İslam’da iyilik; Beğenilen, hoşa giden, güzel,iyi ve faydalı olan her faaliyeti içine alan bir kavramdır.
İyilik, sokaktaki bir taşı veya ayağımızaengel olacak bir şeyin kaldırılmasından, insan hayatını kurtaracak kadaryapılan her türlü davranışları ve faaliyetleri ihtiva eder. İyilik yapılmasıinsana huzur verir. İyiliğin sonu refah ve mutluluktur. Kötülüğün sonu ise,pişmanlık ve felakettir.
Kötülüğün en güzeldavranışla savılması,biri sana kötülük ettiğinde onu affetmen bir iyiliktir;ama bundan da iyi olanı, onun sana yaptığı kötülüğe iyilikle karşılıkvermendir.
Kuran-ı Kerimde ; “İyiliklekötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki,seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir.”Buyrulmuştur.
Sevgili Peygamberimiz Hadislerinde ;“Allah’tan kork, en küçük bir iyiliği, yani dinin ve aklın uygun gördüğü şeyi,pek küçükte olsa küçümseme, hor görme .”
“ Bir fenalık yapmışsan, arkasında hemen bir iyilik yapmayaçalış.”
“ Bir Müslüman’ı hile yapıp aldatan bizden değildir.”
“ Merhamet etmeyen merhamet görmez.”
“ İyiliği ümmetimin merhametinden bekleyiniz. Kaba ve kötüinsanlardan bir şey beklemeyiniz.” Buyrulmaktadır.
Uhud savaşında Peygamberimizin(a.s) mübarekdudağı yarılmış ve dişi kırılmıştı. Akan kanları bir taraftan mübarek elleriile silerken, öbür yandan da ; “Ya Rabbi kavmim cahildir. Onlar gerçekleribilmiyorlar. Sen onlara hidayet et.” Diye duada bulunmuştur.
Mekke’nin fethisırasında, çok sevdiği amcası Hz. Hamza’yı şehit eden Vahşi’yi nefretindendolayı ciğerini çıkarıp dişleyen Hind’i, Düşman komutanı Ebu Süfyan’ıaffetmiştir. Kendisine zehir yediren kadını kötülemeyip, onu bağışlamış,affetmiştir.
Yapılan işkencelere dayanamayan Müslümanlardanbazıları, Müşriklerin kahrı için Allah’a dua etmesini istemişlerse dePeygamberimiz ; “Kendisinin insanlara lânet etmesi için değil, ancak rahmetiçin gönderildiğini” beyan buyurmuştur. Taif seferinde de kendisini taşlayan,ayaklarını kanlar içinde bırakanlara da beddua etmemiş, onlar cahildir, bilmiyorlardiyerek, onların hidayeti için dua etmiştir.
Kötülüğe karşıiyilik esastır. Atarımızda “ Kötülüğe kötülük her kişinin kârıdır. Kötülüğeiyilik er kişinin kârıdır” demişlerdir.
Kötü olandavranışlar toplumumuzda ahlaksızlık diye nitelendirilir. Hoş karşılanmaz.Toplumda kötülüğü önlemek için;
- Sosyal tedbirler alıp işsizlere iş sahaları açılmalıdır.
- Zaruri günlük ihtiyaçlar karşılanacak ekonomik gelir sağlanmalıdır.
- Geleceğe güvenle bakıp, gelecek emniyet altına alınmalıdır.
- Evi olmayana, başını sokacak konut sahibi yapılmalıdır.
- Eğitime önem verilip, eğitim yolu ile kötülüklerin artmasına zemin hazırlayan etkenler ortadan kaldırılmalıdır.
- Kötü davranışların zararları ve kötülüğü anlatılmalıdır.
7. Basın veiletişim kaynaklarından iyiliği teşvik eden, kötülüğü de yeren yayınlaryapılmalıdır.
8. Kötü örnek olunmamalıdır.