Nevruz kelimesiFarsçada yeni bir gün anlamına gelir. Bugün yeni yılın başlangıcı yada baharbayramı olarak kutlanmaktadır. Güneşin koç burcuna girdiği 21 Mart olarakkutlanmaktadır.
Efsanelerde nevruzgeleneğinin Zerdüşt dininden kaynaklandığı söylenmektedir. Bu bakımdan İran’daçeşitli şekillerde kutlanma geleneği devam etmiştir. İslamiyet’i kabul etmedenöncede bahar kutlamaları yapan Türkler arasında kutlanarak gelenek devametmiştir. Anadolu’daki bahar şenlikleri ile nevruz geleneği birleştirilmiştir.
Nevruza ayrı birdeğer veren Alevi- Bektaşi geleneği bu günü Hz. Ali’nin Hz. Fatıma ileevlendiği gün olarak kabul ederler. Şiilerde Hz. Ali’nin halife ilan edildiğigün olarak kabul ederler.
Sünni Türklerarasında ise nevruz Manisa’da Mesir bayramı olarak kutlanarak, mesir macunudağıtılmıştır. Zamanla divan şairleri tarafından nevruziye kasideleriyazılmıştır.
Kürtler arasında dakutlanan nevruz geleneği, kawa adında bir demircinin, zalim hükümdar Dehhak’ıyenmesi efsanesine dayanır. Bu efsaneye dayanarak nevruzu özgürlüklerininsembolü olarak kutlamaktadırlar.
Dünya genelinde ve ağırlıklı olarak Anadolu ve OrtaAsya medeniyetleri tarafından, baharın gelişi ve dostluğun müjdeleyicisi adıaltında kutlanan Nevruz, her yıl olduğugibi bu yıl da çeşitli yöresel etkinlikler vesilesiyle kutlanacaktır. Yeni günveya gün ışığı anlamına gelen Nevruz gününe özel geleneksel kıyafetler giyilipyörelere ait danslar gerçekleştirilerek coşkuyla kutlanılır. 1995 yılındanitibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen Nevruz,ülkemizde de her yıl birbirinden farklı etkinlikler eşliğinde kutlanmaktadır..Nevruz kültürünün eski dönemlerden beri vazgeçilmez alışkanlığı olan,etkinliğin gerçekleştirileceği alana Nevruz ateşi yakılır ve üzerinden atlanılır.
Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart’tahavalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye,göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu ise bahar mevsiminingelişinin habercisidir.Tüm bunlar sayesinde 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılışgünü olarak benimsenmiş ve yeni gününün gelişi bayram olarak kutlanılmayabaşlanmış.
NEVRUZ BAYRAMINDA ATEŞİN ÜZERİNDEN NEDEN ATLANIR?
Nevruz Bayramı'ndaetkinliklerin düzenlendiği alana geleneksel bir şekilde Nevruz Ateşi yakılır.Ateş, tarih boyunca eski Türkler tarafından kutsal olarak sayılmaktaydı. EskiTürkler, ateşi kutsal saydıklarından dolayı ateşle oynamaz, ateşe tükürmez veyaateşi söndürmezdi. Ateşin kendilerini kötülüklerden arındırdığını ve hastalıklardankoruduğunu düşünen eski Türkler, Nevruz kutlamalarında da ateş yakaraküzerinden atlardı.
Bu sebepten dolayı, günümüzde de eskiTürk inançlarına saygıda bulunmak ve Nevruz kültürüne uyum sağlamak için NevruzAteşi yakılır ve üzerinden atlanır olmuştur.