Bazıları tutturmuş pahalılık var, açlık var, alım gücü kalmadı, para kalmadı paramı var, Eskiden özel otomobil olarak Hacı Murat. Doğan, serçe vardı, Anadol vardı, skoda vardı her köyde veya her mahallede bir tane iki tane, oda parmakla gösterilirdi. Oda zengin sayılırdı,
Traktör ha keza, ancak arazi sahibi ağalarda olurdu, Bir köyde birkaç traktör olur, tarlaları o sürer, patosu o çekerdi. Öyle gösterişli ahım şahım evler yoktu. Toprak damlar vardı. Evlenenler ayrı eve çıkmaz oda sayısı artırılırdı. Ortak tencerelerde çorbalar kaynardı. Porselen tabaklar yok, leğenlerde çorba içilirdi. Tabi ki ağaç kaşıkla.
Değirmende unlar öğütülür, köy ekmeği yufka yapılırdı. Ekmek tahtası ve saç kızların çeyizlerinden vaz geçilmezdi. Ekmek tablada aklanır, günlerce ondan yenilirdi, somun derdi çekilmezdi suyu çamdan yapılmış bardaktan, tarhanayı dokuma çuvaldan, turşuyu toprak fıçıdan, pekmezi külekten yenirdi. Kalın çam dan su teknesi ve büyük kapaklı su bardaklarından içilirdi. Suyu çam kokulu ve soğuk olurdu, Her ev kışlık tarhana yaparlar, yapamayan ev fakir düşmüş zannedilirdi. Evlerde tahıl ambarları vardı. Üç göz olurdu. Unluk, tohumluk, arpalık varsa çav darlık gibi Hayvanlara samanlık, saman evleri yaparlardı Üsten doldurulur alttan saman alınırdı.
Bağlarımız vardı, üzümleri günlerce çekmekle bitiremezdik. O bağlara bakmadık şimdi dağ oldu. Mahsereler kaynatılır, pekmez, bastık, pestil, sucuk yapılırdı pekmezlerimiz yayıklarda saklanırdı kış boyunca yenilirdi Çay bulmayınca dağ çayı içilir, şeker bulamayınca pekmezle içilirdi. Neydi o günler?
Eskiden bayram için kara lastik alırlardı. Okul önlükleri vardı siyaha boyanmış basmadan. Yağmur yağınca basması ortaya çıkardı.
Okula gidilir, sobada yakmak için herkes bir odun getirirdi. Her gün el temizliği ve mendil kontrolü yapılırdı. Öğle azığı teh ve kırma olurdu. Bir ara Marşal yardımı geldiğinde süt tozundan süt içerdik Sınıflar birleştirilmişti. Karne yoktu. Sene sonu öğretmen geçti kaldı okurdu listeden.
Sünni gübre yoktu. Sığır gübresi atarlardı tarlara. Verim iyiydi. Meyve sebze hormonsuz, tadı lezzetli idi.
Şimdi binilen arabaların hepsi lüks, hepsi bir servet, ailede nüfus başı bir araba, ağalar hariç, işi gücü olanlar hariç, her kapıda bir traktör, en lüksünden, hangi eve girersen gir taban tavan iç dış son derece lüks, her türlü araç gereç elektronik eşya ful, para yoksa bunlar bunu nerden alıp nerden tedarik ediyorlar, yoksa bunlar züğürt ağalar mı?
Para yok diyen vatandaş senin Allah rızası için neyin eksik, araban lüks, evin lüks, giyimine kuşamın marka, Yemen içmen lüks, çocuğunu özel öğretmen özel okulda okutursun, para yoksa bunlar ne? Kaça kadar yok sayıyorsun? Çöplükten yiyecek toplayanları ekmeğe muhtaç olanları, pahalılıklardan filesini dolduramayanı da unutmamak gerekir.
Bir zamanlar orta direk (ota sınıf) vardı. Acaba direk mi çöktü kayboldu.
Şimdi çöplükten ekmek toplayan, çöp toplayarak para kazanan gariban fakirler var. Çiçek satarak, mendil satarak su satarak para kazananlar var. Pahalılıktan pazardan sebze, meyve alamayanlar görülmüyor da, lüks arabalara binenler mi yoksa eğlence yerlerini kafeleri dolduran mutlu azınlıklar mı baz alınıyor? Şunu bilmemiz lazım. Zenginler daha zengin, fakirler daha fakir oldu.
Bu şartlar altında insanlar soruyor eskiden mi iyiydi şimdi mi iyi. Eskiden bu kadar nimet ve konfor yoktu ama insanlar daha mutlu ve huzurlu idi kanaatkâr, bulduğuna şükreden, menfaat beklemeden birbirine güvenen ve yardım eden toplumlar vardı.
Şimdi insanlar daha lüks ve modern içerisinde yaşıyor, daha çok nimetler var. Buna rağmen İntiharlar, cinayetler şiddet eylemleri arttı. Ama insanlar mutsuz. Sizce neden?