeleri de içerebilmektedir.

   Bunu genellikle sıklıkla internet kullanan ve dijital teknolojilere erken yaşta erişen çocuklar tarafından yapılmaktadır. Ne acı ki siber zorbalığın en büyük kurbanları da yine çocuklar olmaktadır.

    İnternetin artık kolay bir saldırı, taarruz mecrası oldu. Siber zorbalar kendilerini anonim hale getirecek sahte hesaplar açabilir ve bu hesaplar yardımıyla gerçek kimliklerini gizleyerek sınırsızca küfür, hakaret, iftira, yalan, fitne, kumpas ne varsa yapabilirler. Zorbalıklarını gerçekleştirebilirler. Kimliklerinin gizli olması, zorbalık eylemlerini daha baskın, agresif ne saldırgan şekilde yapmalarını sağlamaktadır. Siber zorbalık, Sosyal medya olarak bilinen  Facebook, Instagram, Snapchat ve Twitter gibi herkesin kullanımına açık ücretsiz paylaşım ağları, kısa metin mesaj olarak da bilinen ve GSM numarasıyla gönderilen mesajlar veya anlık mesajlaşma servisleri olan,   Whats App, Facebook Messenger  ile E-postalar üzerinden  ücretli veya ücretsiz olarak edinilebilen anlık mesajlaşmaya yardımcı olan elektronik posta servisleri vasıtasıyla yapılmaktadır.

    Artık silahla vurulmuyor insanlar. Siber yolla elektronik kurşunlarla vuruluyorlar. Gizli ve sinsi durmadan hücuma uğruyorlar. Televizyon kanalları, telefon mesajları, internet iletişim kanalları insanların onur, şeref, haysiyet, prestij, güvenirlik, saygınlık gibi sahip oldukları kişilik değerlerini yaralarken, toplumda kin, nefret,ayrılık,fitne ve düşmanlık tohumlarında yeşertmek için acımasızca ve sınırsızca  kullanılmaktadır. Bilgi ve kültürel paylaşımlar, ticari ve siyasi reklamlar, sosyal iletişim ve toplumsal bilinçlenme için kullanılmasında insanlık için büyük faydalar varken siber-fiber alanı insanlığa karşı işlenen suçların bir vasıtası olması, siber silahlara karşı insanların kendilerini iyi korumaları için bu alanı çok iyi bilmeleri ve çok dikkatli olmalarını gerektirmektedir.

   Unutmamak gerekir ki özgürlük haklarımızı kullanırken, hukuki ve insani sorumluluklarımızın da farkında olmamız gerekmektedir. Sosyal medyayı kullanırken empati yapmaya çalışmalı yani iğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batırmalıyız.