Ülkemizde her yörenin kendine özgü yemekleri, beslenmealışkanlıkları vardır. Düzce’nin Çerkez tavuğundan, Gaziantep’in alinazikkebabından, Uşak’ın ciğerli bulguruna kadar çok geniş bir yelpazedir mutfakkültürü bizde.  Hepsinin besleyici olduğuşüphesiz. Ancak bazıları bol bol kalori içerirken içli köfte gibi,  bazıları da biz diyetisyenlerin gözbebeğioluyor. İşte tam bu noktada memleketimin güzelim ekşili çorbasındanbahsedeceğim sizlere. Bu çorba pazı yaprakları, patlıcan veya semizotuylayapılır. İçerdiği nohut, kırmızı mercimek sayesinde çok güzel bir bitkiselprotein ve fosfor kaynağıdır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar,kabızlığı önler. Ben yaparken semizotunu tercih ediyorum sağlığa faydalarındandolayı. Size semizotunu bir de bu şekilde yemenizi ısrarla öneriyorum.

                Kalpdostu semizotu hakkında neler biliyoruz? Zengin potasyum ve magnezyumiçeriğiyle halsizliğe, yorgunluğa iyi geliyor. İdrar söktürücü ve toksintemizleyici olup kabızlığa iyi gelir. Kan basıncı dengeler, kötü kolesterolündüşmesini sağlar. Aynı zamanda güzel bir omega 3 kaynağıdır.

                Ekşiliçorbamızın malzemeleri ve tarifi:

Ø 1 büyük bağ semizotu

Ø 1 su bardağı kırmızı mercimek

Ø Yarım su bardağı aşurelik buğday (dövme)

Ø 1 çay bardağı nohut

Ø Yarım çay bardağı zeytinyağı

Ø 7-8 diş sarımsak

Ø 2 veya 3 kaşık sumak ekşisi

Ø Tuz, pul biber, nane

Mercimekleri ve dövmeyi iyice yıkayıp tenceremize alalım,üzerine 2 litre su ekleyip pişirmeye

başlayalım.Tüm diş sarımsakları ve nohutları da ekleyelim. Sık sık karıştırarak üzerindekiköpükleri alıp 45 dakika pişirelim. Ayıklayıp temizlediğimiz semizotuyapraklarını ve ince saplarını en az 3 su bardağı olacak kadar çorbamıza ilaveedelim. Pişene kadar sık sık karıştıralım, çünkü dövmenin tabana yapışmamasıgerekiyor. Suyu azaldıkça sıcak suyu ilave edebiliriz. Pişince üzerine sumakekşisi ve tuzu ilave edelim. Üzerine naneli biberli yağ yakalım. Çorbanınenerji ve besin öğelerini alttaki tablodan inceleyebilirsiniz. Bol vitaminli,mineralli, posalı ve enerjik günler dilerim J

 

Enerji ve Besin Öğeleri

Tarifin Tamamı

(6 porsiyon)

1 porsiyon için

Enerji

1588 kkal

265 kkal

Karbonhidrat

166 g

27.6 g

Protein

70 g

11.6 g

Yağ

57.7 g

9.6 g

Lif

60.4 g

10 g

Kalsiyum (Ca)

307 mg

51 mg

Fosfor (P)

1298 mg

216 mg

Potasyum (K)

3331 mg

555 mg